ΑΔΜΗΕ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΠΛΑΚ - ΑΟΥΤ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΛΟΓΩ ΑΠΕ
Υπαρκτό το ενδεχόμενο συσκότισης
λόγω μπλακ άουτ υπάρχει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται ο
αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, και εξηγεί τους λόγους που το
ηλεκτρικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος, ιδιαίτερα την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όταν παρατηρείται ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» σήμερα, ο κ. Μάργαρης επισημαίνει επίσης πως το πρόβλημα έχει τρεις διαστάσεις:
Αυτή η περίοδος είναι χαμηλής ζήτησης. Έτσι, οι ΑΠΕ παράγουν 70%-80% του φορτίου. Αν όμως -για παράδειγμα λόγω καιρικών συνθηκών- ξαφνικά πέσει απότομα η παραγωγή τους, δεν μπορείς να βάλεις άμεσα σε λειτουργία τις συμβατικές μονάδες. Άρα είναι αυξημένος ο κίνδυνος μπλακ άουτ σε μια τέτοια περίπτωση. Κάποιες γραμμές θα τεθούν εκτός και θα υπάρχει συσκότιση σε ορισμένες περιοχές.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, όταν οι ΑΠΕ αυξάνονται, ανεβαίνουν και οι τάσεις του συστήματος στα 400 KV. Αυτό για την ώρα αντιμετωπίζεται βγάζοντας κάποιες γραμμές εκτός, όμως η διαχείριση αυτή έχει φτάσει στα όριά της τον τελευταίο καιρό.
Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει πως η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ -κυρίως φωτοβολταϊκών- είναι συνδεδεμένη με τον ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν «βλέπει» τα έργα ισχύος πολλών χιλιάδων μεγαβάτ γιατί δεν έχει σύστημα ελέγχου. Έτσι, υπάρχουν προβλήματα ευστάθειας.
Λήγουν οι ώρες αιχμής που «κόβαμε» το ρεύμα
Υπενθυμίζεται ότι, από τον
περασμένο Δεκέμβριο είχε ζητηθεί, με οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από όλα
τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το μέτρο μείωσης της κατανάλωσης του ρεύματος,
εθελοντικά, από τις το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Το μέτρο έχει διάρκεια μέχρι
το τέλος Μαρτίου του 2023.
Γιατί έπρεπε να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ; Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Με απλά λόγια, όταν συλλογικά μειώνουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους.
Πηγή: ieidiseis.gr
Σχόλια