Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

Με συνολική αύξηση των εξαγωγών συγκριτικά με το περσινό Μάιο έκλεισε ο Μάιος του 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε ο ΣΕΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές άγγιξαν τα €4.159,4 εκατ. έναντι €4.082,3 εκατ. τον Μάιο του 2023 και την αύξηση να διαμορφώνεται σε €77,1 εκατ., δηλαδή 1,9%.

Οι εισαγωγές, επίσης, αυξήθηκαν κατά €481,8 εκατ. (δηλαδή 6,8%) και ανήλθαν σε €7.549,4 εκατ. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά €404,7 εκατ. (δηλαδή 13,6%) και τη διαμόρφωσή του σε €3.390,0 εκατ.

Κατά σύμπτωση, το ίδιο ποσοστό με εκείνο της αύξησης των εξαγωγών, για το Μάιο του 2024, δηλαδή 1,9% εμφανίζουν τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης του 2023, σε σχέση πάντα με το 2022.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΛΘ η αύξηση της συνολικής κερδοφορίας, επιτεύχθηκε, παρά την μείωση των εσόδων του συμβατικού λιμένα κατά 21,5% το 2023.

Όπως μας εξήγησαν παράγοντες της αγοράς, αν συνυπολογιστούν οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, το άλυτο ζήτημα της ακριβής ενέργειας και η διαταραχή που προκαλούν οι Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο, στην Ερυθρά Θάλασσα, η μεγάλη εικόνα εκλαμβάνεται ως θετική, καθώς καταδεικνύει, όπως λένε, την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα σ’ ένα εξόχως ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Δεν παύει όμως να λείπουν κάποιες ακόμη σοβαρές προϋποθέσεις, όπως λένε, που θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο αυτό το δείκτη ανθεκτικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ποιες είναι αυτές; Οι επενδύσεις σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) και φυσικά η παραγωγή προϊόντων και υλών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτά τα 3 στοιχεία είναι “game changers”. Δηλαδή, αλλάζουν το παιχνίδι φέρνοντας τα πάνω κάτω και το αντίστροφο.

ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Οι Σκουριές και το παράθυρο θετικών εξελίξεων που ανοίγουν για την ελληνική οικονομία με την εμπορική λειτουργία τους, το β’ εξάμηνο του 2025, έχουν δημιουργήσει στη Βόρεια Ελλάδα ένα μικροκλίμα αισιοδοξίας και ανυπομονησίας ταυτόχρονα, μέσα στη γενικότερη αβεβαιότητα και ανασφάλεια που επικρατεί.

Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Η “Ελληνικός Χρυσός” έχοντας αυτή τη στιγμή σε λειτουργία μόνο το υπερσύγχρονο, από κάθε άποψη, μεταλλείο της Ολυμπιάδας είναι ο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέα εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με ετήσια αξία εξαγωγών στα 200 εκατ. Ευρώ,συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, πόσο εμφατικά μεγαλύτερη θα γίνει αυτή συμβολή όταν μπουν σε λειτουργία και οι Σκουριές.

Μια καλή πρόγευση είχε δώσει ο Αντιπρόεδρος της Eldorado Gold και Πρόεδρος της Hellas Gold κ. Χρήστος Μπαλάσκας, μιλώντας τον περασμένο Μάρτιο στην 4η θεματική ενότητα του Real Investment Summit με τίτλο: «Η δυναμική των ελληνικών προϊόντων – Προκλήσεις, νέες τεχνολογίες & επενδυτικό ενδιαφέρον».

Όπως επισήμανε ο κ. Μπαλάσκας η αξία των εξαγωγών 1 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 δισ. στο μέλλον με την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης. Συμπλήρωσε ότι η Ελληνικός Χρυσός θα συμβάλλει εμπράκτως στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας με ετήσια αξία των εξαγωγών να ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του μεταλλεύματος των Σκουριών.

Πριν κλείσουμε, αξίζει να σημειώσουμε πως σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Global Greece – International Business Projects (σ.σ. η οποία εδρεύει στην Επανωμή Θεσσαλονίκης), τονίζεται χαρακτηριστικά, πως η Ελλάδα όχι μόνο παράγει και εξάγει, αλλά σε 21 προϊόντα είναι μέσα στους leaders παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έρευνα στην κατηγορία των εξαγόμενων Α’ υλών και Βιομηχανικών Προϊόντων διαπιστώνεται μια καλή και σταθερή προοπτική στα μεγαθήρια της χώρας μας που είναι το Αλουμίνιο, ο Σίδηρος, ο Χάλυβας, ο Χαλκός και τα βιομηχανικά ή τελικά προϊόντα τους, στα Πλαστικά, Χημικά και Χρωστικά, τις Μηχανές και τις Ηλεκτρικές Μηχανές και Συσκευές. Είναι τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Φανταστείτε φίλες και φίλοι αναγνώστες τι έχει να γίνει μόλις οι Σκουριές μπουν και επισήμως στο “παιχνίδι” της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας. Αξίζει λοιπόν, για την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής και να περιμένει, αλλά και να συνεργαστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και συγκέντρωση προς το μεγάλο στόχο!