ΟΤΑΝ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΙΣ... ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ

Οι Πορτογάλοι αναλαμβάνουν για το Α' εξάμηνο του 2021 την προεδρεία της ΕΕ, στη θέση του Βερολίνου, με όλα τα μέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά.

Μπορεί μια μικρομεσαία χώρα, στο πλαίσιο της ΕΕ, να χειρισθεί ορισμένα από τα πιο δισεπίλυτα προβλήματα της Ένωσης; Και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη, από πολλές απόψεις, συγκυρία; Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κληθεί να δώσει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα η Πορτογαλία. Στη Λισσαβόνα, μόλις τώρα αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να χειρισθούν μια «καυτή πατάτα», όπως το τουρκικό ζήτημα και οι σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα. Και δείχνουν να τα έχουν λίγο ...χαμένα.

Γιατί όμως ο κλήρος έλαχε στους Πορτογάλους, για να φέρουν σε πέρας μια τόσο δύσκολη αποστολή; Διότι αναλαμβάνουν για το πρώτο εξάμηνο του 2021 την προεδρεία της ΕΕ, στη θέση του Βερολίνου, με όλα τα μέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά. Οι Πορτογάλοι έχουν την φήμη των ισορροπιστών, αλλά εν προκειμένω θα πρέπει να αποδειχθούν κανονικοί ακροβάτες. Κάποια δείγματα, η αλήθεια είναι ότι τα έδειξαν πάντως.

Στη «Σύνοδο των 6» στην Κορσική, ήταν από τις χώρες εκείνες που κατάφεραν να πάρουν ίσες αποστάσεις τόσο από την Αθήνα όσο κι από την Άγκυρα. Χωρίς να χρειασθεί μάλιστα να πιεσθούν ιδιαίτερα. Δεν βρεθήκαν δηλαδή στη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που ενώ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, μετά έσπευδαν να δώσουν εξηγήσεις στον πρόεδρο Ερντογάν, γι αυτό, δίνοντας την εντύπωση «υποτελών». 

Ως προς αυτό, λοιπόν, η Λισαβώνα τα πήγε μια χαρά. Όμως άλλο να συμμετέχεις απλά σε μια Σύνοδο κι άλλο να προεδρεύεις αυτής.

Οπότε τα δύσκολα μόλις τώρα ξεκινούν. Η αλήθεια είναι ότι οι Πορτογάλοι θα κληθούν να διαχειριστούν πολλές «καυτές πατάτες» κι όχι απλώς μία. Για παράδειγμα, η υλοποίηση του Brexit θα ξεκινήσει επί των ημερών τους στην προεδρία της ΕΕ. Άλλο μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι «αποσχιστικές» τάσεις στους κόλπους της ΕΕ ξεκίνησαν πριν καλά – καλά βγει το 2020. Το Λονδίνο προσεγγίζει ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επιμέρους συμφωνίες, σπάζοντας το ενιαίο μέτωπο που ήθελε και θέλει να χαράξει η ΕΕ και η νομενκλατούρα των Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο αυτό και η Αθήνα αναμένεται να δεχθεί κρούση από το Λονδίνο για την υπογραφή διμερούς εμπορικής σχέσης. Ήδη, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ορισμένες διερευνητικές κινήσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι εδώ, πάντως, το δρόμο άνοιξε η Ισπανία, που υπέγραψε τη συμφωνία ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Γεγονός που εξόργισε τις Βρυξέλλες. Όμως η Μαδρίτη είναι πολύ μεγάλη για να τιμωρηθεί...

Αναδημοσίευση από voria.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ