ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟΝ "ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ"?



Το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην βουλή αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία που έχουμε ως χώρα και κράτος για να πάψουμε να χρησιμοποιούμε το περιβάλλον σαν άλλοθι για διαχρονικές παραλείψεις και ακούσιες ή εκούσιες κατά – χρήσεις γης.

Μια κακή συνήθεια που μπήκε στην ζωή των Ελλήνων περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960 με το μικρόβιο της  αντιπαροχής και της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης. Από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα σοβεί η αέναη μάχη που δίνουν όσοι μπορούν και επιθυμούν διακαώς να κατέχουν γη για χρήσεις που προστάζει το ελατήριο του συμφέροντος τους, το οποίο κατά βάση είναι οικονομικό, αλλά δύναται απασχολήσει και την μικροπολιτική για ευνόητους λόγους.

Το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση, όπως τόνισε και ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, είναι απολύτως εκσυγχρονισμένο και εναρμονισμένο με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και εμπλουτισμένο με επιπρόσθετες διατάξεις, που είναι προϊόν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επιπροσθέτως,  η ηγεσία του ΥΠΕΝ φέρεται αποφασισμένη να βάλει φραγμό τόσο στην περιβαλλοντική ασυδοσία, όσο και στην αντιαναπτυξιακή απραξία που έχει επιβληθεί εδώ και δεκαετίες χάρη στο δυσεπίλυτο μείγμα της πολυνομίας, της αμφισημίας και βεβαίως της γραφειοκρατίας.

Επί της ουσίας, επιχειρείται η λύση ενός γόρδιου δεσμού πολλών και αλληλοσυγκρουόμενων λογικών και πρακτικών, που χρησιμοποιούν σαν εργαλείο το περιβάλλον και δεν το προστάτευαν σε καμία των περιπτώσεων, συν την ζημιά που προκάλεσαν (αυτές οι πρακτικές) στο δημόσιο συμφέρον με επενδύσεις να καθίστανται σε ομηρία σε κάποιες περιπτώσεις πάνω και από μια 10ετία!

Ας δούμε μερικές σημαντικές όσο και καθοριστικές πτυχές αυτού του νομοσχεδίου.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑTURA

Με βάση το νομοσχέδιο οι περιοχές natura χωρίζονται σε 4 ζώνες. Στην πρώτη ζώνη της απολύτου προστασίας, όπως είναι για παράδειγμα ο Όλυμπος ή το Φαράγγι της Σαμαριάς, δεν θα επιτρέπεται καμία δραστηριότητα, ενώ στις υπόλοιπες 3 ζώνες θα υπάρχει μια κλιμακούμενη αύξηση δραστηριότητας, η οποία θα περιγράφεται μέσα σε ένα διαχειριστικό σχέδιο ξεχωριστό για κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Το διαχειριστικό σχέδιο θα κυρώνεται με προεδρικό διάταγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης “να αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο”.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ υποστηρίζει πως πλέον αυτοματοποιείται η αδειοδοτική διαδικασία που αφορά έργα ΑΠΕ. Για παράδειγμα, δημιουργείται «Ηλεκτρονικό Μητρώο» ΑΠΕ, ενώ αντικαθίσταται η «Άδεια Παραγωγής» με την «Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας», με μείωση στο ελάχιστο των δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι παραγωγοί ενέργειας όσο γρήγορα θα αποκτούν το δικαίωμα παραγωγής ενέργειας, το ίδιο γρήγορα θα τo χάνουν, αν δεν τηρήσουν τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Στους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν εκ νέου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα συμπεριληφθούν  και οι περιοχές που είχαν εξαιρεθεί από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ως “οικιστικές πυκνώσεις” σε πνεύμα συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ, που την είχε κρίνει ως  αντισυνταγματική. 

Μια διάταξη που όπως επισημαίνει ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης λύνει την ομηρία 170.000 αγροτών που είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας αυτής της εξαίρεσης και είχαν βρεθεί οι ίδιοι και τα χωράφια τους εντός δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, όπου και δικαιώθηκαν.

Παρέχεται τέλος η δυνατότητα σε όσους έχουν κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων να της νομιμοποιήσουν.

ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε στην Ελληνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία. 

Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις δεν θα εκδίδεται καμία οικοδομική άδεια αν δεν συμπεριλαμβάνεται από την πλευρά του κατασκευαστή/εργολάβου η σύναψη εργολαβικού σχεδίου εγκεκριμένης αποκομιδής και διαχείρισης των μπαζών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η συνήθης μέχρι σήμερα κατάληξη τους σε μπάζα και ρέματα, που τα μετέτρεπαν σε χώρους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ

Επιβάλλεται πλέον τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πάχους τοιχώματος, με στόχο την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Μοναδική εξαίρεση είναι οι βιοαποδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες σακούλες.

Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι πρότινος είχε επιβληθεί αντισταθμιστικό τέλος μόνο για τις λεπτές πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος 15-50 μικρόμετρα, ταυτόχρονα όμως αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση της πιο χοντρής πλαστικής σακούλας, την οποία οι καταναλωτές πληρώνουν στα καταστήματα λιανικής πώλησης, χωρίς η χρέωση αυτή να αποτελεί περιβαλλοντικό τέλος.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Δημιουργείται ο Οργανισμός  Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) που θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ και ο οποίος θα λειτουργεί επιτελικά, θα χαράσσει την πολιτική, θα συντονίζει την εφαρμογή της και θα διαχειρίζεται την αυξημένη χρηματοδότηση για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες και με Δήμους για την πραγματοποίηση έργων και για αναπτυξιακά προγράμματα. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα χρηματοδοτούνται. 

Ταυτόχρονα καταργούνται τα 36 Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης και δημιουργούνται 24 αποκεντρωμένες δομές (ΜΔΠΠ) στο πλαίσιο του φορέα για την εποπτεία, την επιστημονική παρακολούθηση και την ανάδειξη των Προστατευόμενων Περιοχών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση με το  νομοσχέδιο επιχειρεί να κατεβάσει τους περίφημους χρόνους ωρίμανσης  των μελετών, με την συνέργεια  πιστοποιημένων αξιολογητών από τον ιδιωτικό τομέα των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίοι θα μπορούν να υποστηρίζουν τις αρμόδιες αρχές στον τομέα των αδειοδοτήσεων.

Επίσης, προωθείται η σύσταση Μητρώου Περιβαλλοντικών Επιθεωρητών, ένα θέμα το οποίο επανειλημμένως είχε τεθεί προς συζήτηση, ώστε να καλυφθεί το υφιστάμενο κενό στην υλοποίηση των προβλεπόμενων τακτικών περιβαλλοντικών ελέγχων.

Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό, σε περίπτωση της παρέλευσης του χρόνου γνωμοδότησης αδειών από μια υπηρεσία, προβλέπεται η σύγκληση του Κεντρικού και των Περιφερειακών Συμβουλίων Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Για να βρεθούμε στον δρόμο της νέας κανονικότητας που ορίζεται η μετά κορωνοιού περίοδος απαιτείται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων. Κυριολεκτικά δεν περισσεύει κανείς.

Ας ευχηθούμε τα νέο νομοσχέδιο να συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση ως λύση του γόρδιου δεσμού που ταλανίζει επί δεκαετίες περιβάλλον και οικονομία. 

Βεβαίως, θα κριθεί στην πράξη.

Πηγή ανάρτησης: b2green.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ