ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ - ΤΑΧΕΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΟ ΥΠΕΝ
Ως πλήρως ρεαλιστικό ενδεχόμενο
θεωρούν οι επιτελείς του ΥΠΕΝ την εφαρμογή του νέου μηχανισμού λειτουργίας της
χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να καταγραφούν τα
αποτελέσματα της παρέμβασης στους λογαριασμούς Αυγούστου των καταναλωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εστάλη ήδη προς οριστική έγκριση στις Βρυξέλλες, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, το σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης με την οποία θα αφαιρούνται από τους ηλεκτροπαραγωγούς τα υπερέσοδα που έχουν στη δεδομένη συγκυρία, ώστε να αποζημιώνονται με βάση ένα εύλογο πλαφόν που θα τεθεί για κάθε τεχνολογία παραγωγής.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναλυτική τεκμηρίωση για τον μηχανισμό που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κατατεθεί στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και μάλιστα έχει λάβει ανεπίσημα το «πράσινο φως». Με βάση αυτά τα δεδομένα, στο ΥΠΕΝ θεωρούν ότι θα υπάρξει άμεσα επίσημη θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες και έτσι θα καταστεί εφικτό να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός κανονικά από την 1η Ιουλίου.
Πέρα από την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, αφότου επέλθει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την προσωρινή αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να δρομολογηθεί νομοθετικά και η παροδική αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής, μέσω τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας για την οποία θα γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ.
Νέο «τοπίο»
Υπενθυμίζεται ότι στον «πυρήνα» του ελληνικού σχεδίου βρίσκεται η αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο ευθύνεται κυρίως για την ενεργειακή κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα αφαιρούνται από τους ηλεκτροπαραγωγούς τα υπερέσοδα που έχουν στη δεδομένη συγκυρία, ώστε να αποζημιώνονται με βάση ένα εύλογο πλαφόν (μεταβλητό κόστος συν εύλογο κέρδος) που θα τεθεί για κάθε τεχνολογία. Τα ποσά αυτά θα καταλήγουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε αυτό να παρέχει ακόμη μεγαλύτερες επιδοτήσεις και, με αυτό τον τρόπο, οι τιμές λιανικής να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Με την προσθήκη των υπερεσόδων, το Ταμείο αναμένεται να αποκτήσει μία «δύναμη πυρός» 3,2 δισ. ευρώ για το επόμενο εξάμηνο, ώστε μέσω των επιδοτήσεων να αναχαιτίσει οριζόντια (για όλες τις παροχές) σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στόχος είναι η απορρόφηση από τους λογαριασμούς ρεύματος του 85% των ανατιμήσεων.
Για τον εγχώριο κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, η παρέμβαση δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα, με βάση τα οποία θα πρέπει οι εταιρείες να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους.
Έτσι, με την αφαίρεση των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, για τους καθετοποιημένους ομίλους χάνεται μία σημαντική μερίδα πόρων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για κεφάλαια κίνησης, αλλά και για την παροχή εκπτώσεων στους πελάτες τους (είτε άμεσων είτε μέσω των σταθερών τιμολογίων).
Επομένως, θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους, σε έκταση η οποία θα εξαρτηθεί από το ύψος στο οποίο θα τεθεί το πλαφόν για κάθε τεχνολογία.
Ρήτρα αναπροσαρμογής
Στην περίπτωση των μη καθετοποιημένων εταιρειών, ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι η αύξηση των επιδοτήσεων θα τις υποχρεώσει να επιστρατεύουν ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης, ώστε να καλύπτουν τα ποσά των επιδοτήσεων, πριν αυτά τους αποδοθούν από την πολιτεία. Έτσι, στην περίπτωση που δεν τους επιστρέφονται αυτά τα ποσά από την πολιτεία πολύ πιο σύντομα από τώρα (ακόμη και μόλις μία εβδομάδα αργότερα), τότε η ήδη περιορισμένη ρευστότητά τους θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν «ευήκοα ώτα» στο αίτημα των προμηθευτών να δίνει το δημόσιο κάποιου είδους εγγυήσεις ώστε να μπορούν οι εταιρείες να αντλούν τραπεζικό δανεισμό για τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται.
Για όλους τους πάροχους, ωστόσο, ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά το ενδεχόμενο να αποφασισθεί η νομική «απόσυρση» των ρητρών αναπροσαρμογής, και όχι απλώς να «παγώσουν» λόγω των ακόμη υψηλότερων επιδοτήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι το ΥΠΕΝ θα ζητήσει γνωμοδότηση της ΡΑΕ προκειμένου να τροποποιήσει τον Κώδικα Προμήθειας ώστε να αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς ρεύματος, για διάστημα ενός χρόνου, η διακριτή χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής.
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι όλα τα τιμολόγια θα γίνουν σταθερά. Αντίθετα οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν την τιμή της κιλοβατώρας, με βάση προφανώς το κόστος αγοράς του ρεύματος στη χονδρική, εφόσον ενημερώσουν έγκαιρα τον πελάτη τους.
Εάν βέβαια δεν υπάρξει κάποια νέα εκτόξευση των διεθνών τιμών αερίου (και δεν υπάρξει αντίστοιχα πρόσθετη κυβερνητική παρέμβαση) είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η χονδρεμπορική ρεύματος θα έχει σχετική σταθερότητα, οπότε πιθανόν δεν θα χρειάζεται οι πάροχοι να αλλάζουν την ανά κιλοβατώρα χρέωση.
Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες εκτιμούν πως μία υπουργική απόφαση για την απάλειψη του συγκεκριμένου πεδίου από τους λογαριασμούς, θα είχε σωρεία παρενεργειών για τον κλάδο.
Πηγή: energypress.gr
Σχόλια