ΥΠΕΚΑ: ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

                                                                                                                    
Ο κύβος ερρίφθη. Tέλη Ιουλίου θα δοθεί η περιβαλλοντική άδεια στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός από το ΥΠΕΚΑ και θα εκκρεμεί μόνο η υποβολή τεχνικής μελέτης για την εκμετάλλευση τριών ορυχείων στη Χαλκιδική.

«Βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας αδειοδότησηςκαι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις στα τέλη αυτού του μήνα», δήλωσε χθες ο νέoς Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.


Η Ελληνικός Χρυσός ανήκει κατά 95% στην European Goldfields (διαπραγματεύεται στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και στο χρηματιστήριο του Τορόντο) και κατά 5% στην Ελλάκτωρ. Ουσιαστικά όμως είναι ελληνικών συμμφερόντων αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος με 19,9% της European Goldfields είναι η Ελλάκτωρ, ενώ μετέχουν και μεγάλα επενδυτικά σπίτια όπως η Morgan Stanley κ.α.

Στην περιοχή υπάρχουν τρία διαπιστωμένα κοιτάσματα: στο Στρατώνι (ορυχείο ψευδάργυρου, μολύβδου και αργύρου που λειτουργεί από το 2005), στην Ολυμπιάδα (ανενεργό ορυχείο χωρίς άδεια, πλούσιο σε κοιτάσματα χρυσού, ψευδάργυρου, μολύβδου και αργύρου) και στις Σκουριές (έχουν γίνει μόνο ερευνητικές γεωτρήσεις με διαπιστωμένα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού).

Τον Ιανουάριο του 2006 η Ελληνικός Χρυσός είχε υποβάλει επιχειρηματικό σχέδιο για την εκμετάλλευση και των τριών ορυχείων. Το σχέδιο προέβλεπε έσοδα 4,5 δισ. ευρώ εντός 20 ετών, από τα οποία αν αφαιρούνταν τα κόστη εξόρυξης το καθαρό κέρδος για την εταιρεία θα ήταν της τάξης των 308 εκατ. ευρώ. Η κατάρτιση όμως του business plan είχε γίνει με τιμή χρυσού τα 325 δολάρια η ουγκιά ενώ σήμερα έχει 1.530 δολάρια η ουγκιά!

Το σχέδιο είχε εγκριθεί και η εταιρεία στη συνέχεια υπέβαλε περιβαλλοντικές μελέτες για τα τρία ορυχεία. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές αφού αρκετοί κάτοικοι του Στρυμονικού Κόλπου θεωρούσαν και ακόμη υποστηριζουν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των ορυχείων θα είναι μεγαλύτεροι από το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που θα προέκυπτε για την τοπική κοινωνία.

Τελικά μετά από πολλές καθυστερήσεις η περιβαλλοντική πρόταση της εταιρείας ενεκρίθη και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πράσινο φως είχε ήδη δοθεί από την προηγούμενη υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς όλοι οι δείκτες κάλυπταν και με το παραπάνω τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με τη διαδικασία μετά την περιβαλλοντική άδεια, η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει και τεχνική μελέτη ώστε να λάβει και την άδεια εκμετάλλευσης.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Ελληνικό Χρυσό είναι να λάβει άδεια εκμετάλλευσης για το ορυχείο της Ολυμπιάδας όπου υπάρχουν κοιτάσματα 8 εκατ. ουγκιών χρυσού, τρέχουσας αξίας πάνω από 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας η ενεργοποίηση του ορυχείου της Ολυμπιάδας θα σημάνει την πρόσληψη 1.000 ατόμων από την περιοχή, την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ και κοινωνικό μέρισμα στην περιοχή της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα συνολικά αποθέματα και των τριών μεταλλείων ανέρχονται σε: 8 εκατ. ουγκιές χρυσού, 62,7 εκατ. ουγκιές άργυρου, 800.000 τόνους χαλκού, 660.000 τόνους μολύβδου και 890.000 τόνους ψευδάργυρου.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει από το 2005 στο ορυχείο του Στρατωνίου το οποίο είναι και το μοναδικό που λειτουργεί περί τα 42 εκατ. ευρώ.

 Αναδημοσίευση απο το www.tovima.gr    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ