ΝΤΑΒΟΣ: ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΡΓΕΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
H απουσία της κανονικότητας θα είναι ο νέος κανόνας για την παγκόσμια οικονομία 2024, με πολλά εμπόδια να παραμένουν στην πορεία προς την ομαλοποίηση της, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οικονομικοί ηγέτες από το Νταβός, όπου συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Συνοψίζοντας στο τελευταίο πάνελ του φόρουμ τα συμπεράσματα από τις εργασίες του, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και άλλοι επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών και επιχειρήσεων, αναφέρθηκαν σε μία δύσκολη ισορροπία, με ένα σχετικά πιο ευνοϊκό οικονομικό σκηνικό που επισκιάζεται από μια πληθώρα γεωπολιτικών κινδύνων.
Στο οικονομικό πεδίο, η προοπτική περαιτέρω πτώσης του πληθωρισμού και ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου προσφέρουν κάποια ενθάρρυνση για τους επενδυτές παρά τις εστίες πολέμου και τον λαϊκισμό, συμφώνησαν Λαγκάρντ και οι ομόλογοί της.
«Εχουμε αρχίσει να βλέπουμε μία ομαλοποίηση», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «κινούμαστε προς την κανονικότητα».
Αισιοδοξία για αποφυγή της ύφεσης
Οι ομιλητές στο φόρουμ τις προηγούμενες ημέρες ήταν αισιόδοξοι ότι θα αποφευχθεί μία βαθιά ύφεση της οικονομίας παρά τις πρωτοφανείς αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Η αισιοδοξία αυτή, όμως, υπονομεύτηκε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή καθώς και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα να έχουν ρίξει βαριά σκιά σε μεγάλο βαθμό.
Ανησυχία για τη νίκη του Τραμπ
Ανησυχία προκάλεσε επίσης σε πολλούς η άνετη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα τη Δευτέρα, που τον έβαλε στο δρόμο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.
«Υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες - και φυσικά οι εκλογές που θα γίνουν φέτος σε όλο τον κόσμο και τι μπορεί να φέρουν», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ngozi Okonjo-Iweala.
Η προοπτική μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ αναφέρθηκε συχνά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ. Η Λαγκάρντ είπε ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», πιέζοντας για την ενίσχυση της Ευρώπης με τη δημιουργία «μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ήταν πιο επιφυλακτικός. «Μιλάμε πάρα πολύ για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη…Το να κάνουμε εμείς το καθήκον μας είναι η καλύτερη προετοιμασία μας για μίας πιθανή δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ», είπε.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ
Για τον Ντέιβιν Ρουμπενστάιν, συνιδρυτή και συμπρόεδρο της Carlyle Group, η πραγματικότητα είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολιτικό πρόβλημα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο κόσμο.
«Σχεδόν όλα όσα θα έλεγε ο κάθε υποψήφιος μάλλον δεν θα είναι αληθινά για το τι θα συμβεί στο μέλλον, επειδή πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτά που λένε ότι θα κάνουν», δήλωσε.
Μια σημαντική ανησυχία που εκφράστηκε συχνά κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στο Νταβός ήταν το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ. «Αν δεν το επιλύσουμε αυτό, κάτι θα συμβεί στο δολάριο… Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορέσουν να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά τους, κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι έκαναν με τη βρετανική λίρα και το ολλανδικό νόμισμα πριν από χρόνια», είπε.
Εκπληξη από την ανθεκτικότητα των οικονομιών
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, James Von Moltke, περιέγραψε την έκπληξή του για την ανθεκτικότητα των οικονομιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κεν Ρογκόφ, ανησυχούσε γιατί, όπως είπε, «η γεωπολιτική κατάσταση δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχω δει στην επαγγελματική μου ζωή».
Ο Λίντνερ επέλεξε να υιοθετήσει την πιο θετική άποψη. Περιέγραψε τη χώρα του ως «έναν κουρασμένο άνθρωπο μετά από μια σύντομη νύχτα», σε αντίθεση με τον χαρακτηρισμό τους ασθενούς που αποδόθηκε ξανά πρόσφατα στη Γερμανία. Ήταν επίσης πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Πηγή: imerisia.gr
Σχόλια