Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ: Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Παραλία "Πρώτη Αμμουδιά" στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής με φόντο το τοίχος των Αρχαίων Σταγίρων 

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η τουριστική Χαλκιδική βίωσε τη μεγάλη εικόνα που θα επικρατήσει και αυτό το καλοκαίρι. Απόλυτες πληρότητες σε καταλύματα και χώρους μαζικής εστίασης. Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της υφηλίου ήρθαν εδώ κολύμπησαν και περπάτησαν στα μοναδικής ομορφιάς τοπία της και φυσικά γεύτηκαν την ανεπανάληπτη κουζίνα της.

Στη ΒΑ Χαλκιδική ή Ανατολική, όπως προτιμούν να την συστήνουν στα διεθνή φόρα οι επαγγελματίες του τουρισμού αυτή την περίοδο καταγράφηκε και το εξής πολύ σπουδαίο: Πληρότητες επιπέδου 100% και στα ορεινά καταλύματα οικισμών, όπως η Αρναία, το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι και η Μεγάλη Παναγία, τόσο μέσα στο τριήμερο όσο και μετά από αυτό.

Με έμφαση και κατεύθυνση των παρεχόμενων επιλογών, προς τον εναλλακτικό τουρισμό, που μπορεί και προσφέρει η περιοχή απλόχερα σε κάθε της επισκέπτη.

Μέσα σε αυτή την εικόνα να προσθέσουμε και τους πάγιους επισκέπτες των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που όλο το χρόνο έρχονται στην περιοχή, είτε μόνοι, είτε με τις οικογένειες τους για να προσφέρουν τις επαγγελματικές υπηρεσίες τους στην “Ελληνικός Χρυσός” και οι οποίοι πλέον δυσκολεύονται πάρα πολύ, για κάτι που πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητο. Ένα δωμάτιο ορμητήριο προς τη μεταλλευτική Χαλκιδική.

Τα προμηνύματα αυτής της δυναμικής των αφίξεων και για τη φετινή χρονιά είχαν δοθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα με βάση τις προκρατήσεις που υπήρχαν σε Άγγλους και Γερμανούς τουρίστες, που σε σχέση με πέρσι η παρουσία τους είναι αυξημένη κατά 25%, με τους ανθρώπους του τουρισμού να θεωρούν βέβαιη τη συνέχιση αυτής της ανόδου.

Καταρράκτες Βαρβάρας Χαλκιδικής

Δεν έχουμε κρύψει ποτέ, πως έχουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον ως προς την εδραίωση της περιοχής στο διεθνή τουριστικό χάρτη. Διαθέτει άλλωστε, τόσα ασύγκριτα συγκριτικά στοιχεία που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι της λείπει; Ιστορία, πολιτισμός, μνημεία, τοπόσημα, φυσικές ομορφιές;

Και όπως βλέπουμε αυτή η “ταυτότητα” είναι κάτι που χτίζεται αργά μα σταθερά.

Το ενδιαφέρον μας, βέβαια, ενισχύεται και από την ίδια την πραγματικότητα, η οποία διέψευσε πανηγυρικά όλους εκείνους που κάποτε στοιχημάτιζαν εξαιτίας της επένδυσης χαλκού - χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, την κατάρρευση του τουριστικού οικοδομήματος, όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος με ότι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνία και οικονομία, χώρια την άνευ προηγουμένου δυσφήμιση, που υφίστατο γενικά ο ελληνικός τουρισμός. 

Και όλα αυτά τη στιγμή που Θάσος και Μήλος έδιναν πετυχημένες εξετάσεις αρμονικής συνύπαρξης τουριστικής και εξορυκτικής δραστηριότητας με τεράστια απήχηση στη διεθνή αγορά τουρισμού.

Η εξέλιξη των πραγμάτων δικαιώνει όσους πίστεψαν πως με σκληρή δουλειά και στρατηγική πετυχαίνεις στόχους και το κυριότερο: Τουρισμός και μεταλλεία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το Μεταλλείο των Σκουριών φτάνει στην τελική ευθεία, που σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του στα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Από την άλλη στο Δήμο Αριστοτέλη επικρατεί γενικότερα ένας οικοδομικός οργασμός σε ότι αφορά νέα καταλύματα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής, τα οποία προσθέτουν λύσεις στις ανάγκες διαμονής που έχουν υπεραυξηθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία, εξαιρουμένης της περιόδου της υγειονομικής κρίσης.

Όλα αυτά όμως σε λίγα χρόνια μπορεί να μην έχουν καμία αξία, αν δεν φτιαχτούν οι υποδομές που χρειάζεται ο τόπος αλλά δεν τις διαθέτει δυστυχώς.

Για παράδειγμα δεν νοείται να χρειάζεσαι τουλάχιστον μια ώρα για να διασχίσεις το Σταυρό για να βρεθείς, είτε στο παραλιακό μέτωπο ή στον ορεινό όγκο του δήμου Αριστοτέλη.

Όσο και να έχει δεθεί ένας επισκέπτης με την Ολυμπιάδα, τη Βαρβάρα, το Στρατώνι, τα Στάγιρα, τη Στρατονίκη, την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Αμμουλιανή, τα Πυργαδίκια, το Γομάτι, το Στανό, θα κουραστεί κάποια στιγμή. Και όχι μόνο αυτό. Θα μεταφέρει αυτή την εμπειρία και σε άλλους.

Είμαστε σίγουροι πως τοπική αυτοδιοίκηση και εταιρεία θα συντονιστούν έτσι ώστε με τα χρήματα που είναι να δωθούν για έργα κοινωνικής ανάπτυξης μέσα στην προσεχή 20ετία να γίνουν όλα όσα πρέπει και χρειάζεται η Γη του Αριστοτέλη, για να πάψει να είναι ακόμη “ελληνικό στερεότυπο”, αλλά ΤΟ νέο πρότυπο!

"Πάρκο Αριστοτέλη" στα Στάγιρα Χαλκιδικής