ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η ΚΡΑΤΙΚΗ SAUDI ARAMCO ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ

Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από την Ασία και την Ευρώπη «βλέπει» η Saudi Aramco, ανεβάζοντας τις τιμές για τη μεταφορά αργού προς τις περιοχές αυτές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει ελαφρώς φέτος, πολλές εταιρείες και στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν εκ νέου, πλησιάζοντας ακόμα και τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό – και καθώς η πληθωρισμός σε άλλες μεγάλες οικονομίες επιβραδύνεται.

Η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco αύξησε τις τιμές Απριλίου στα περισσότερα πετρελαϊκά προϊόντα που εξάγει στην Ασία. Η τιμή του βασικού προϊόντος της εταιρείας, του Αrab Light πετρελαίου, ανήλθε στα 2,50 δολάρια το βαρέλι, 50 σεντς πάνω από το επίπεδο του Μαρτίου.

Αν και οι τιμές για τους πελάτες της στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες, αυτές των προϊόντων που εξάγονται στη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο σημείωσαν άλμα έως και 1,30 δολάρια το βαρέλι.

Ανακάμπτουν οι τιμές

Το αργό μπρεντ έχει υποχωρήσει κατά 0,1% φέτος στα 85,83 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως σκαρφαλώσει, το 2022, ακόμα και στα 115 δολάρια/βαρέλι, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην υποχώρηση των τιμών συντέλεσαν η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η κατακόρυφη άνοδος των επιτοκίων.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο CEO της Aramco άφησε να εννοηθεί ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα ανακάμψουν.

«Η ζήτηση από την Κίνα είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Amin Nasser στο Bloomberg την 1η Μαρτίου. "Είναι επίσης «εξαιρετική» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Πετρελαϊκός κολοσσός

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ηγείται της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ μαζί με τη Ρωσία. Η συμμαχία των 23 χωρών σκοπεύει να μην αυξήσει την παραγωγή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Η Aramco πωλεί περίπου το 60% των ποσοτήτων αργού στην Ασία, κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων των οποίων η τιμολόγηση επανεξετάζεται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

Τις αποφάσεις της εταιρείας για την τιμολόγηση ακολουθούν συχνά άλλοι παραγωγοί του Κόλπου, όπως το Ιράκ και το Κουβέιτ.

Πηγή: ot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ