ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗΣ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σημαντικούς κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως θα επιφέρει η κατάρρευση της γέφυρας στην Βαλτιμόρη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού προχωρώντας τάχιστα στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να μην εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα επίπεδα οι τιμές σε συγκεκριμένα εισαγόμενα προϊόντα.
Ταυτόχρονα, αγωνία επικρατεί και για τις τιμές του φυσικού αερίου, αφού δεξαμενόπλοια με LNG που θα ξεκινούσαν από τη Βαλτιμόρη με προορισμό την Ρεβυθούσα αναμένεται να καθυστερήσουν και πιθανότατα να επηρεάσουν και την τιμή του ρεύματος.
Το φορτηγό πλοίο που μετέφερε από γαρίδες, ενεργειακά ποτά, κινέζικα ζυμαρικά... μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, πετσέτες θαλάσσης και φούρνους μικροκυμάτων δεν γκρέμισε μόνο την γέφυρα της Βαλτιμόρης, αλλά προκάλεσε ρήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο, με εμπόρους να προβλέπουν ελλείψεις και στην Ελλάδα.
Παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς επισημαίνουν πως η Βαλτιμόρη ήταν το τρίτο «χτύπημα» στην εφοδιαστική αλυσίδα και αναμένεται να επηρεάσει και το λιμάνι του Πειραιά.
«Απαιτούνται περισσότερα πλοία, υπάρχει μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να προκύπτει πίεση και αύξηση στα ναύλα. Όταν αυξάνονται τα ναύλα, αυξάνεται μοιραία και η αξία των εμπορευμάτων, κάτι που αποτυπώνεται στο κόστος για τον καταναλωτή» υπογραμμίζει ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).
Οι ειδικοί μιλούν για το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες καθώς οι αποζημιώσεις αγγίζουν τα 4 δισ. δολάρια, ενώ μόνο η επανακατασκευή της γέφυρας κοστίζει 1,2 δισ. δολάρια και έως 700 εκατ. δολάρια θα πάνε σε οικογένειες θυμάτων και πληγείσες επιχειρήσεις από το δυστύχημα.
Η κατάρρευση της γέφυρας έδεσε στη Βαλτιμόρη δεξαμενόπλοια που μετέφεραν υγροποιημένο αέριο στην Ελλάδα, ενώ κάλεσμα για προσοχή να μην ανέβει ξανά η τιμή του ρεύματος, απευθύνουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για ελλείψεις προϊόντων και καθυστερήσεις στις παραδόσεις αγαθών.
Παράλληλα, ο Μιχάλης Χριστοδούλης, Ενεργειακός Επιθεωρητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές του Απριλίου στη λιανική χρέωση ανά κιλοβατώρα.
Πηγή: insider.gr
Σχόλια