ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Αν για μια σύγχρονη βιομηχανική μονάδα η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον μια θεμελιώδη προϋπόθεση για την βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη της, τότε  η εμπέδωση αλλά και η διαρκής αναβάθμιση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής εντός των χώρων ευθύνης της για τους εργαζομένους της συνιστά το καθημερινό «πράσινο πιστοποιητικό» της απρόσκοπτης λειτουργίας της.

Κακά τα ψέματα. Η ζωή και η υγεία ενός ανθρώπου είναι ό, τι το σημαντικότερο και πολυτιμότερο. Άλλωστε, οι μέρες της πανδημίας που βιώνουμε συνέβαλαν στην απόλυτη  συνειδητοποίηση αυτού του μοναδικού αγαθού.

Κανείς νοήμων και σοβαρός εργοδότης δεν διανοείται να θέσει σε λειτουργία την επιχείρηση του, χωρίς την αυστηρή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων υγείας, που επέβαλε ο covid 19, κάτι που αποτυπώνεται και στην συνεχή μείωση των εστιών διασποράς κρουσμάτων μέσα σε χώρους εργασίας.  

Μια παράμετρος που προκαλούσε υγειονομικό τρόμο, τουλάχιστον στις αρχές της εμφάνισης της πανδημίας, με την διαμορφωθείσα κατάσταση εκείνης της περιόδου να πονοκεφαλιάζει ακόμη και εκείνους τους εργοδότες, που εφάρμοζαν όσο πιο πιστά γινόταν τα μέτρα των αποστάσεων με χρήση μασκών και αντισηπτικών.

Δυστυχώς, η ασφάλεια και η υγιεινή σ’ έναν χώρο εργασίας δεν εξαντλείται μόνο στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν και τα ατυχήματα που καταγράφονται στους εργασιακούς χώρους. Κάποια απ’ αυτά αυτά προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος ή από την άθροιση κακών συγκυριών μέσα σε μια μόλις στιγμή. Μέγιστη σημασία έχει η πρόληψη, της οποίας όταν οι κανόνες τηρούνται απόλυτα τότε τα ατυχήματα ελαχιστοποιούνται.

Για την πρόληψη ενός ατυχήματος, αναμφίβολα, παίζουν ρόλο:

α) η διαμόρφωση ενός άρτιου σε συνθήκες χώρου εργασίας

β)η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης του εργαζόμενου συνεπικουρούμενης από γνώσεις που παρέχονται από τον εργοδότη μέσα από επιμόρφωση και εξάσκηση σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Στο σημείο αυτό είναι άξια αναφοράς τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ετήσια έκθεση δραστηριότητας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με την οποία:

  •  το 2020 ο δείκτης συχνότητας ατυχημάτων, για όλες τις κατηγορίες προσωπικού (μόνιμου και εργολαβικού), διαμορφώθηκε σε 2,67 σημειώνοντας τη μικρότερη τιμή του από το 2005 που άρχισε ο συνολικός απολογισμός ασφάλειας των εταιρειών μελών του ΣΜΕ, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων.
  •  Συνέβησαν 48 μέτριας ή χαμηλής σοβαρότητας ατυχήματα και 2 δυστυχήματα.
  • 17 από τις 25 εταιρείες μέλη του ΣΜΕ παραγωγικές δραστηριότητες, παρουσίασαν μηδέν ατυχήματα σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού

Για να προκύψουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα βασική προϋπόθεση έχουν τις παραμέτρους που θέσαμε νωρίτερα (άρτιες συνθήκες εργασίας, επιμόρφωση κλπ). Μας το… προδίδει η ίδια έκθεση του ΣΜΕ, όπου αν δοθεί η δέουσα προσοχή σε κάποια επιμέρους μεν, ποιοτικά δε στοιχεία βλέπει πως:

  • το ποσοστό εργαζομένων σε εταιρείες του Συνδέσμου που το 2019 παρακολουθούνταν περιοδικά με ιατρικές εξετάσεις (από το σύνολο των άμεσα απασχολούμενων) έφτασε στο 85% και αντίστοιχα 70% το 2020.
  • ο συνολικός αριθμός ωρών εκπαίδευσης σε «Ασφάλεια – Υγιεινή» ήταν 78.738 ώρες το 2019 και 46.365 ώρες το 2020.
  • Οι ώρες εκπαίδευσης σε «Ασφάλεια – Υγιεινή» ανά εργαζόμενο ήταν 6,56 το 2019 και 3,82 ώρες το 2020.

Μια συναφής έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με την συχνότητα των ατυχημάτων σε χώρους εργασίας και σε ποιους κλάδους που κι αυτή δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό, έρχεται προς επίρρωση των ευρημάτων της ετήσιας έκθεσης του ΣΜΕ.

Το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων απαντάται στις κατασκευές (6%) ενώ ακολουθούν η γεωργία, δασοκομία και αλιεία (3,8%) και η βιομηχανία και ενέργεια (3,3%). Οι κλάδοι με τα χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων είναι η εκπαίδευση (0,2%) και οι χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες (0,5%).

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, η επαγγελματική ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία είναι οι ειδικευμένοι τεχνίτες (5,1%), ακολουθούμενη από τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (4%). Οι επαγγελματικές ομάδες με τα χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων είναι οι επαγγελματίες (0,6%) και οι υπάλληλοι γραφείου (0,7%).

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Χαλκιδική ως ένας τόπος με αναρίθμητα συγκριτικά πλεονεκτήματα από τον πρωτογενή ως τον τριτογενή τομέα της οικονομίας προσφέρει τη δυνατότητα μελέτης και παρατήρησης καλών παραδειγμάτων άσκησης υπεύθυνης εταιρικής πολιτικής υγιεινής και ασφάλειας.

Είναι αλήθεια, πως υπάρχουν αρκετές εταιρείες, είτε βιομηχανικές, είτε τουριστικές των οποίων η λειτουργική δραστηριότητα βασίζεται σε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα εργασίας, παρέχοντας στους εργαζόμενους τους εκτός από καλές αμοιβές και εξαιρετικά καλές συνθήκες εργασίας με συνεχή επιμόρφωση ειδικότερα για εκείνο το εργατικό προσωπικό που έχει υπό την ευθύνη του τον χειρισμό οχημάτων, μηχανών και μηχανημάτων που δύναται να αποτελέσουν μέρος ενός ατυχήματος εν ώρα εργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καλού παραδείγματος είναι εκείνη της Ελληνικός Χρυσός, η οποία έχει καθιερώσει σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα πρότυπα της μητρικής Eldorado Gold,  «Διεθνή Εβδομάδα Υγιεινής και Ασφάλειας» με έμφαση από το πιο απλή αλλά σωτήρια κίνηση, δηλαδή την σωστή τοποθέτηση του κράνους, της μάσκας και της γαλότσας  μέχρι και τον άρτιο χειρισμό φορτηγών μεταφοράς συμπυκνώματος μέσα από επαναλαμβανόμενες ασκήσεις προσομοίωσης. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με την συνεχή ιατρική παρακολούθηση της υγείας των εργασομένων

Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να λησμονηθεί η σύσταση και η λειτουργία της 60μελούς εθελοντικής ομάδας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Ελληνικός Χρυσός, η οποία απαρτίζεται από πιστοποιημένους εργαζόμενους της εταιρείας που εξασκούνται πυκνά συχνά σε επιχειρησιακά σενάρια διαχείρισης κρίσεων, αναγκών και παροχής βοήθειας κάτω από αντίξοες συνθήκες.   

Βέβαια, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι μπροστά, καθώς η αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία του μεταλλείου των Σκουριών σύμφωνα με τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη της Ελληνικός Χρυσός σε συνδυασμό με την εξ αποστάσεως εξόρυξη που σηματοδοτεί τον χειρισμό τεχνολογίας αιχμής  φέρνει νέα δεδομένα στον μεταλλευτικό κλάδο, αναφορικά με την εφαρμογή νέων (πιθανώς) κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Αναμφίβολα, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο,. Όταν όμως οι αρχές και αξίες λειτουργίας έχουν τεθεί ως βάσεις όπως στην παραπάνω περίπτωση, η αισιοδοξία για ακόμη καλύτερες συνθήκες εργασίας σ’ ένα απαιτητικό επίγειο «σκάφος», όπως είναι αυτό της μεταλλευτικής δραστηριότητας παραμένει ενεργή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσα μέτρα και να παίρνει μια επιχείρηση εξίσου σημαντικό αν όχι τον σημαντικότερο παίζει και η ψυχολογία του εργαζόμενου.
Αν ένας μεταλλωρύχος,ή ένας μηχανικός μπαίνει με κακή ψυχολογία στο χώρο εργασίας του,σημαίνει ότι δεν έχει καθαρό μυαλό σημαίνει ότι αν δεν είναι συγκεντρωμένος στο κομμάτι του είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει κακό (ατύχημα δηλαδή) στον εαυτό του ή στον συνάδελφο του/συνάδελφους του.

Το καλοκαίρι του 2015 όταν ο πόλεμος της Ελληνικός Χρυσός με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν στα χειρότερα του με αποκορύφωμα το λουκέτο στις Σκουριές πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου,η Ελληνικός Χρυσός έλεγε πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ επικίνδυνο για την ζωή όλων των υπόλοιπων εργαζομένων στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα.Ήταν επικινδυνο γιατί με το μυαλό τους χαλασμένο από τη λύσσα της κυβέρνησης να το κλείσει ήταν σχεδόν σίγουρο για να συμβεί κάποιο μοιραίο,πέρα από τις πιθανότητες που υπάρχουν να συμβεί αυτό και σε κανονικές συνθήκες.Πόσο μάλλον σε ανώμαλες.
Είναι μια πολύ σημαντική ιστορία που πρέπει να την θυμόμαστε όλοι μας.Το μεταλλείο είναι πολύ ευαίσθητος οργανισμός.Δεν σηκώνει παιχνίδια πολιτικά και εξουσίας.Αυτά παίρνουν κόσμο στον λαιμό τους.Και το χειρότερο;Δεν δίνουν ποτέ λόγο αυτοί που τα προκαλούν.

Όσο σημαντικά είναι τα μέτρα προφύλαξης το ίδιο και παραπάνω σημαντικό είναι ο εργαζόμενος να πηγαίνει σ' αυτή την δύσκολη δουλειά με καλή ψυχολογία και καθαρό μυαλό.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Είσαι και πολλή γκαο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)