Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις μεγάλες χώρες παραγωγής, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πρόεδρος του Ιράν είναι νεκρός μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ακύρωσε ταξίδι στην Ιαπωνία, επικαλούμενος προβλήματα υγείας με τον βασιλιά.

Το Brent σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ή 0,4%, στα 84,30 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 5 σεντς στα 80,11 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε τα 80,23 δολάρια νωρίτερα, το υψηλότερο από την 1η Μαΐου.

Ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι συνετρίβη την Κυριακή, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι. Οι ελπίδες σβήνουν ότι ο Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν επέζησαν από τη συντριβή, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος τη Δευτέρα, αφού οι ομάδες έρευνας εντόπισαν τα συντρίμμια.

Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, λόγω ενός προβλήματος υγείας με τον βασιλιά Σαλμάν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Yoshimasa Hayashi.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή μετέδωσε ότι ο 88χρονος βασιλιάς Σαλμάν θα υποβληθεί σε θεραπεία για φλεγμονή των πνευμόνων.

«Η επιδείνωση της υγείας του βασιλιά ενισχύει προσθέτει την αβεβαιότητα που ήδη περιφέρεται στις ενεργειακές αγορές μετά την είδηση ​​ότι ο Ιρανός Πρόεδρος αγνοείται», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Tony Sycamore.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές του WTI ενδέχεται να ανακάμψουν περαιτέρω στα 83,50 δολάρια αφού ανέβηκαν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών των 80,02 δολαρίων.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι εκεί έξω για να συμβεί αυτό», υπογράμμισε στο Reuters, ο Sycamore.

Το Brent έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο περίπου 1%, την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε τρεις εβδομάδες, ενώ το WTI αυξήθηκε 2% λόγω βελτιωμένων οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

Με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ+

«Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη σε εύρος τιμών και χωρίς νέο καταλύτη, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτό το εύρος», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, ΟΠΕΚ+ έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν την 1η Ιουνίου.

«Η αγορά εμφανίζεται επίσης όλο και πιο μουδιασμένη στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, πιθανότατα λόγω του μεγάλου όγκου της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που έχει ο ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Πάτερσον.

Ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής στο MST Marquee, είπε ότι η αγορά και η βιομηχανία έχουν ήδη συνηθίσει την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον ενεργειακό τομέα.

«Η συνέχεια στη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται ανεξάρτητα από αυτό το ζήτημα υγείας», πρόσθεσε.

Πηγή: ot.gr