ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Άλλοι μιλούν για την τέλεια «καταιγίδα»… Άλλοι περιγράφουν μια για χαοτική πραγματικότητα με αφορμή το ασταμάτητο σπιράλ ανόδου των τιμών στον χώρο της ενέργειας, την έκρηξη ακρίβειας λόγω πληθωρισμού συνοδεία πυκνών γεωπολιτικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια στοχευμένη παρατήρηση της κατάστασης που επικρατεί δείχνει πως η αξία των ορυκτών πόρων και των μεταλλευμάτων έχει ξεπεράσει κατά πολύ ακόμη και τα παραδοσιακά υψηλά στάνταρ της περίφημης αξίας της γης.

Για παράδειγμα, τo Μεξικό αντιλαμβανόμενο την τεράστια οικονομική και γεωπολιτική αξία και σημασία των αποθεμάτων που έχει σε λίθιο αποφάσισε να δεσμεύσει όλες τις εκτάσεις γης εως ότου αποφασίσει το ίδιο το κράτος πως θα αξιοποιηθούν.

Επιπλέον, οι τιμές του χαλκού και του νικελίου παγκοσμίως έχουν σταθεροποιηθεί μόνιμα σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω και της καταλυτικής επίδρασης τους στην αποκαλούμενη «πράσινη συμφωνία» και ανάπτυξη.

Έχει καταστεί σαφές πως όλοι οι στόχοι που έχουν θεσπιστεί διακρατικά για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, η εύρεση, εξόρυξη και χρησιμοποίηση κάποιων πολύ σημαντικών ορυκτών θα κρίνει την θετική ή μη έκβαση αυτής της ιστορίας σε συνδυασμό και με τις ακολουθούμενες πολιτικές.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην εξίσωση «ατμόσφαιρα δίχως ανθρωπογενείς ρύπους» έχουν μπει πολύ ενεργά χώρες, οργανισμοί αλλά και εταιρείες που επιθυμούν να συμβάλλουν από κοινού στο εγχείρημα της ουδετεροποίησης του κλίματος μέσα από πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και διαδικασίες.

Πριν από 10 χρόνια, ελάχιστοι εργαζόμενοι στον εξορυκτικό κλάδο  θα μπορούσαν να φανταστούν πως θα έφτανε η στιγμή να αξιολογηθούν αυστηρά από την ίδια τους την εταιρεία για την αποτελεσματικότητα της φυσικής παρουσίας τους στο κομμάτι ευθύνης τους.

Σήμερα δεν υπάρχει εταιρεία που σέβεται την φήμη, την κοινωνία και το φυσικό χώρο που δραστηριοποιείται, αλλά και την παρουσία της σε παγκόσμια χρηματιστηριακά φόρα στα οποία συμμετέχει, χωρίς να έχει εντάξει στον οργανισμό της το «ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης βιωσιμότητας».

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα προτύπων δομημένο επάνω στις αρχές και τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης με το οποίο κάθε εταιρικός οργανισμός οικοδομεί την αυτοαξιολόγηση σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας του.

Η Ευρώπη έστω και με μια σημαντική χρονική καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένου και πολλών χωρών μελών της (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) συνειδητοποίησε πως είναι τραγικό από κάθε άποψη να έχει θεσπίσει αυστηρούς όρους και κανόνες για την εξόρυξη απλών και κρίσιμων ορυκτών πόρων, χωρίς επί της ουσίας εδώ και δεκαετίες να εξορύσσει και να παράγει, παρά μόνο να εισάγει ορυκτά

Στην μακρά μεταβατική περίοδο που έχουμε εισέλθει, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πότε θα σημάνει χρονικά το τέλος αυτής της μετάβασης δεν γίνεται να κρατάς την οικονομία σου δίχως την παρουσία πρωτογενή τομέα παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αυτό συνεπάγεται σταθερά υψηλή ανεργία, υπογεννητικότητα και κοινωνικές ανισότητες και εντάσεις.

Οι ορυκτοί πόροι από αρχαιοτάτων ετών παραμένουν σημείο προόδου, ευημερίας και ασφάλειας. Ανοίγουν δρόμους που πολύ δύσκολα κλείνουν, παρά τις όποιες αντιξοότητες δύναται να εμφανιστούν. Η πραγματικότητα μας το απέδειξε, ειδικότερα μέσα στην μέγγενη του covid -19.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)