ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΑ LNG ΠΟΝΤΑΡΕΙ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Φουλ λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, αύξηση φορτίων LNG στην Ρεβυθούσα και μετατροπή των μονάδων που δουλεύουν με αέριο σε πετρέλαιο, είναι η βασική γραμμή άμυνας της χώρας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου.

Σε αυτά θα στηριχθεί η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας στο ακραίο αυτό σενάριο, όπως προκύπτει από την έκτακτη σημερινή σύσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, υπό τον Κ. Σκρέκα.

Το ερώτημα φυσικά αφορά τη διαθεσιμότητα και τις τιμές του LNG. Κατά πόσο δηλαδή σε ένα ενδεχόμενο, διακοπής των ρωσικών ροών στην Ευρώπη, όπου οι χώρες θα αναζητούν μαζικά φορτία LNG, η Ελλάδα θα καταφέρει να βρει διαθέσιμα φορτία και κυρίως σε τι τιμές.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν φυσικά και άλλα σενάρια σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας της απαιτούμενη ενέργειας. Όπως, οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, εφόσον σταματήσουν οι ροές αερίου προς την Ελλάδα.

Επίσης, εφόσον διακοπούν οι ρωσικές ροές, τότε και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να διακόψει τις εξαγωγές ρεύματος προς Βορράν, επομένως θα προκύψει ζήτημα επάρκειας για τους βόρειους γείτονες μας, όπως η Βουλγαρία η οποία τροφοδοτείται πλέον από την Ελλάδα.

«Αν δουλέψουν φουλ τα λιγνιτικά εργοστάσια και γυρίσουν οι μονάδες αερίου, που έχουν αυτή τη δυνατότητα, σε πετρέλαιο, τότε η Ελλάδα έχει ένα από τα μικρότερα ρίσκα επάρκειας στην Ευρώπη», φαίνεται να ανέφερε ο Κ. Σκρέκας. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση σε αυτό: Να υπάρχει τη δύσκολη εκείνη στιγμή επαρκές LNG στη διεθνή αγορά.

Κάτι που παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό σε συνθήκες απόλυτης κρίσης όπως μιας τυχόν περαιτέρω διακοπής των ρωσικών ροών μέσα στο χειμώνα, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για τις τιμές του. Την περασμένη εβδομάδα έφτασαν μια ανάσα από τα 150 ευρώ / MWh.

Σε παρουσίαση πάντως που έκανε η ΡΑΕ στη διάρκεια της σύσκεψης προκύπτει ότι σε καθεστώς συναγερμού (alert) βρίσκεται μόνο μια χώρα, η Γερμανία, ωστόσο σε καθεστώς warning, (προειδοποίησης) έχουν πλέον μπει 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Εσθονία, Ολλανδία, κ.ά. Προς ώρας, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη μπει σε κάποια επικίνδυνη κατηγορία.

Πηγή: liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)