Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: "ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Στα τέλη Ιουλίου του 2021 ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος ανακοίνωσε την συνολική αναβάθμιση του εσωτερικού και εξωτερικού οδικού δικτύου των 16 οικισμών με ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις μήκους 23 χιλιομέτρων (πάνω από 90 οδοί) με προϋπολογισμό ύψους 3.000.000 και οι οποίοι έμπαιναν σε φάση υλοποίησης με 4 διαγωνισμούς.

Μέσω της ανακοίνωσης έγινε γνωστό πως η χρηματοδότηση του έργου ήταν εξασφαλισμένη:

α) από τον διπλασιασμό μεταλλευτικών τελών υπέρ του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας

β) από υφιστάμενους ίδιους πόρους του Δήμου,

γ) συμπληρωματικά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Έχει περάσει 1 ½ χρόνος από εκείνη την ανακοίνωση και είναι αλήθεια πως η εικόνα των δρόμων σε Νεοχώρι, Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι, Στανό, Αρναία και Στρατώνι είναι πολύ ανώτερη συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε αυτό που έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται ευρέως ως  «βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Για κάποιους δημότες, ειδικότερα για εκείνους που ζουν στον Στανό, το έργο ασφαλτόστρωσης των οδών του οικισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «εμπειρία ζωής», αν αναλογιστεί κανείς πως τελευταία φορά που έγινε ασφαλτόστρωση στον οικισμό ήταν πριν 38 χρόνια (!!!), δηλαδή το μακρινό πλέον 1984. Φέτος, ασφαλτοστρώθηκαν περίπου 3 χιλιόμετρα οδικού δικτύου.

Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να αρχίσει και να συνεχιστεί όλη αυτή η εργώδης προσπάθεια ασφαλτοστρώσεων, μέσα σ’ αυτή την πολύ δύσκολη από κάθε άποψη χρονική περίοδο, έπρεπε να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτή την πολυτέλεια, ας μας επιτραπεί η έκφραση, την κέρδισε ο Δήμος μέσα από την είσπραξη προσαυξημένων μεταλλευτικών τελών που διεκδίκησε και πήρε με την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ με αύξηση του ποσοστού από 20% σε 40% για το 2020 και το 2021.

Αποτέλεσμα; Ο Δήμος Αριστοτέλη για τα έτη 2018- 2019, 2020, 2021 να βάλει στα ταμεία του το πόσο των 5.600.000 ευρώ για έργα υποδομής, με μεγάλους κερδισμένους τους πολίτες, επισκέπτες και επαγγελματίες του Δήμου.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα με τους πόρους που διαθέτει προς την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής προσφέρει την δυνατότητα μιας διαχρονικά ισόρροπης αναπτυξιακής δράσης και λειτουργίας χωρίς αποκλεισμούς, ανισότητες και διακρίσεις.

Επί της ουσίας, η μεταλλευτική δραστηριότητα λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με όσους την κακολογούν μόνο και μόνο για να οικοδομήσουν σε βάρος της προσωπικά οφέλη.

Επομένως, ένας σεβασμός απέναντι τόσο στην εταιρεία, όσο και τους εργαζόμενους στα μεταλλεία δεν βλάπτει. Το αντίθετο. Είναι οφειλόμενος και απολύτως αναγκαίος.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό το οποίο, το έχουμε δανειστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, μέσα από το οποίο αποτυπώνεται η μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο που υπάρχει πλέον μέσα στους δρόμους των Μαντεμοχωρίων από τις ασφαλτοστρώσεις που άρχισαν στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και συνεχίζονται.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχε και την Ιερισσό κοίταξε.

Σήμερα.Όχι λιγες μέρες πριν τις εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ υποτίμηση απο μερικούς στην Ιερισσό για τον Στανό και τις ασφαλτοστρώσεις. Κάποτε είμασταν το χωριό των πολυτέκνων.Τώρα των τριτέκνων,
1100 κατοικοι είμαστε και οχι γ κατηγορίας όπως θα θελαν κάποιοι.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που μας πρόσεξε και μας έφτιαξε τους δρόμους.Ας μην είναι αυτό το τελευταίο έργο για τον Στανό.Εχουμε και άλλες ανάγκες.