Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ- ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ...

Να που έχουμε και μερικά καλά νέα στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Ισλανδίας και της Ρουμανίας διεξήγαγαν επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων την περασμένη βδομάδα. 



Η σημασία αυτής της εξέλιξης γίνεται αντιληπτή αν σκεφθούμε ότι τα τρία αυτά κράτη υπήρξαν τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που γονάτισαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και που υποχρεώθηκαν να ζητήσουν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Και οι τρεις αυτές χώρες επιστρέφουν τώρα στις αγορές ομολόγων. Και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ελπίζουν ότι σύντομα κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία – μετατρέποντας τις από  παρίες των αγορών σε σταθερούς πολίτες. Η περίπτωση της Λετονίας αποτελεί μάλιστα το κερασάκι στην τούρτα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει επιπλέον κονδύλια από όσα της έχουν διατεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Φαίνεται όμως κιόλας καθαρά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή η διαδρομή δεν θα επαναληφθεί και το πιθανότερο είναι πως ούτε κι η Ιρλανδία με την Πορτογαλία θα καταφέρουν να πετύχουν κάτι τέτοιο και μάλιστα σε ανάλογο χρονοδιάγραμμα. Στην πραγματικότητα μπορεί η ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας να καταστήσει αδύνατη την επιστροφή στις αγορές και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Επομένως, τι πήγε καλά για τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες;... Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στο Sofokleous10.gr