ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)

Καρπούς» φαίνεται να αποφέρουν οι έρευνες στα δύο οικόπεδα της Κρήτης από την ExxonMobil και τη HELLENiQ ΕNERGY για τους υδρογονάνθρακες. Τα πρώτα μηνύματα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης είναι αρκετά αισιόδοξα, με το γεωτρύπανο για το φυσικό αέριο στις παραχωρήσεις της Κρήτης να είναι προ των πυλών.

Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η ΕΔΕΥΕΠ στην κοινοπραξία ExxonMobil και HELLENiQ ΕNERGY για την έναρξη της β' φάσης του σταδίου ερευνών, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, βρισκόμαστε «μια ανάσα» πριν... πάρει μπρος το πρώτο τρυπάνι στο κρητικό οικόπεδο. Επιβεβαιώνονται, λοιπόν, οι εκτιμήσεις για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη και έτσι οι νέες γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθώτριες εταιρείες έχουν μπει στην τελική ευθεία για το οικόπεδο στα «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και στη δεύτερη αυτή φάση ερευνών θα «κληρώσει» για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης της κοινοπραξίας, η οποία αναμένεται εντός της διετίας 2025-2026, αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα. 

Για το οικόπεδο «δυτικά» της Κρήτης να σημειωθεί ότι το σχήμα της κοινοπραξίας είχε ζητήσει εξάμηνη παράταση προκειμένου να αξιολογήσει καλύτερα τα δεδομένα που απέκτησε από προηγούμενες έρευνες. Εκεί είναι που «κάνει φόκους» τώρα η κοινοπραξία, καθώς στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για δυνητικό μεγάλο κοίτασμα αερίου ή πετρελαίου.

Η κοινοπραξία, πάντως, έχει προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις έρευνές της και στα δύο οικόπεδα (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) συλλέγοντας τρισδιάστατα (3D) δεδομένα που απεικονίζουν καλύτερα τους γεωλογικούς σχηματισμούς στον βυθό. Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί δείχνουν ότι στη δυτική περιοχή υπάρχει ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που «αγγίζει» τα 30 τρισεκατομμύρια πόδια και ένα μικρότερο, 3,5 τρισεκατομμυρίων ποδιών.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για μεγάλα κοιτάσματα

Οι προβλέψεις της ΕΔΕΥΕΠ είναι αρκετά αισιόδοξες για τα δυνητικά αποθέματα της χώρας γενικότερα και παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, αυτά κυμαίνονται περί τα 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας.

Μάλιστα, εάν επιβεβαιωθούν τα μεγάλα αυτά δυνητικά κοιτάσματα στις παραχωρήσεις της Κρήτης, μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. 

Ειδικότερα, για τα συγκεκριμένα κρητικά block, εφόσον επιβεβαιωθούν από το σχήμα της κοινοπραξίας, αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, αποφέροντας στην Ελλάδα έσοδα έως και €10 δισ. ετησίως για έναν αιώνα. Αν, λοιπόν, επιβεβαιωθεί το mega αυτό κοίτασμα, τότε θα «πιάσουν» αμέσως δουλειά τα πρώτα τρυπάνια στην περιοχή.

Πηγή: liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ