ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ

"Ξυπνούν τα πρόβατα...!"
Πρόσφατα, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κ.Μ.Τρεμόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρώντας να ακυρώσει την κατασκευή φράγματος επί του ποταμού Αλιάκμονα στο ύψος του Νεστορίου Καστοριάς. Ο κ.Τρεμόπουλος, στην ερώτησή του, υιοθετεί και προβάλει σχεδόν αυτολεξεί τις απόψεις και τους ισχυρισμούς της ΜΚΟ... «Καλλιστώ» γεγονός που εγείρει ερωτηματικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επάρκεια της τεκμηρίωσης και την σκοπιμότητα των θέσεων του.

Με τη συγκεκριμένη ερώτηση, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων αποδεικνύεται πως αγνοεί προκλητικά την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική κοινωνία και προσπαθεί με κάθε μέσο, (παραπληροφόρηση - κινδυνολογία), να ακυρώσει μία από τις ελάχιστες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στην ασφυκτική και καλπάζουσα ανεργία της περιοχής, προβάλλοντας αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές απόψεις και αγνοώντας προκλητικά τις μελέτες των ειδικών επιστημόνων και μελετητών αλλά και την θέση της τοπικής κοινωνίας.



Στην αγγλική εκδοχή της ερώτησής του, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το υπό κατασκευή φράγμα του Νεστορίου θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη 823 στρεμμάτων, η οποία, πέραν των άλλων «κινδύνων» και «καταστροφών» που θα επιφέρει, κατά τον κ.Τρεμόπουλο, θα κατακλύσει «χιλιάδες εκτάρια», δηλαδή δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, παραγωγικού δάσους. Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, με «ταχυδακτυλουργικό» τρόπο, επιχειρεί να «μετατρέψει» τα 823 στρέμματα μιας τεχνητής λίμνης σε «δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραγωγικού δάσους» που καταστρέφεται. Και όλα αυτά, ενώ η συνολική επιφάνεια της υπό κατάκλυση δασικής έκτασης από τα νερά της τεχνητής λίμνης είναι περίπου 350 στρέμματα, όπως διαβεβαιώνει η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Καστοριάς με τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες.

Δεν γνωρίζουμε αν το παραπάνω «λάθος» στην αναφορά του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων έγινε σκοπίμως ή οφείλεται σε κάποιο «τυπογραφικό λάθος». Σε κάθε περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα της ερώτησης αυτής συνιστά μια άκρως επικίνδυνη παραπληροφόρηση, και μάλιστα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δυσφημεί τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία της Καστοριάς, απαξιώνει και θέτει σε ουσιαστικό κίνδυνο ένα αναπτυξιακό έργο το οποίο έφθασε σε φάση κατασκευής μετά από πολύχρονη διαδικασία ολοκλήρωσης όλων των μελετών, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής νομοθεσίας.

Η Π.Ε Καστοριάς, αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα πως «Η διαστρέβλωση των στοιχείων ή και η τμηματική παρουσίαση τους που «συνειρμικά οδηγούν» στη πρόβλεψη καταστροφικών και μη αναστρέψιμων επιπτώσεων για τη περιοχή εγείρει εύλογα ερωτήματα...»


Στην ίδια ανακοίνωση της Π.Ε Καστοριάς θίγεται και το χρονικά άτοπο της παρέμβασης: «Η όποια παρέμβαση σε ότι αφορά το συγκεκριμένο έργο θα ήταν αξιολογήσιμη, ίσως και να λειτουργούσε εποικοδομητικά, στο χρόνο έγκρισης του συνόλου των προπαρασκευαστικών διοικητικών πράξεων οι οποίες ήταν ιδιαίτερα πολλές και η ολοκλήρωση τους διήρκησε σειρά ετών. Πραγματικά, προκαλούν προβληματισμό τα βαθύτερα κίνητρα της συγκεκριμένης παρέμβασης την δεδομένη χρονική στιγμή και μάλιστα με τον τρόπο που αυτή δρομολογήθηκε...».

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές πως στην πλήρη εγκατάλειψη που βιώνει η Ελληνική επαρχία, έρχεται μέσα στην οικονομική κρίση να προστεθεί η αναίτια, αυθαίρετη και καταχρηστική επίθεση από φορείς και κόμματα που χωρίς καμία σχετική πιστοποίηση αυτοαναγορεύονται σε επιστήμονες της "οικολογίας" και προστάτες του περιβάλλοντος, και αντιτίθενται σε κάθε σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη προοπτική ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι για την κατασκευή του φράγματος εκπονήθηκαν ακόμη και ειδικές σεισμολογικές μελέτες από τους πλέον έγκυρους και αναγνωρισμένους φορείς της χώρας μας, όπως το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. με τον καθηγητή κ. Κων/νο Παπαζάχο, και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), η «Καλλιστώ» και οι Οικολόγοι Πράσινοι, μελετώντας και αξιολογώντας (με ποια επιστημονικά κριτήρια και γνώσεις;) το περιεχόμενο και την μεθοδολογία των μελετών αυτών, συμπεραίνουν τελικά ότι «είναι πιθανό» να αυξηθεί η σεισμικότητα στην περιοχή...! «Παιχνίδια πιθανοτήτων» και κινδυνολογία αφάνταστης ελαφρότητας στην πλάτη των τοπικών κοινωνιών από φορείς και ΜΚΟ, η αρμοδιότητα, η ειδικότητα και η λειτουργία των οποίων, σίγουρα δεν είναι και αυτή του σεισμολόγου και ειδικού των σεισμικών ερευνών.

Θα ήταν προς όφελος όλων στη χώρα μας, να τοποθετείται «έκαστος στο είδος του», ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της επαρχίας και την ασφάλεια των κατοίκων της. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και οργάνωσης να κρίνει και να καταγγέλλει ακόμη δημοσίως τις πολιτικές θέσεις και αποφάσεις της Διοίκησης, αρκεί αυτό να γίνεται τεκμηριωμένα και με σοβαρότητα.

Ιδιαίτερα στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας εκτιμούμε πως θα πρέπει επιτέλους να θεσπιστούν κάποια όρια ανάμεσα στις προσωπικές-αυθαίρετες αντιλήψεις και ιδεοληψίες κάθε «ευαίσθητου» περί το περιβάλλον φορέα και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση και άποψη για την πορεία ανάπτυξης της χώρας μας, όταν αυτή αφορά το μέλλον μιας περιοχής και των κατοίκων της.

Η μετατροπή της έκτασης μιας λίμνης 823 στρεμμάτων σε "δεκάδες χιλιάδες στρέμματα" δάσους υπό καταστροφή, όταν η πραγματική δασική έκταση που θα κατακλυστεί είναι 350 στρέμματα οδήγησε την Π.Ε. Καστοριάς στην παρακάτω χαρακτηριστική έγγραφη δήλωση: «στηλιτεύουμε τη μεθοδευμένη παραπληροφόρηση, ειδικά όταν αυτή αφορά ένα έργο που η τοπική μας κοινωνία οραματίζεται επί σειρά ετών και το οποίο θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για το νομό μας».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως καταλήγει η ΠΕ Καστοριάς ότι, «η τοπική κοινωνία οι αρμόδιες δημόσιες τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές πιστεύουν ότι το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος για την κατασκευή του φράγματος είναι αμελητέο σε σχέση με τα οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου, που η κατασκευή του ήταν πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες, καθώς θα αρδεύσει 72.000 στρέμματα, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες ύδρευσης 23.000 κατοίκων, θα παράγει υδροηλεκτρική (καθαρή) ενέργεια 18 GWh περίπου το χρόνο, με οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία περισσότερο από 1.000.000€, θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, θα αποτρέπει τις πλημμύρες κατάντη του φράγματος (που τόσα προβλήματα δημιουργούν κάθε χρόνο) και θα βοηθήσει σημαντικά στην πυρόσβεση των δασών του Γράμμου. Για τους λόγους αυτούς η εξαγγελία κατασκευής του φράγματος είχε την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων όχι μόνον της Καστοριάς αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η κατασκευή-λειτουργία του φράγματος θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας όλης της κοινωνίας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, αγνοώντας τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους όχι με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά χρησιμοποιώντας την παραπληροφόρηση και την αστήριχτη κινδυνολογία, για να ακυρώσουν το συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο.

Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής πως δεν αρκούν οι «επικοινωνιακού τύπου» δηλώσεις της ΜΚΟ Καλλιστώ, (η οποία πρωτοστάτησε στην παραπληροφόρηση αυτή), πως «ο τελευταίος λόγος πρέπει να ανήκει στην τοπική κοινωνία», αλλά πρέπει επιτέλους η αρχή αυτή να γίνει απόλυτα σεβαστή στην πράξη. Γιατί οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας ζουν και θα ζήσουν στην περιοχή, όχι οι αυτόκλητοι και εξ' επαγγέλματος απανταχού «προστάτες» του περιβάλλοντος.


Αναδημοσίευση απο το www.planet-greece.blogspot

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒLOG: Όποιαδήποτε ομοιότητα των όσων διαβάσατε με τη Χαλκιδική..., το Κιλκίς..., τον Έβρο..., τη Μήλο..., έχει πάψει προ πολλού να είναι συμπτωματική....!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ