ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ Η 8η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΝΑ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ

Το ελικοδρόμιο του γεωτρύπανου Stena IceMax. Φωτογραφία via YouTube

*Tου Dr. Σωτήρη Καμενόπουλου

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Το γεωτρύπανο "Stena Icemax" βρίσκεται ήδη εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.]

Η 8η Νοεμβρίου 2018 θεωρείται σημαντική ημέρα για τον Ελληνισμό. Μία ημέρα η οποία σημαδεύτηκε από ένα χαρμόσυνο αλλά και ένα τραγικό γεγονός. 

Το τραγικό γεγονός δεν είναι άλλο από την κηδεία του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα. 

Ως Ηπειρώτης  που είμαι στην καταγωγή, με συναισθηματική σχέση με τη Βόρεια Ήπειρο (ο προπάπους μου κατά το σχολικό έτος 1913-1914, δηλαδή την κρίσιμη περίοδο του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, δίδαξε στο σχολείο του χωριού Μουρσιά ή Μούρσια η Μούρσι της Βορείου Ηπείρου, [1]) δεν θα μπορούσα παρά να εκφράσω τη θερμή μου λύπη γι’ αυτό το μοιραίο γεγονός. 

Είθε το χώμα της Βορείου Ηπείρου να είναι ελαφρύ για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. 

Το άλλο γεγονός, το χαρμόσυνο, σχετίζεται με ένα όνειρο 8+ ετών. Για άλλους αυτό το όνειρο διαρκούσε πάνω από 40 έτη. 

Ο τίτλος άρθρου του κ. Ιγνατίου της 8ης Νοεμβρίου 2018 θα αποτελεί σε λίγα χρόνια ιστορικό τίτλο. «Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil εισέρχεται σε ελληνικά νερά: Κατευθύνεται στην Κρήτη»

Το άρθρο του κ. Ιγνατίου αφορούσε την έλευση του γεωτρύπανου της Exxon Mobil προς την Κύπρο μας δια μέσω της Κρήτης. Πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ του 2009-2010 είχε πρωτοξεκινήσει η συζήτηση στην Ελλάδα για τους υδρογονάνθρακες. Όποιος τότε, πριν 8 χρόνια τολμούσε να μιλήσει για αυτά τα θέματα θεωρούνταν τρελός, ψεκασμένος και γραφικός. 

Ας επαναληφθεί ακόμη μία φορά: το γεωτρύπανο της Exxon Mobil κατευθύνεται στην Κρήτη! Ποιος το πίστευε πριν 8 χρόνια αυτό; Αυτό που σήμερα ακούγεται και διαβάζεται ως ένα φυσικό, απλό, καθημερινό γεγονός, πριν από 8 χρόνια αποτελούσε ανέκδοτο ή επιστημονική φαντασία. 

Θα υποστηρίξει κάποιος: δηλαδή είμαστε Σαουδική Αραβία; Ή μήπως νομίζεις ότι θα γίνουμε Νορβηγία; 

Ας απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα λοιπόν: 
  • Κανείς δεν υποστηρίζει ότι σήμερα είμαστε ή ότι θα γίνουμε Σαουδική Αραβία σε μία ημέρα. Τουλάχιστον όχι, μέχρι να ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν οι έρευνες των υδρογονανθράκων. Μετά όμως η συζήτηση θα αλλάξει ραγδαία. Τότε βέβαια θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε τα γεγονότα. 

Αρκετά χρόνια πριν είχε προειδοποιηθεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι έπρεπε να αρχίσει από τότε να σκέφτεται, να δρα και να πολιτεύεται με όρους ορυκτών πόρων. 

Οι υδρογονάνθρακες, εφόσον επιβεβαιωθούν οι μεγάλες ποσότητες, οι οποίες σήμερα εκτιμώνται απλώς με πιθανότητες, θα αποτελέσει game changer για το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. 
  • Οι πολιτικο-οικονομικές ανακατατάξεις, εντός και εκτός Ελλάδος, θα είναι ραγδαίες και δεν θα προλαβαίνει κανείς πλέον να σκέφτεται με όρους καφενείου ή επιδοτήσεων των περασμένων δεκαετιών. Ας το θυμούνται αυτό οι κάθε είδους κινδυνολάγνοι εκπρόσωποι των διάφορων αριστεροδεξιών ελίτ οι οποίοι εδώ και δεκαετίες εμποδίζουν την έρευνα των Ελληνικών υδρογοναθράκων. 

Στις 2 Νοεμβρίου 2018 η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο χαρακτήρισε την Κύπρο ως τη «Νορβηγία της Μεσογείου», [3]. Η Κύπρος λοιπόν, σύμφωνα με τις απόψεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ, μπορεί να θεωρηθεί Νορβηγία, ενώ η Ελλάδα όχι; 

Όταν ξεκίνησε τις έρευνες των υδρογονανθράκων τη δεκαετία του ’60, η Νορβηγία ήταν μία φτωχή χώρα. Πιο φτωχή και από την Ελλάδα. Αυτό που λένε: «πείνα και των γονέων». Αφού τα κατάφερε λοιπόν η πάμφτωχη τότε Νορβηγία γιατί να μην τα καταφέρει σήμερα η Ελλάδα;

Οποιαδήποτε αντίθετη απάντηση θα συνιστούσε μοιρολατρία. Και η μοιρολατρία είναι κακός σύμβουλος σε μία χώρα η οποία πάσχει από σφοδρή κρίση. Στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε αρκετή μοιρολατρία (μαζί με δεισιδαιμονίες κ.λπ.). 

Κι όμως! Εξαιτίας κάποιων «τρελών» ονειροπόλων οι οποίοι κοιτούσαν μπροστά η Ελλάδα απέκτησε την Ανεξαρτησία της. 

Τί μέλλει γενέσθαι; 
  • Εάν η EXXONMOBIL επιβεβαιώσει ότι τα κοιτάσματα στην Κύπρο είναι τα εκτιμώμενα τότε έπεται η Κρήτη. 

Ας θυμόμαστε ότι σύμφωνα με τον Tournefort (Γάλλος κατάσκοπος του 1700) «…Ποτέ δεν υπήρξε πιο κατάλληλο μέρος από την Κρήτη για να δημιουργηθεί εδώ μια μεγάλη αυτοκρατορία, όπως παρατήρησε ο Αριστοτέλης: βρίσκεται στη μέση της θάλασσας, κοντά στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική», [4]. 

Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και το θέμα των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης από τον Ιούλιο του 2018 έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο! Το 2012 οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο ξεπερνούσαν τις 30 χιλιάδες! Ο μέσος χρόνος εκδίκασης ήταν 3 χρόνια. Δηλαδή φέτος, το 2018, εκδικάζονται οι υποθέσεις του 2015! 

Έπειτα, Θεού θέλοντος, θα πρέπει να πάει η σύμβαση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και μετά στη Βουλή. Δοθέντος του γεγονότος ότι πιθανώς θα μεσολαβήσουν εκλογές… ζήσε Μάη μου. 
  • Άρα, ο «κύκλος» που μεσολαβεί, έχει έντονη τη δυσοσμία της νεοελληνικής παθογένειας. Στις άλλες χώρες δεν χρειάζεται όλη αυτή η γραφειοκρατία. Η σύμβαση πηγαίνει κατευθείαν στον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας. Συνεπώς απαιτείται άμεσα η αλλαγή του νόμου ώστε να συντομευθεί ο χρόνος έναρξης των ερευνών νοτίως της Κρήτης. 

Σοφό θα ήταν να σταματήσουν τα οποιαδήποτε γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία ορισμένοι εντός Ελλάδος υψώνουν με περίτεχνους ομολογουμένως τρόπους ώστε να καθυστερήσει η έναρξη των ερευνών. Ορισμένα γεγονότα τρέχουν πιο γρήγορα πλέον από το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό. 

Η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία: να διαδραματίσει σημαντικό, εάν όχι, ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία χάριν ορισμένων παλαιοκομματικών αριστεροδεξιών αντιλήψεων. Ας θυμούνται ορισμένοι: ακόμη και οι Μέδικοι κάποτε ετελείωσαν. 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[4] Joseph Pitton de Tournefort, «Ταξίδι στην Κρήτη και τις νήσους του Αρχιπελάγους: 1700-1702». Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Μετάφραση-Εισαγωγή: Μάκης και Μυρτώ Απέργη. Σχόλια: Μάκης Απέργης-Ειρήνη Λυδάκη. 

*PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

Πηγή ανάρτησης: hellasjournal.com



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ