ΧΙΛΗ: ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 70%
Το Κογκρέσο της Χιλής ενέκρινε μια εκτεταμένη νομοθεσία για τη μείωση των χρόνων αδειοδότησης για έργα εξόρυξης και ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στην κορυφαία παραγωγό χαλκού στον κόσμο και δεύτερη μεγαλύτερη προμηθευτή λιθίου.
Οι τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν με 93 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 17 αποχές, τροποποιούν πάνω από 40 τομεακούς κανονισμούς και τώρα αναμένουν την υπογραφή του προέδρου για να γίνουν νόμος. Η κυβέρνηση λέει ότι θα μειώσει τους χρόνους επεξεργασίας αδειών από 30% έως 70% χωρίς να μειώσει τα περιβαλλοντικά ή κανονιστικά πρότυπα.
«Αυτό θα μας επιτρέψει να μειώσουμε σημαντικά τους χρόνους αδειοδότησης, διατηρώντας παράλληλα την κανονιστική μας αυστηρότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Νικολάς Γκράου .
Η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση ανταποκρίνεται στις πιέσεις της μεταλλευτικής βιομηχανίας και των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες υποστήριξαν ότι οι παρατεταμένες διαδικασίες έγκρισης στραγγάλιζαν δισεκατομμύρια σε πιθανές επενδύσεις. Μόνο στον μεταλλευτικό τομέα, οι εγκρίσεις έργων μπορούν να διαρκέσουν έως και 12 χρόνια.
Ο Χόρχε Ριέσκο, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Μεταλλείων (SONAMI), χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
«Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Εκτελεστικής Εξουσίας, ιδίως του Υπουργείου Οικονομίας, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή», είπε .
Οι αλλαγές αναμένεται να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην περιοχή Αντοφαγάστα της βόρειας Χιλής, ένα κέντρο επενδύσεων σε μεταλλευτικά έργα. «Τα βελτιωμένα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης όχι μόνο βελτιστοποιούν την εκτέλεση των έργων, αλλά προσφέρουν και μεγαλύτερη βεβαιότητα για τον περιφερειακό και εθνικό οικονομικό σχεδιασμό», σημείωσε ο Mατίας Μουνιόθ, Περιφερειακός Γραμματέας Οικονομίας .
Ακρογωνιαίος λίθος της μεταρρύθμισης είναι η θεσμοθέτηση της πλατφόρμας SUPER, η οποία αποτελεί υποχρεωτικό ψηφιακό ενιαίο σημείο εξυπηρέτησης για αιτήσεις αδειών. Το σύστημα υπόσχεται ιχνηλασιμότητα από άκρο σε άκρο, διαλειτουργικότητα υπηρεσιών και παρακολούθηση υποθέσεων σε πραγματικό χρόνο.
Η ηλεκτρονική πύλη υποβολής αιτήσεων θα λειτουργεί παράλληλα με ένα νεοσύστατο Γραφείο Τομεακών Αδειοδοτήσεων και Επενδύσεων, το οποίο θα συντονίζει, θα παρέχει συμβουλές και θα εκσυγχρονίζει το πλαίσιο αδειοδότησης.
Παρά τις πρόσφατες μειώσεις στην παραγωγή χαλκού, η Χιλή προβλέπεται να διατηρήσει τη θέση της ως ο κορυφαίος παραγωγός του μετάλλου στον κόσμο. Το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή χαλκού αναμένεται να αυξηθεί από 23,6% πέρυσι σε 27,3% έως το 2034, σύμφωνα με την κρατική επιτροπή χαλκού της χώρας, Cochilco.
Πηγή: mining.com
Σχόλια