ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΣΕ ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ


Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Μανώλης Γλέζος στα 97 χρόνια ζωής του άφησε πάρα πολλά πίσω, ως παρακαταθήκη που θα τον θυμίζουν για εξίσου πάρα πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του.

Σίγουρα ο Ελληνικός Λαός θα τον θυμάται, κυρίως, για το κατέβασμα της σημαίας της Ναζιστικής Γερμανίας μαζί με τον συναγωνιστή του Λάκη Σάντα από τον ιστό του Βράχου της Ακρόπολης την νύχτα της 30ης προς 31η Μαϊου 1941.

Οι συντοπίτες από την γενέτειρα του την Απείρανθο της Νάξου έχουν ακόμη ένα λόγο για να τον θυμούνται. Ποιος είναι αυτός; Η αντιπλημμυρική ενίσχυση του οικισμού, όταν ο Μανώλης Γλέζος διετέλεσε κοινοτάρχης. Όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι κατέστησε την Απείρανθο θωρακισμένη από φονικές και καταστροφικές πλημμύρες, όπως αποδείχθηκε από το 1991 μέχρι και σήμερα.

Ένα... πείραμα, όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι Ναξιώτες, μάλλον χαριτολογώντας, του Υδρογεωλόγου Μανώλη Γλέζου, χάρη στην προνοητικότητα και τις γνώσεις του όποιου τέθηκαν σε εφαρμογή όλες εκείνες οι αναγκαιότητες για την κατασκευή πρωτογενών κοιτών χειμαρρικής ροής, δεξαμενών υδαταγωγών, κατοντάδων φραγμάτων και φυτωρίων  σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.Και τα κατάφερε...

Με μια συνολική επιστημονική διαχείριση με στοχευμένες τεχνικές επεμβάσεις που εξαφάνισε χείμαρρους και πλημμύρες, εξάλειψε την λειψυδρία και διασφάλισε επάρκεια νερού για ύδρευση, άρδευση και μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλλον, δεν ήταν τυχαία ούτε επικοινωνιακή, η αναγόρευση του ως Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοίνωσεις στην είδηση του θανάτου του.

Το άρθρο που γίνεται εκτενής αναφορά για το πρωτοποριακό πείραμα του Μανώλη Γλέζου για την θωράκιση του τόπου του και που σας καλούμε να διαβάσετε φίλες αναγνώστριες και φίλοι αναγνώστες δημοσιεύτηκε στις 5/12/2017 με αφορμή το φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στην Χαλκίδα, όπου τιμήθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη: "Μανώλης Γλέζος: Ο Αιώνιος Αγωνιστής".

Κατά τραγική σύμπτωση εκείνο το διάστημα η Ελλάδα θρηνούσε τον χαμό 24 συνανθρώπων μας από τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Μάνδρα Αττικής στις 15 Νοεμβρίου 2017.

Σε συνδυασμό με τις αγωνίες που βιώνει η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής κάθε φορά που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις νομίζουμε πως η μελέτη του άρθρου έχει την σημασία της.

Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Καλή ανάγνωση.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν υπάρχουν πλέον αριστεροί σαν το Γλέζο.Η καινούργιας κοπής αριστεροί βλέπουν δράκους με κλιματικές αλλαγές και άλλες αστειότητες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν είναι μόνο οι νέοι αριστεροί που τα έχουν φορτώσει όλες τις αβλεψίες,τις αστοχίες και την συνολική ανευθυνότητα και απραξία τους στην κλιματική αλλαγή, όπως έγινε για παράδειγμα στην Μάνδρα και το Μάτι.Είναι και οι νέας κοπής δεξιοί που πιστεύουν σε τέτοια μυθεύματα,που στηρίζονται σε αλγόριθμους και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.Να μην το ξεχνάμε και αυτό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
11:58πμ Λίγο πολύ όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι.Ευτυχώς στην Χαλκιδική έχουμε τους οικολόγους που ξέρουν αυτοί από τεχνικά έργα.Μας παιδεύουν απλά και δεν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η κλιματική αλλαγή υφίσταται.Αυτό που υφίσταται ως ζήτημα είναι αν είναι όντως ανθρωπογενής ή είναι συναρτόμενη μιας χρονικής περιοδικότητας.Αυτό είναι το ερώτημα που οφείλει να δώσει απάντηση η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα χωρίς πολιτικές ιδεολογικές και οικονομικές εξαρτήσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ