Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΤΟ ΑΛΜΑ ΣΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΑΠΕ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα. Στο α’ εξάμηνο του έτους που διανύουμε όπως δείχνουν προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος – εξαιρούνται οι μήνες Μάιος- Ιούνιος επειδή τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί η ισχύς από τον άνεμο, τον ήλιο και τα νερά κάλυψαν το 58,1% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου, σε ποσοστό 35,6% και λιγνίτη, 6,2%

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εντυπωσιάζει το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εν τούτοις, η καθήλωση της ζήτησης ηλεκτρισμού και η αναγκαστική περικοπή πράσινης ισχύος προκαλεί τριγμούς στο υπερφιλόδοξο αφήγημα της πράσινης μετάβασης, αφού, εκτός των άλλων, οδηγεί σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές στο ρεύμα.

ΕΥΡΩΠΗ: ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Η ιστορική ήττα των Συντηρητικών στις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ουδόλως αναστάτωσε τις αγορές. Ίσα – ίσα που στο Σίτυ του Λονδίνου κυριάρχησε μια ανακούφιση. Διότι δεν είναι οι Εργατικοί που κέρδισαν, αλλά είναι οι μέχρι πρότινος κυβερνώντες Συντηρητικοί που συνετρίβησαν, μετά από μια τραγική και αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, σερ Κιρ Στάρμερ, θεωρείται ένας πολιτικός του «βαθέος βρετανικού κράτους» που ουδεμία σχέση έχει με τον ιδεοληπτικό προκάτοχο του, Τζέρεμι Κόρμπιν. Έτσι δεν αναμένεται η παραμικρή διατάραξη του επενδυτικού κλίματος, αφού το ενδεχόμενο επιβολής νέα φορολογίας δεν υπάρχει στον ορίζοντα. 

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ: Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Παραλία "Πρώτη Αμμουδιά" στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής με φόντο το τοίχος των Αρχαίων Σταγίρων 

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η τουριστική Χαλκιδική βίωσε τη μεγάλη εικόνα που θα επικρατήσει και αυτό το καλοκαίρι. Απόλυτες πληρότητες σε καταλύματα και χώρους μαζικής εστίασης. Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της υφηλίου ήρθαν εδώ κολύμπησαν και περπάτησαν στα μοναδικής ομορφιάς τοπία της και φυσικά γεύτηκαν την ανεπανάληπτη κουζίνα της.

Στη ΒΑ Χαλκιδική ή Ανατολική, όπως προτιμούν να την συστήνουν στα διεθνή φόρα οι επαγγελματίες του τουρισμού αυτή την περίοδο καταγράφηκε και το εξής πολύ σπουδαίο: Πληρότητες επιπέδου 100% και στα ορεινά καταλύματα οικισμών, όπως η Αρναία, το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι και η Μεγάλη Παναγία, τόσο μέσα στο τριήμερο όσο και μετά από αυτό.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2024:ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ;

Ο Διδάκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Πετρούνιας, εξηγεί τις μεγάλες δυνατότητες, που έχει η επιστήμη της Γεωλογίας αναφορικά με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και γιατί αποτελεί μια σίγουρη επιλογή στο μηχανογραφικό του 2024.

Η Γεωλογία βρίσκεται στην κορυφή των «πράσινων επαγγελμάτων». Η επιστήμη της Γεωλογίας ουσιαστικά είναι παντού γύρω μας και το να κατανοούμε πως λειτουργεί αυτός ο πλανήτης μας βοηθάει να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και τη ζωή γενικότερα, μας βοηθάει να προστατέψουμε τον ίδιο τον πλανήτη.

Αυτές τις μέρες χιλιάδες παιδιά θα κληθούν να επιλέξουν μέσω του μηχανογραφικού τους δελτίου, τις σχολές στις οποίες θα ήθελαν να σπουδάσουν. Να διαλέξουν δηλαδή, ένα επιστημονικό πεδίο, που τους ενδιαφέρει αλλά και που το πτυχίο τους θα έχει ένα σοβαρό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Και μάλιστα σε μια εποχή, που κάτι τέτοιο γίνεται όλο και δυσκολότερο για τους νέους, που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια.

Απαντώντας σε αυτές τις αγωνίες των νέων, ο Διδάκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρος Πετρούνιας εξηγεί τις μεγάλες δυνατότητες, που έχει η επιστήμη της Γεωλογίας αναφορικά με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και γιατί αποτελεί μια σίγουρη επιλογή στο μηχανογραφικό του 2024.

Ο Γεωλόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται κυρίως με τον Λόγο επί της Γης, μέσα από την εφαρμογή της επιστήμης της Χημείας, της Φυσικής αλλά και της Μηχανικής με σκοπό την εύρεση λύσεων σε σύγχρονα περιβαλλοντικά, φυσικά, βιολογικά, τεχνολογικά αλλά και χημικά ζητήματα. 

Οι σπουδές στο Τμήμα Γεωλογίας αποτελούν ένα εντυπωσιακό κράμα θετικών επιστημών. Στη χώρα μας λειτουργούν 3 Γεωλογικά Τμήματα, που η πρόσβαση σε αυτά είναι εφικτή μόνο μέσω του 2ου πεδίου. Απευθύναμε κάποιες βασικές ερωτήσεις στον διδάκτωρα Πέτρο Πετρούνια, ως διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών:

Γιατί είναι χρήσιμη η επιστήμη της Γεωλογίας στη σύγχρονη κοινωνία;

Η Γεωλογία βρίσκεται στην κορυφή των «πράσινων επαγγελμάτων». Η επιστήμη παραμένει στη βάση της η ίδια με την κλασική Γεωλογία, αλλά προκύπτουν διαρκώς νέες εξειδικεύσεις για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών που έχουν να κάνουν κυρίως με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος όπου αποτελούν θέματα τα οποία μας απασχολούν όλο και περισσότερο και θα μας απασχολήσουν σημαντικά στο εγγύς μέλλον. 

Δεν γίνεται να αναφερόμαστε σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μη συμπεριλάβουμε την επιστήμη της Γεωλογίας ως κύριο πυλώνα της. 

Η επιστήμη της Γεωλογίας ουσιαστικά είναι παντού γύρω μας και το να κατανοούμε πως λειτουργεί αυτός ο πλανήτης μας βοηθάει να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και τη ζωή γενικότερα, μας βοηθάει να προστατέψουμε τον ίδιο τον πλανήτη. 

Επίσης, τα πάντα γύρω μας αποτελούνται από Ορυκτές Πρώτες Ύλες, όπου κάποιος γεωλόγος εντόπισε διάφορους κρυστάλλους ή και σπάνιες γαίες για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα στα σύγχρονα κινητά μας τηλέφωνα, στους υπολογιστές μας κτλ. και να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη. 

Καθημερινά χρησιμοποιούμε ένα τεράστιο αριθμό Ορυκτών Πρώτων Υλών όπου προέρχονται από την Γη και πρέπει να υπάρχει πάντα ένας Γεωλόγος ώστε να τις εντοπίσει και να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα. 

Επίσης στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης οδηγούμαστε όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση, οπότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι η αναζήτηση Ορυκτών Πρώτων Υλών θα είναι όλο και περισσότερο επιτακτική τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντικός, όμως, είναι και στην έρευνα της καταλληλότητας θέσεων που σχετίζονται με τις νέες μορφές ενέργειας (π.χ. εγκατάστασης ανεμογεννητριών, αποθήκευσης υδρογόνου κ.α.), ώστε να αποφευχθούν περιβαλλοντικές ή άλλες καταστροφές σχετιζόμενες με φυσικούς κινδύνους.

Το μεγάλο ερώτημα για τους υποψήφιους είναι: Υπάρχει Επαγγελματική απασχόληση;

Η απασχόληση των γεωεπιστημόνων προβλέπεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 5% από το 2021 έως το 2031, ταχύτερα από τον μέσο όρο για όλα τα επαγγέλματα. Στην φωτογραφία ο γεωλόγος γεωφυσικός Θανάσης Λιόσης.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν γίνεται να είναι μονολεκτική ούτε μονοδιάστατη. Αρχικά θα αναφέρω ότι η Γεωλογία αποτελεί μια ασφαλή επιλογή καθώς έχει Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα βάση του Π.Δ.344/2000 όπου περιγράφει με λεπτομέρεια τις εργασίες για τις οποίες απαιτείται πτυχίο Γεωλογίας και προστατεύει νομικά το επάγγελμα των πτυχιούχων κάτι όπου δεν συμβαίνει με πολλές άλλες επιλογές όπου έχουν οι υποψήφιοι μπροστά τους αλλά δυστυχώς δεν το γνωρίζουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασιζόμενοι σε μελέτη του Department of Labor (Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor, Occupational Outlook Handbook, Geoscientists) εντοπίζεται ότι η απασχόληση των γεωεπιστημόνων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% από το 2021 έως το 2031, ταχύτερα από τον μέσο όρο για όλα τα επαγγέλματα. 

Η ανάγκη για ενέργεια, προστασία του περιβάλλοντος και υπεύθυνη διαχείριση της γης και των πόρων προβλέπεται να προωθήσει τη ζήτηση για γεωεπιστήμονες στο μέλλον. Οπότε συλλογικά πιστεύω ότι αν κάποιος αγαπήσει αυτή την επιστήμη και ασχοληθεί ώστε να την εξελίξει μέσα από τον ίδιο τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρει μια καλή και σταθερή απασχόληση τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Σε ποια επιστημονικά πεδία μπορεί να ασχοληθεί ένας Γεωλόγος;

Το εντυπωσιακό με την επιστήμη της Γεωλογίας είναι ακριβώς ότι η επιστήμη της Γεωλογίας δίνει πιθανότατα τις περισσότερες επιλογές εξειδίκευσης από όλες τις θετικές, τουλάχιστον, επιστήμες καθώς και άλλες πολλές επιλογές του μηχανογραφικού.

Ένας Γεωλόγος μπορεί να εξειδικευθεί και να εργαστεί για παράδειγμα ως:

  • Ηφαιστειολόγος
  • Σεισμολόγος
  • Ωκεανογράφος
  • Γεωλόγος Πετρελαίων
  • Μετεωρολόγος
  • Παλαιοντολόγος
  • Οικονομικός Γεωλόγος
  • Τεχνικός Γεωλόγος, Γεωλόγος Περιβάλλοντος
  • Γεωχημικός
  • Γεωφυσικός
  • Υδρογεωλόγος
  • Ορυκτολόγος
  • Ιζηματολόγος
  • Πετρολόγος
  • Γεωχρονολόγος
  • Γεωμορφολόγος

Και θα έλεγα ότι οι παραπάνω αποτελούν μόνο μερικές από τις δυνατότητες εξειδίκευσης που προσφέρει η επιστήμη της Γεωλογίας. Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών καλύπτει όλο το παραπάνω εύρος εξειδικεύσεων με ιδιαίτερα καταρτισμένο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό όπου δύναται να σταθεί αρωγός στη διδασκαλία και εξέλιξη των επόμενων γεωλόγων.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι νέοι υποψήφιοι όπου θα επιλέξουν το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών θα ασκηθούν σε σημαντικό βαθμό σε εξωτερικούς χώρους όπως σε γεωπάρκα, ηφαίστεια, νησιά, θαλάσσιες μελέτες κ.λπ.. ενώ θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν και εξοπλισμό ιδιαίτερα εξειδικευμένο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Τμήματος.

Που βρίσκουν τελικά εργασία πολλοί απόφοιτοι του Τμήματος Γεωλογίας;

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για νέους γεωλόγους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ακολουθώντας τις νέες απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Βασιζόμενος σε κάποια στατιστικά δεδομένα όπου μελέτησε το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών αναφορικά με την απασχόληση των αποφοίτων του, εντοπίστηκε ότι οι απόφοιτοί του να ασκούν το επάγγελμα του γεωλόγου κυρίως:

  • Σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες
  • Σε εταιρείες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης Ορυκτών Πόρων
  • Σε πετρελαϊκές εταιρείες
  • Στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (μελετητές και εργολήπτες)
  • Σε υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, αποκεντρωμένες διοικήσεις
  • Σε φορείς και ινστιτούτα του δημόσιου τομέα

Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως ΠΕ04.05 διδάσκοντας ένα μεγάλο φάσμα θετικών μαθημάτων (ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός προσλήψεων τα τελευταία 4 έτη). Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό ακολουθεί Ακαδημαϊκή πορεία σε Πανεπιστήμια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. 

λοιπόν όλες τις δυνατότητες και τις διεξόδους που προσφέρονται, ισχυροποιούνται και τα κίνητρα για να ακολουθήσει κανείς το επάγγελμα του Γεωλόγου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τμήματα Γεωλογίας ως ιστορικά Τμήματα στην χώρα προσφέρουν τη δυνατότητα όλων των κύκλων σπουδών δηλαδή προπτυχιακού, μεταπτυχιακού, διδακτορικού στο ίδιο Τμήμα κάτι που πολλές άλλες επιλογές στο μηχανογραφικό δεν προσφέρουν. 

Η δυνατότητα ολοκλήρωσης όλων των κύκλων σπουδών σε ένα αντικείμενο αυξάνει σημαντικά την ουσιαστική εξειδίκευση σε ένα γνωστικό αντικείμενο και επομένως και την ασφαλή αποκατάσταση.

Πηγή:ethnos.gr

Αναδημοσίευση από: oryktosploutos.net

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΙΝΔΙΑ: ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΑ 50%

Είναι γνωστή η αγάπη των Ινδών για τον χρυσό. Θεωρείται παραδοσιακά ως ένα απόθεμα αξίας για οικογένειες και έχει δεσμούς με τη Λάκσμι, την Ινδουιστική θεότητα του πλούτου και της ευημερίας. Τώρα, όμως, η αξία του χρυσού έχει σπάσει τα κοντέρ και πλέον οι πωλήσεις στα κοσμηματοπωλεία του Μπανγκαλόρ έχουν πέσει κατά 50%.

Ωστόσο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο θεωρείται ευρέως ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, έχουν αυξηθεί κατά 24% σε όρους ρουπίας τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, καθώς και από τεράστια στοιχήματα από κερδοσκόπους στην Κίνα, η οποία έχει επισκιάσει την Ινδία ως τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χρυσού στον κόσμο.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ #BRAVENEWMETALS

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece, με τίτλο #BraveNewMetals και την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός, έρχεται στον ΑΝΤ1 το Σάββατο 6 Ιουλίου και ώρα 08:30 το πρωί, θέλοντας να φωτίσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η υπεύθυνη αξιοποίηση του κρυμμένου στο ελληνικό υπέδαφος «θησαυρού», σε μια συγκυρία κατά την οποία η απεξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες αναφορικά με τον εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών είναι μονόδρομος.

Στη σύγχρονη ζωή, τόσο οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από το κινητό και τους υπολογιστές μέχρι το αυτοκίνητο και τα κτίρια στα οποία κατοικούμε και εργαζόμαστε, όσο και αυτές που αφορούν την πράσινη μετάβαση και θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συνδέονται άρρηκτα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΤΟΣ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΖΗΤΗΣΗ

"Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να γίνουν γεωτρήσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση. Κατά συνέπεια οι έρευνες δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και περιφερειακό και ευρωπαϊκό ζήτημα".

Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος μιλώντας χθες στο συνέδριο του ECONOMIST. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΥΕΠ πρόσφατα επεκτάθηκε εκτός από τις έρευνες υδρογονανθράκων και σε δύο νέους τομείς:

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στη ζωή η συνέπεια δικαιώνεται. Αργά ή γρήγορα. Αυτή η δικαίωση έχει μεγάλη σημασία και στην πολιτική, στην οποία η συνέπεια σχεδόν αγνοείται, αν δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Ήταν πολύ δίκαιο, λοιπόν, (στα δικά μας μάτια) να βρεθεί την περασμένη εβδομάδα στο μεταλλείο των Σκουριών ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κος Δημήτρης Κουτσούμπας δίνοντας το δικό του σημαντικό παρόν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Για όσους τυχόν δεν θυμούνται, ο κος Κουτσούμπας ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός από τον προοδευτικό χώρο, που την εξαιρετικά εχθρική περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στάθηκε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του ξεκάθαρα υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και βέβαια υπέρ του ιερού δικαιώματος των 2.000 εργαζομένων στην εργασία και την προσωπική αξιοπρέπεια.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΣΕΡΡΕΣ: ΑΓΝΩΣΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΟ - Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΚΡΟΥΣΤΑ

Έπειτα από δέκα χρόνια συνεχιζόμενων ερευνών η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ έδωσε στη δημοσιότητα τα σπάνια ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο του Μαύρου Βράχου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Στο σπήλαιο εντοπίστηκαν άγνωστα βακτήρια που θα δώσουν νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής του Σιδηροκάστρου Σερρών. Η εξερεύνηση στο σπήλαιο, που αποτελεί μια μοναδική γεωλογική δομή, έφτασε σε βάθος 56 μέτρων, αποκαλύπτοντας μία μεταλλική κρούστα με πορώδη δομή αντί για τους συνήθεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

ΡΕΥΜΑ: ΑΠΟ 13,5 ΕΩΣ 20 ΛΕΠΤΑ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Τη δεύτερη μεγαλύτερη έκπτωση από την έναρξη των ειδικών τιμολογίων στις αρχές του έτους προσφέρει η ΔΕΗ για τον Ιούλιο, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, στα οποία βρίσκονται οι περισσότεροι καταναλωτές.

Η έκπτωση 31% της Επιχείρησης απορροφά σημαντικό μέρος από την ανατίμηση κατά 22% της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουνίου, προσγειώνοντας την τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά στα 0,1355 λεπτά. Πολύ κοντά στην ΔΕΗ βρίσκεται και η Φυσικό Αέριο, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία διατήρησε την τιμή χαμηλά στα 0,1399 λεπτά από 0,1285 λεπτά τον Ιούνιο.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ "ΧΑΙΡΕ" ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΧΟ ΑΡΝΑΙΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟ


Τη θλίψη για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Αρναίας Αστερίου Γ. Ζωγράφου, εκφράζει ο Δήμος Αριστοτέλη, με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης δια περιφοράς, που έλαβε χώρα χθες Κυριακή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, αποφάσισε ομόφωνα:

Την έκδοση ψηφίσματος για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Αρναίας, πρώην Νομάρχη Χαλκιδικής, πρώην Δημάρχου Πολυγύρου και εν ενεργεία Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πολυγύρου, αρχηγού της Δημοτικής Παράταξης «Ισχυρός Δήμος» Αστερίου Γεωρ. Ζωγράφου   σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, και βάσει αυτού: