ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ


Το άρθρο που ακολουθεί ανήκει στον διδάκτωρα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Θεοφάνη Τσαπικούνη. Το λάβαμε μέσω email με την ευγενική παράκληση της αναδημοσίευσης του.

Το αναδημοσιεύουμε το αρθρο του κ. Τσαπικούνη, επειδή πραγματεύεται την πολυπόθητη ανάπτυξη, την οποία μετά από 8 χρόνια μνημονίων και 10 συνολικής κρίσης δεν την βλέπουμε ούτε ασθμαίνοντας να καταφθάνει στην χώρα μας. 

Αυτό που κατά την γνώμη μας κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον το συγκεκριμένο άρθρο είναι πως παρουσιάζονται μια σειρά από παράμετρους που πρέπει να λειτουργήσουν για να επέλθει στην συνέχεια η ανάπτυξη, ως φυσιολογική εξέλιξη και όχι ως ουρανοκαταβατη κατάσταση.

Βεβαίως τα συμπεράσματα, οι κρίσεις και τα σχόλια ανήκουν σε όλους εσάς φίλοι αναγνώστες.

"Ανάπτυξη είναι ένα σύνολο από βασικές αξίες σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: πολιτισμός, ισχυρή παιδεία, ισχυρό σύστημα υγείας, ασφάλεια της ζωής, και βεβαίως (όμως δευτερευόντως) οικονομική ανάπτυξη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η οικονομική ανάπτυξη είναι μέρος της Ανάπτυξης και οι κινούντες τα νήματα το έχουν καταστήσει ταυτόσημο με την Ανάπτυξη ενώ είναι μία μόνο παράμετρος και όχι η σημαντικότερη. Είναι η μεταβολή του ΑΕΠ επί τοις εκατό.

Μεταρρυθμίσεις Απαραίτητες για Ανάπτυξη

– Θωράκιση των Θεσμών

– Θεσμοθέτηση της Αξιοκρατίας

– Θεσμοθέτηση της Αξιολόγησης και της Διαφάνειας παντού

– Κατάργηση δια νόμου του κομματικού κράτους

– Ποινικοποίηση του ρουσφετιού και της ανταλλαγής ή εξαγοράς ψήφων

– Απλοποιημένη νομοθεσία για κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής

Ανάπτυξη σημαίνει Παιδεία

Από εκεί ξεκινάει η Ανάπτυξη και αυτή είναι η ουσία και ο πυρήνας της. Χρειαζόμαστε Αληθινή και πραγματική παιδεία με στόχο την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, συνεργατισμού και ήθους. Η παιδεία πρέπει να έχει σαν στόχο την διαμόρφωση χαρακτήρα και προσωπικότητας και μόνο. Η γονιδιακή θεραπεία, οι κβαντικές θεωρίες και η μακροοικονομία είναι για το πανεπιστήμιο.

Ο συγκερασμός του πυρήνα της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού (αγάπη) με τον πυρήνα της φιλοσοφίας των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων (αρετές) είναι το μόνο στέρεο θεμέλιο και υπόβαθρο για την ανάπτυξη κ απόκτηση ισχυρής παιδείας.

Μέτρα για Οικονομική Ανάπτυξη

– Μείωση των κρατικών εταιρειών και οργανισμών στις απολύτως απαραίτητες

– Μείωση μισθών με οροφή τις 3000 ευρώ. Μείωση συντάξεων με οροφή στα 1000 ευρώ. (Για όλους).

– Μείωση σπαταλών, γενικό συμμάζεμα της δημόσιας διοίκησης και του κράτους και μείωση γραφειοκρατίας

– Καταπολέμηση φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου κ κλοπής του δημοσίου χρήματος

– Δημιουργία εθνικής πολιτικής με προοπτική 20ετίας σε κάθε κρίσιμο τομέα (γεωργία, τουρισμός, βιομηχανία,

ναυτιλία, άμυνα, αμυντική βιομηχανία, δημογραφικό, περιβάλλον, ενέργεια, πολιτισμός, καινοτομία, υψηλή τεχνολογία)

– Μείωση φόρων και εισφορών στο 35% συνολικά, φπα 11%, καύσιμα στο 1 ευρώ κ μείωση ενεργειακού κόστους

Στόχος

Η εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 – 15 δις ευρώ ετησίως και η κατανομή τους ως έξης: Τα μισά σε παιδεία, υγεία και άμυνα και τα υπόλοιπα σε επιδοτήσεις για νέες παραγωγικές μονάδες και ειδικά για καινοτομία. 

Σε προγράμματα συνεχώς ανοικτά και με προτεραιότητα για τους κατόχους διδακτορικών, ακολούθως σε ομάδες επιστημόνων και τέλος σε οποιονδήποτε έχει μια πολύ καλή ιδέα που αποδεικνύεται μέσα από ένα επιχειρηματικό σχέδιο (Business plan). Σαν επιδότηση και όχι σαν δανεισμός. 

Ένα δις ευρώ εμπεριέχει 1000 εκατομμύρια ευρώ, αν μια καλή επένδυση είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ τότε χωρούν μέσα σε ένα δις 2000 επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Με 8 δις θα έχουμε 16.000 παραγωγικές επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Χρειάζεται απλώς βούληση για αυστηρό έλεγχο για να μην συνεχιστεί το φαγοπότι. Η χώρα μας έχει την δυνατότητα να αποκτήσει ΑΕΠ πάνω από ένα τρις.

Η Ευθύνη είναι Δική μας

Ακούμε συχνά ότι φταίνε οι ξένοι. Λάθος. Η ευθύνη είναι δική μας. Οι πολιτικοί μας νοιάζονται για την εξουσία και κάνουν παροχές κ σπατάλες επιτρέποντας ταυτόχρονα την ασυδοσία. Και οι πολίτες είναι εθισμένοι στο παραμύθι, την πολυλογία και το ατομικό όφελος (διορισμός, ρουσφέτι, παρανομία). Πρέπει να ξεφύγουμε από όλα αυτά.

Πελατειακό Σύστημα @ Κομματικό Κράτος

Με την εξουδετέρωση του Καποδίστρια το κράτος μας εξελίχθητε σε πελατειακό και έγινε φέουδο των κομμάτων. Οι υποψήφιοι βουλευτές έταζαν θέσεις, ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις με αντάλλαγμα ψήφους. Το κόμμα διόριζε τους δικούς του, απέλυε τους αντίπαλους και άδειαζε το δημόσιο ταμείο. Το πελατειακό σύστημα και η κομματοποίηση καταστρέφει τους ικανούς και εξοβελίζει τους άξιους. Είναι ένας καρκίνος που καταστρέφει το κράτος εκ των έσω.

ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΜΕ;;;

Στις δικές μας δυνάμεις, και μόνο. Είμαστε ένας λαός φτιαγμένος να εργάζεται, να αγωνίζεται, να μάχεται και να φιλοσοφεί. Και το χάσαμε στην πορεία. ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ θα πρέπει να είναι η φιλοσοφία και η ανάδειξη νέων Σωκράτηδων κ Αριστοτέληδων."

ΘΕΟΦΑΝΗΣ  Α. ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ

Πτυχιούχος ΑΠΘ,  Διδάκτωρ Βιολογικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών,  Συγγραφέας

Πηγή ανάρτησης: syn-fil-ax.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ