ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ: ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ολοκλήρωσε τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, τον εορτασμό για τα 70 χρόνια από την επίσημη ίδρυση της. Στην κατάμεστη αίθουσα «Μηχανουργείο» του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου συναντήθηκαν όλες οι γενιές των αποφοίτων της Σχολής, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, και πολλοί φοιτητές της Σχολής.

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του ΕΜΠ, Ι. Κ. Γκόλια, ο οποίος αναφέρθηκε στην ειδική συμβολή του μεταλλευτικού κλάδου και της Σχολής στην ανάπτυξη της χώρας, τόσο κατά το παρελθόν όσο και στο μέλλον. 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Δ. Λουκά, Δήμαρχο Λαυρίου, τον Εμ. Μανούτσογλου, Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον Α. Κεφάλα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τον Π. Μαυρίδη, Πρόεδρο του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Μηχανικών και τον Γ. Δημητρόπουλο, Εκπρόσωπο του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιείχε ενδιαφέρουσες ομιλίες και ορισμένες, ξεχωριστές, συγκινητικές στιγμές. Η Μ. Μενεγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια, παρουσίασε την ιστορική διαδρομή της Σχολής, αλλά και τους καθηγητές της Σχολής που επέδρασαν καθοριστικά τόσο στη φυσιογνωμία της Σχολής, όσο και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των Ορυκτών Πόρων της χώρας. Ο Κ. Τσακαλάκης, Καθηγητής, φώτισε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Σχολής, των καθηγητών και των φοιτητών της, μέσα από τη συστηματική μελέτη των επίσημων Πρακτικών της ενιαίας Σχολής Χημικών Μηχανικών της περιόδου 1940-1975.

Η Η. Χαλικιά, Καθηγήτρια, μίλησε για εξέχουσες προσωπικότητες, που όλοι γνωρίζουμε από το σημαντικό στίγμα που άφησαν στους χώρους της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικονομίας αλλά και της πολιτικής, αλλά πολύ λιγότεροι γνωρίζουν ότι υπήρξαν μεταλλειολόγοι. Μια ιδιαίτερη νότα στη βραδιά αποτέλεσε η παρουσίαση των υποψήφιων προς βράβευση φωτογραφιών του διαγωνισμού της Σχολής με θέμα «Η ζωή στη Σχολή μέσα από τα μάτια των φοιτητών της», από την Ι. Βάββα, Διοικητικό Υπάλληλο της Σχολής.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Κ. Παναγόπουλος, ο οποίος ταξίδεψε το κοινό από την «άγνωστη» μεταλλευτική Μύκονο μέχρι την Αφρική, στα υπόγεια κοιτάσματα χρωμίτη του Σουδάν.

Τη νοσταλγία διαδέχτηκε άφθονο γέλιο, γεννημένο από την ευρηματική παρουσίαση σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τη φοιτητική ζωή στη Σχολή, από τον Απ. Κούρτη, ΕΔΙΠ της Σχολής. Ακολούθησε ο Δ. Σολωμός, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός, ο οποίος μέσα από την ομιλία του παρουσίασε τις πολλές και διαφορετικές διαδρομές των φοιτητών της «τάξης του ‘73».



Η πιο συγκινητική, ίσως, στιγμή της βραδιάς ήταν η σύνδεση και συνομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης, με πέντε νέους απόφοιτους της Σχολής, οι οποίοι στήνουν την επαγγελματική τους ζωή σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη
  • τον Κ. Καλιακάκη, ο οποίος εργάζεται στην κατασκευή του μετρό στο Χονγκ Κονγκ, 
  • τον Π. Καραλή, ο οποίος εργάζεται σε γεωφυσικές έρευνες στην Ινδία, 
  • τον Γ. Κρασσακόπουλο, ο οποίος εργάζεται στην πετρελαϊκή βιομηχανία στην Ολλανδία, 
  • τον Α. Πέππα, ο οποίος έχει έδρα στην Ακτή Ελεφαντοστού όπου εργάζεται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων νικελίου 
  • και τη Ν. Νάκου, η οποία εργάζεται στα μεταλλεία του Βόρειου Καναδά ως μηχανικός αερισμού.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την ομιλία του Κοσμήτορα της Σχολής, Δ. Καλιαμπάκου, ο οποίος, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν, άνοιξε τη συζήτηση για τη μελλοντική φυσιογνωμία της Σχολής, στη βάση των προκλήσεων και των «μεγάλων στοιχημάτων» του μέλλοντος, ενός μέλλοντος που στη βιομηχανία των πρώτων υλών πλησιάζει πιο γρήγορα από κάθε άλλο τομέα.

Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση των τριών καλύτερων φωτογραφιών του διαγωνισμού και με ένα πλούσιο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα από ένα συγκρότημα μουσικών που φτιάχτηκε ακριβώς για την εκδήλωση και κατά ευτυχή σύμπτωση έτυχε να αποτελείται από 6 μέλη όλων των ιδιοτήτων της Σχολής (από φοιτητή έως και μέλος ΔΕΠ)!

Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες-παρουσιάσεις, ελπίζουμε να  δημοσιευθούν σύντομα και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Σχολής.

Αναδημοσίευση από oryktosploutos.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ