ΑΚΑΝΘΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ: ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ JAMBO GROUP
Διαβάστε το πώς ο ορεινός όγκος συνδέθηκε με το προϊόν της παραλιακής ζώνης – Η πλέον καινοτόμα περιήγηση ανάμεσα στο θαλάσσιο τουριστικό προϊόν του Ακάνθιου Κόλπου και σε εκείνο της ορεινής ζώνης πραγματοποιήθηκε χθες από την Ιερισσό μέχρι την Αρναία, με τους Ιταλούς να παρακολουθούν τη φυσική και πολιτιστική εναλλαγή: καταπονημένοι μεν, ενθουσιασμένοι δε.
Ξεκινήσαμε από την Ιερισσό, επισκεπτόμενοι τα παραδοσιακά της καρνάγια. Ντόπιοι καραβομαραγκοί μας ενημέρωσαν:για τον τρόπο δημιουργίας σκαφών από πεύκο,για την παράδοση που ορίζει την Ιερισσό ως έναν από τους πλέον γνωστούς ναυπηγικούς προορισμούς στον ελληνικό (και όχι μόνο) χώρο,για τον κόπο που απαιτεί ο σχεδιασμός, η τεχνική και η σύνθεση,για την ανακούφιση του μάστορα τη στιγμή της καθέλκυσης, καθώς καιγια τον τρόπο εορτασμού της – φυσικά με τσίπουρα και παστό ορκύνι..
Στη συνέχεια ποδηλατήσαμε, ακολουθώντας το χαρτογραφημένο και σηματοδοτημένο «Ακάνθιο Περίπατο» στους λόφους της Ιερισσού. Συνοδευόμενοι από πιστοποιημένους οδηγούς βουνού, αφήσαμε πίσω μας την Αρχαία Άκανθο και την ιστορική θέση «Μαύρο Αλώνι» και φτάσαμε στα υψώματα της περιοχής «Ξηροποτάμι» από όπου Ιερισσός, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή και Ουρανούπολη μοιάζουν να αποτελούν τους οικιστικούς συνδέσμους ανάμεσα στις δύο θάλασσες του Άθωνα.
Και μετά η ώρα της επιβράβευσης. Για μια ακόμη φορά ο executive chef του Mount Athos Resort Τάσος Παρασκευαίδης ανέλαβε να συνδέσει τη γαστρονομία με την τοπική πρωτογενή παραγωγή, αλλά και με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.
Ένα υπέροχο τραπέζι θαλασσινών, όπου το παστό ορκύνι της Ιερισσού άνοιξε τη γαστριμαργική αυλαία, μας αποζημίωσε για το δίωρο ποδηλατικό κόπο, ο οποίος βέβαια ξετύλιξε στα μάτια μας ολόκληρη τη μαγική θέα της προαθωνικής χερσονήσου!
Γεμάτοι εικόνες και με όλες τις αισθήσεις μας «χορτασμένες», αναχωρήσαμε για το κατάφυτο Νεοχώρι. Βρεθήκαμε εκεί σε μισή μόλις ώρα, αποδεικνύοντας ότι η Ανατολική Χαλκιδική εκμηδενίζει τις χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα. Ακολουθήσαμε μέρος της διαδρομής του Αλέξη Ζορμπά και στη συνέχεια, «φορτωμένοι σε μια τοπική καρότσα» βρεθήκαμε στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, όπου μέλη του Γυναικείου Συλλόγου Νεοχωρίου μας περίμεναν για να μας προσφέρουν καφέ, σπιτικά λικέρ, τσίπουρο και «φτιαχτικά» εδέσματα: κουλουμπαρόπιτα, ζεστοτύπι και μπισκοτολούκουμα.
«‘Ήταν η ωραιότερη εμπειρία που απέκτησα τα τελευταία 10 χρόνια» μας είπε ο Jenaro, ένας travel agent από τη Νάπολη, εκτιμώντας τη φιλοξενία και το μεσογειακό ταπεραμέντο των ντόπιων. Και εμείς απαντήσαμε: «Γειά Μας», υψώνοντας για πολλοστή φορά το γεμάτο τσίπουρο ποτήρι μας!
Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με βόλτα στα πολύχρωμα στενά της Αρναίας. Καταλήξαμε στην πέτρινη πλατεία Γερογιανναίων, με τους ντόπιους να μας περιμένουν, έχοντας ψήσει αρνιώτικα λουκάνικα, τα οποία μας πρόσφεραν με ντόπια φέτα, ελληνική σαλάτα και προζυμένιο ψωμί! Το επιδόρπιο? Τί άλλο από τοπικό γιαούρτι και ανθόμελο Αρναίας!
Στη συνέχεια οι οικοδεσπότες μας ενημέρωσαν για τον τρόπο με τον οποίο οι αρνιώτισσες και οι παλαιοχωρινές υφάντριες δημιουργούσαν τα περίφημα καλλιγραφένια χαλιά, γεμάτα χρώματα, σχέδια και εικόνες, «παρμένες» από τη φύση και την ανθρώπινη καθημερινότητα.
Ευχαριστούμε το Jampo Group, που μέσα από το τριήμερο αυτό ταξίδι εξοικείωσης στις κρυμμένες γωνιές του τόπου μας, μας έδωσε την ευκαιρία να δείξουμε στους Ιταλούς το αυθεντικό πρόσωπο της σημερινής Ελλάδας: είναι το προϊόν πάνω στο οποίο ο Δήμος Αριστοτέλη και η τοπική τουριστική οικογένεια σχεδιάζουν και χτίζουν το αύριο της Ανατολικής Χαλκιδικής!
[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/]
Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis.gr
Σχόλια