ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΕΤΣΙ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ
Η σύγχρονη εξορυκτική δραστηριότητα αρχίζει και ολοκληρώνεται έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τον σεβασμό και την προστασία του φυσικού τοπίου μέσα στο οποίο συνυπάρχει.
Δεν θα συνιστούσε υπερβολή, αν ισχυριζόταν κάποιος, πως δεν υφίσταται καμία εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα στον δυτικό κόσμο, αν δεν προηγείται, δεν κατατίθεται και δεν εγκρίνεται από τις εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης που θα αποκαθιστά μέχρι σπιθαμή γης, τα όποια αποτυπώματα αφήνει πίσω της η εξόρυξη με σκοπό την απόδοση των εκμεταλλευόμενων χώρων σε αναβαθμισμένο επίπεδο ξανά στις τοπικές κοινωνίες.
Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος δεν αποτελεί πια έναν ρητορικό ελιγμό, αλλά μια πολύ σοβαρή υπόθεση που απασχολεί ακόμη και τα ταμπλό των χρηματιστηρίων!
Είναι σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει… υγεία, η προοπτική αν προτιμάτε, στις σχέσεις μιας εξορυκτικής εταιρείας με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν καθημερινά δεν περνάει με άριστα τις εξετάσεις της στον τομέα της βιωσιμότητας και ειδικότερα της προστασίας της φύσης, αφού πάρα πολλά χρηματοδοτικά κριτήρια έχουν πλέον «πράσινο πρόσημο» και στηρίζουν ανάλογες πρακτικές με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.
Στην πατρίδα μας, η μεταλλευτική δραστηριότητα δείχνει πως έχει εισέλθει σε μια πολύ δυναμική όσο και γόνιμη περίοδο, όπου το περιβάλλον αποτελεί αξία και η βιώσιμη διαχείριση του δημιουργεί υπεραξία.
Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, όπου τουλάχιστον σε δυο απ’ αυτά θα μπορούσαμε να κάνουμε αναφορά, καθώς έχουν κερδίσει και την αναγνώριση της εγχώριας και διεθνούς εξορυκτικής κοινότητας.
ΜΗΛΟΣ
Στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που συγκαταλέγεται στους 5 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας διεξάγεται παράλληλα μια πολύ σημαντική εξορυκτική δραστηριότητα που αφορά τον μπετονίτη και καθιστά την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του, ως την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία στον κόσμο.
Η IMERYS επιχειρώντας να συμβάλει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας του νησιού δημιούργησε το 2014 εντός των ξοφλημένων κοιτασματολογικά εγκαταστάσεων της και πιο συγκεκριμένα στην θέση «Τράχηλα» ένα βιολογικό αμπελώνα, 65 στρεμμάτων όπου φυτεύτηκαν 17.500 αμπέλια της κυκλαδικής ποικιλίας «Ασύρτικο».
Αποτέλεσμα; Από το 2018 ο βιολογικός αμπελώνας παράγει περίπου κατά μέσο όρο 1.000 φιάλες κρασί ετησίως, έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων του νησιού που βλέπουν πως μέσω της αμπελουργίας του δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσουν το εισόδημα τους και με μια σοβαρή παραγωγική δραστηριότητα, εκτός του τουρισμού.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Στην Χαλκιδική και ειδικότερα στην περιοχή της Ολυμπιάδας δεσπόζει ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου απόθεσης 3.000.000 τόνων πυριτών που είχε δημιουργηθεί επί εποχής Μποδοσάκη από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και έπειτα.
Η εξυγίανση και αναβάθμιση του χώρου έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων άρχισε το 2012 και μέσα σε 2 μόλις χρόνια η «Ελληνικός Χρυσός» μετέτρεψε περίπου το 1/3 αυτής της έκτασης, δηλαδή τα 150 στρέμματα στο μεγαλύτερο φυτώριο των Βαλκανίων με περισσότερες από 2 εκατομμύρια ρίζες από 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών.
Αυτή η μοναδική τράπεζα φυτών και λουλουδιών ποτίζεται από το νερό του μεταλλείου της Ολυμπιάδας και χρησιμοποιούνται ήδη στο πλαίσιο της παράλληλης αποκατάστασης που εφαρμόζει η εταιρεία για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητας της, ενώ δημιουργήθηκαν και 30 νέες θέσεις εργασίας.
Ο Αναξαγόρας υποστήριζε: «πως η φύση δεν γνωρίζει εξαφάνιση, αλλά μόνο μεταμόρφωση».
Νομίζουμε πως τα λόγια αυτά γνωρίζουν την απόλυτη ανταπόκριση και μάλιστα προς το καλύτερο όταν κάποιος δει τις αεροφωτογραφίες που δείχνουν την πλήρη μεταμόρφωση του χώρου στην περιοχή της Ολυμπιάδας.
Μέρα που είναι θα κλείσουμε με αυτές τις εικόνες. Λένε πολλά από μόνες τους.
Σχόλια