ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗ ΜΠΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Μέλη της μείζονος και της ήσσονος αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 29ης Μαΐου έδειξαν το ενεργό ενδιαφέρον τους για την ανάλωση ή μη του ποσού των 80 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δεσμευτεί να δώσει η Ελληνικός Χρυσός μέσω του νέου επενδυτικού σχεδίου για κοινωνικές δράσεις.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως δεν έχει αναλωθεί ούτε ένα ευρώ αυτού του οικονομικού πακέτου και πρόσθεσε επιπλέον πως το για το που και πως ακριβώς θα δοθούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση με την Ελληνικός Χρυσός.
Ο κ. Βαλιάνος ακούγοντας από την αντιπολίτευση να διατυπώνει την δυσπιστία της αναφορικά με τις προθέσεις της εταιρείας να σταθεί μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) δίπλα στις ήδη υπάρχουσες ανάγκες που υπάρχουν ή σε ακόμη περισσότερες που θα προκύψουν στο προσεχές μέλλον σε δήμο και κοινωνία τόνισε: “Η ΕΚΕ είναι παράρτημα της νέας σύμβασης που είναι ψηφισμένη από το κράτος. Είναι και όρος της ΜΠΕ. Είναι λοιπόν ζήτημα διαπραγμάτευσης.”
ΤΙ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΕ
Η Ελληνικός Χρυσός είτε μέσω επίσημων ανακοινώσεων, είτε δια στόματος στελεχών της έχει δηλώσει με σαφήνεια πως οι κοινωνικές επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα γίνουν θα προκύψουν έπειτα από συνεργασία που θα έχει με φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή η δέσμευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως “πυροτέχνημα” ή “ευσεβής πόθος”, καθώς η μεταλλευτική εταιρεία πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό ολόκληρου του φάσματος της τοπικής της κοινωνίας, τις περισσότερες φορές, μάλιστα, πριν καν της ζητηθεί.
Τα έμπρακτα δείγματα γραφής, οικονομικής αξίας περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ (από το 2010 μέχρι και σήμερα) σε θέματα κοινωνικής ευθύνης, αναλώθηκαν κυρίως στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είτε σε έργα υποδομών, είτε σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις πρώτης γραμμής, που εκτός όλων των άλλων, σαν στόχο έχουν και την αναβάθμιση του επιπέδου δεξιοτήτων των πολιτών του δήμου.
Άλλωστε, μέσα από αυτή την κοινωνία δεν ζητούμε και δεν περιμένουμε να αντληθεί το πολύ εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για την εκπλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, που πλέον αποτελεί τον κυρίαρχο άξονα λειτουργίας μιας σύγχρονης εξορυκτικής εταιρείας; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ναι!
Πρόσφατα έγινε εξίσου γνωστό πως η εταιρεία στο πλαίσιο ΕΚΕ για το οικονομικό έτος του 2022 κατέβαλε ένα ποσό ύψους 1.45 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα και λοιπές δράσεις.
Τι έκανε όμως για παράδειγμα, η “Ελληνικός Χρυσός” σε έκτακτες συνθήκες και ειδικότερα μέσα στον κυκλώνα της πανδημίας που δοκίμασε με πολύ σκληρό τρόπο τις αντοχές του συστήματος της δημόσιας υγείας.
Η απαρίθμηση των πρωτοβουλιών της που ξεπέρασαν σε χρηματικό ύψος τις 200.000 ευρώ δεν ανήκει σε εμάς, αλλά στην ιστοσελίδα “Πρώτο θέμα”, από όπου εντοπίσαμε τη σχετική λίστα και η οποία αξίζει να διαβαστεί προς χάριν υπενθύμισης, κάνοντας κλικ εδώ.
Πέραν όλων των παραπάνω αξίζει να σημειωθεί και η καθοριστική συμβολή των μεταλλευτικών τελών ύψους 5.600.000 ευρώ που εισέπραξε ο Δήμος για την χρονική περίοδο 2018 - 2021 για την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ασφαλτοστρώσεων και στους 16 οικισμούς του δήμου.
Για κάποιους δημότες, ειδικότερα για εκείνους που ζουν στον Στανό, το έργο ασφαλτόστρωσης των οδών του οικισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «εμπειρία ζωής», αν αναλογιστεί κανείς πως τελευταία φορά που έγινε ασφαλτόστρωση στον οικισμό ήταν πριν 39 χρόνια (!!!), δηλαδή το μακρινό πλέον 1984, καθώς ασφαλτοστρώθηκαν περίπου 3 χιλιόμετρα οδικού δικτύου.
Ο “ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΠΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ
Πριν το σώμα του δημοτικού συμβουλίου περάσει στην διεξοδική συζήτηση των οικονομικών δυσκολιών που περνάει ο δήμος λόγω μιας ποικίλων αιτιών, που έφεραν τόσο τον δήμαρχο όσο και τον αντιδήμαρχο οικονομικών στο σημείο να πουν πως η τακτική επιχορήγηση του κράτους δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη της μισθοδοσίας του μισού προσωπικού του δήμου μέλη της αντιπολίτευσης έθεσαν το θέμα προς το προεδρείο της μη γνωμοδότησης της ΜΠΕ της Ελληνκός Χρυσός από το Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακούστηκαν θέσεις και απόψεις οι οποίες θα επιβεβαιωθούν ή όχι από την ίδια την πραγματικότητα, όπως άλλωστε έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και τις οποίες μπορείτε να ακούσετε μέσα από το βίντεο που ανέβηκε στο youtube (η συζήτηση που αφορά τα 80 εκ. Ευρώ της μεταλλευτικής εταιρείας σε δράσεις ΕΚΕ και το θέμα της ΜΠΕ είναι από το 00:57:00 έως το 01:05:00).
Ωστόσο, αυτό που δεν ακούστηκε και προκαλεί εντύπωση, καθώς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου απαρτίζεται από έμπειρους αυτοδιοικητικούς σε θέματα δημόσιας διοίκησης, είναι πως με βάση το νόμο η έγκριση τέτοιων ΜΠΕ απονέμεται από υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΕΝ, όπως δηλαδή έγινε στην προκειμένη περίπτωση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.
Για τέτοιας υφής θέματα δεν δίνει έγκριση ούτε Δήμαρχος, ούτε Περιφερειάρχης, ούτε καν ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χώρας μας. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί για ακόμη μια φορά πως Δήμος και Περιφέρεια έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση επί τέτοιων θεμάτων.
Ένα έλλειμμα που μεγεθύνθηκε στην περίπτωση της γνωμοδότησης της ΜΠΕ από το δημοτικό συμβούλιο του Αριστοτέλη, καθώς αντί τεθούν με ηρεμία και επί τάπητος ολόκληρο το φάσμα των δεκάδων ερωτήσεων που υπήρχαν προς τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ και τα στελέχη της εταιρείας, στην δημοτική συνεδρίαση της 22ας Σεπτεμβρίου 2022 έγινε ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα την άρον άρον διακοπή της συνεδρίασης.
Κάτι που αναμφισβήτητα δεν επέτρεψε σε χιλιάδες πολίτες του δήμου να ενημερωθούν από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα για το τι περιλαμβάνει για το μέλλον τους η νέα ΜΠΕ του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός.
Το προσεχές μέλλον θα δείξει αν έχουμε αντιληφθεί οι πάντες πως τέτοιες καταστάσεις μόνο αποπροσανατολισμό παρέχουν και τίποτα ωφέλιμο για την κοινωνία και τον δήμο.
Σχόλια