Σελίδες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ο Δήμος Αριστοτέλη συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη με τίτλο «Συνέργεια», με σκοπό την υλοποίηση Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση στην Χαλκιδική με τίτλο «Νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην Χαλκιδική- Αντίδοτο στην κρίση».

 Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ), όλοι οι Δήμοι της Χαλκιδικής, καθώς και Φορείς και Επαγγελματίες της περιοχής.


Το Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση, το οποίο χρηματοδοτείται με το ποσό των 380.000 €, εντάσσεται στη Δράση 7: «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 8 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση στις 3 περιφέρειες εξόδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».   

Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ), αποτελώντας τη συνέχεια των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης της Γ Προγραμματικής Περιόδου, έχουν ως πεδίο αναφοράς παρεμβάσεις στις τοπικές αγορές εργασίας, για την υποστήριξη των ανέργων, αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής.           

 Βασικός στόχος των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση είναι η προώθηση των ανέργων στην αγορά εργασίας με μια σειρά στοχευμένων δράσεων προετοιμασίας των ωφελούμενων ανέργων, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.

Οι παρεμβάσεις των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Έμφαση θα δοθεί τόσο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της υπάρχουσας τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και στη διεύρυνση αυτής, μέσω της υποστήριξης και ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών και της ανάδειξης νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η προετοιμασία των ανέργων αφορά:


  •     στην ίδρυση νέας επιχείρησης, η οποία θα αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους
  •     στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις
  •     Η ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιδότησης ή άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα (ΕΠΑΕ, Ε.Π., Αγροτικής Ανάπτυξης, Επενδυτικός Νόμος κλπ)
  •     Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας


Για την Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 10.500.000 € και ο μέγιστος προϋπολογισμός κάθε πράξης αντιστοιχεί στο ποσό των 800.000 €. 

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Βασική επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για την ενίσχυση της απασχόλησης και την μείωση του προβλήματος της ανεργίας. Κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των ανέργων, αλλά και των επιχειρήσεων της περιοχής. 

Με τη συμμετοχή μας στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Συνέργεια» και την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση έχουμε ως στόχο να στηρίξουμε κάθε συνάνθρωπο μας, που έχει ανάγκη τη βοήθεια και την υποστήριξη μας. Μέσα από τη συνεργασία μας με τους λοιπούς Δήμους της Χαλκιδικής και την ΑΝΕΤΧΑ ευελπιστούμε στη δημιουργία ενός δικτύου για την περιοχή της Χαλκιδικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά μεγάλα προβλήματα της περιοχής, όπως είναι η ανεργία και η φτώχεια. 

 Είμαστε δίπλα στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι δράσεις και συνεργασίες που προωθούμε έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα υποστήριξης, κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, στον οποίο θα συμμετάσχουν Δήμος, τοπικοί φορείς και επαγγελματίες, σύλλογοι και εθελοντές.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο προωθούμε με μια σειρά δράσεων: με τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Προγράμματος Σίτισης του Δήμου. Ωστόσο ως Δημοτική Αρχή δεν αρκούμαστε στην υποστήριξη των οικογενειών που πλήττονται από την κρίση, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη με την αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Το όραμα μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να εργαστούν, να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Ευχόμαστε ολόψυχα να πιάσουν τόπο οι δράσεις του δήμου μας για την καταπολέμηση της εφιαλτικής ανόδου της ανεργίας και στους κόλπους της τοπικής μας κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί φίλοι,

με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε τα σχόλιά σας. Υβριστικά, προσβλητικά και άσχετα με το θέμα σχόλια θα διαγράφονται.