Τρίτη 14 Μαΐου 2024

ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΩΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΟΥΣ 57% ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της ελληνικής βιομηχανίας το οποίο είναι υπερδιπλάσιο συγκριτικά με τη Γερμανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ολλανδικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια μελέτη τεκμήριο αφού σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται όλα τα κόστη (ενέργεια, δίκτυα κλπ) αλλά και οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι βιομηχανίες σε Γερμανία και Γαλλία. Δηλαδή έχουμε το τελικό κόστος ενέργειας συμπεριλαμβανομένων όλων των παραμέτρων. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της μελέτης οι Γερμανικές βιομηχανίες έντασης ενέργειας είχαν τελική τιμή ρεύματος στα 46 ευρώ/MWH ενώ οι Γαλλικές βιομηχανίες 32 ευρώ/MWH.

Πόσο είναι το αντίστοιχο κόστος για τις ελληνικές βιομηχανίες; Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από το ενεργειακό χρηματιστήριο, αλλά και τα κόστη των δικτύων συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που δίνονται στην ελληνική βιομηχανία η τιμή για τις ελληνικές βιομηχανίες είναι 107 ευρώ/MWH. Δηλαδή η Γερμανία είναι 57% φθηνότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα ενώ η Γαλλία είναι 70% φθηνότερη από την χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, η ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε μια μελέτη που να αναλύει και να συγκρίνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο για μεγάλες βιομηχανίες λαμβάνοντας υπόψη τις απαλλαγές από φόρους, δίκτυα, τέλη αλλά και τις επιδοτήσεις όπως η Αντιστάθμιση κ.λ.π.

Στη μελέτη περιέχονται σημαντικές αναλυτικές πληροφορίες ως προς τις απαλλαγές που ισχύουν ανά χώρα . Προκύπτει δε ότι στη Γερμανία και Γαλλία υπάρχει πολιτική βούληση να διατηρηθούν οι απαλλαγές -εκπτώσεις για τις βιομηχανίες και στο μέλλον, κάτι που δεν βλέπουμε με σιγουριά στη χώρα μας, όπως στα δίκτυα ή στο ΕΤΜΕΑΡ.

Είναι πολύ σημαντικό ότι στο μέτρο της Αντιστάθμισης CO2 περιλαμβάνεται και η επιπλέον αποζημίωση 25% για εταιρείες με χαμηλό ΑΠΑ, το οποίο όμως δίνεται ενώ στην Ελλάδα παρότι μπήκε στις ΥΑ έμεινε στα χαρτιά, ελλείψει πολιτικής βούλησης για στήριξη της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη αλλά και με βάση τα κόστη που ισχύουν στην ελληνική αγορά προκύπτει ότι οι τιμές στην Ελλάδα και το 2023 αλλά και το 2024 είναι διπλάσιες από εκείνες της Γερμανίας και τριπλάσιες από εκείνες της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το 2023 η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας (χονδρεμπορική + προσαυξήσεις) ήταν 132€/MWh ( 119 + 13).

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις για μια μεγάλη βιομηχανία στη χώρα μας base load είναι:

3.5 €/ΜWH μετά από έκπτωση 43%

2.55€/ΜWh μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ

2 €/ΜWh μειωμενο ΥkΩ λόγω του πλαφόν

0.5€/Μwh μειωμένο ΕΦΚ

Συνολικά η τιμή για το 2023 είναι 141.8€/MWH για την Ελλάδα μείον 35€/MWH, 107€/MWh για όσους κλάδους παίρνουν Αντιστάθμιση και υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδοθεί η ΥΑ που θα αυξήσει το ποσοστό από 11% σε 16.8% επί των εσόδων από τις δημοπρασίες των ρύπων, ποσό που δεν επιτρέπει στις ελληνικές βιομηχανίες να πάρουν 55€/MWH όπως οι Γερμανικές.

Αντίστοιχα σύμφωνα με τη μελέτη στη Γερμανία το 2023 προκύπτει ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας είχαν τελική τιμή 46€/MWH και στη Γαλλία 32€/ΜWh.

Επίσης είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η Γερμανία έχει το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα σαν χώρα με την Ελλάδα, άρα η αποζημίωση για την Αντιστάθμιση είναι ίδια 35€/ΜWh η οποία αυξάνεται στα 56,58€/MWh όταν ληφθεί υπόψη και το 25% επιπλέον λόγω χαμηλής ΑΠΑ. 

Ρύθμιση η οποία ισχύει και στην ΥΑ για τη χώρα μας, πλην όμως ήδη για το 2022, 2023, 2024 το ΥΠΕΝ δεν το εφαρμόζει γιατί ισχυρίζεται ότι δεν έχει τους πόρους. 

Όπως σημειώνουν πηγές της βιομηχανίας, είναι φανερό ότι πρόκειται έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η βιομηχανία δεν αποτελεί προτεραιότητα παρά μόνο η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η οποία όμως βρήκε ταβάνι καθώς η ζήτηση στη χώρα δεν αυξάνεται, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά το 2024, στη χώρα μας ξεκινάμε από 73.36 + 14 + 9= 97 €/Μwh – Αντιστάθμιση 25€/Μwh = 71 €/MWh για βιομηχανίες φορτίου βάσης (συνεχής λειτουργία) μετά από επιδοτήσεις, απαλλαγές. Σύμφωνα με τη μελέτη στη Γερμανία καταλήγουμε πάλι στα 46 €/Μwh

Οι ίδιες πηγές της βιομηχανίας επισημαίνουν μάλιστα ότι στη Γερμανία οι επιδοτήσεις δίδονται στην ώρα τους όχι όπως στη χώρα μας όπου ακόμη αναμένονται τα ποσά για το 2021,2022.

Έχει ενδιαφέρον ότι το ευέλικτο προφίλ όπως οι χαλυβουργίες στη Γερμανία απολαμβάνει χαμηλότερες τιμές και φθάνει στα 23€/MWh εάν ληφθεί υπόψη και η Αντιστάθμιση CO2.

Τέλος αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στο ΕΣΕΚ της Γαλλίας ως προς της Γερμανίας, όπου στη Γερμανία προβλέπεται σημαντική αύξηση στο φορτίο το 2030 ως προς το 2024 (750TWh vs 456TWH ) λόγω των electrolysers και 80% ΑΠΕ ενώ η Γαλλία βασίζεται στα πυρηνικά θα έχει ΑΠΕ 45% το 2030 και κατανάλωση 560 vs 465 ΤWH.

Του Χρήστου Στεφάνου

Πηγή: energypress.gr