Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Πριν λίγες μέρες ο πρώην Υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε “ο Kύκλος Iδεών” για την οικονομία χρησιμοποίησε μια έκφραση, που στην αρχή ξάφνιασε κάποιους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, όπως πληροφορηθήκαμε, αλλά όσο περνούσε η ώρα η δεύτερη ανάγνωση στο μυαλό των περισσοτέρων την ανέδειξε ως την “δήλωση της ημερίδας “δήλωση της ημερίδας”.

Είπε λοιπόν ο κ. Χαρδούβελης: “Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες γιατί ήρθε η κρίση. Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι οι εγκάθετοι Ευρωπαίοι ήρθαν και επέβαλαν μέτρα και μας έκαναν πιο φτωχούς, ότι ήρθε απ’ έξω η κρίση και έτσι ακόμα δεν έχει γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την κρίση. Πρέπει να υπάρξει επένδυση στον οικονομικό εγγραμματισμό”.

Μήπως είναι υπερβολικός ο κύριος Χαρδούβελης, που εμμέσως, πλην σαφώς, ζητάει από την ελληνική πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της ΚΑΙ στην οικονομική εκπαίδευση των επόμενων γενεών, ανεξάρτητα και πέρα από την συστηματική καλλιέργεια των αναγκαίων από κάθε άποψη ψηφιακών δεξιοτήτων;

Η πραγματικότητα, μάλλον καθιστά επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε την άποψη του κ. Χαρδούβελη. Η Ελλάδα εκτός των πλείστων όσων παθογενειών που καταγράφονται σε κράτος και κοινωνία πρέπει να διαχειριστεί με έναν σχετικά άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, το θεμελιώδες ζήτημα της του οικονομικού αναλφαβητισμού, από το οποίο υποφέρει το συντριπτικό κομμάτι της πολιτικής ζωής του τόπου και όλο αυτό βεβαίως αντανακλάται στην προβληματική εικόνα που εμφανίζει η χώρα επί σειρά δεκαετιών στην οικονομία.

Προς εμπέδωση του πολύ σοβαρού προβλήματος θα παραθέσουμε δυο στοιχεία. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Ταχυδρόμου από το 2019 μέχρι και στο τρέχον έτος το 2024 έχουν κλείσει 10 εργοστάσια!!!

Παρά τον διακηρυγμένο στόχο της Πολιτείας για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, με αυτές τις εξελίξεις η τάση αποβιομηχάνισης όχι μόνο δεν αντιστρέφεται αλλά επιταχύνεται με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς, ενώ οι όποιες πρωτοβουλίες εξαγγέλλονται αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος άκαρπες.

Στον αντίποδα, το 2020 και το 2021 άνοιξαν 150 νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Δηλαδή μέσα στα χρόνια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος καταγράφηκε μια επενδυτική μανία σε μονάδες των δυο υψηλότερων κατηγοριών, δηλαδή σε 4στερα και 5στερα!

Βλέπουμε, ότι η δυναμική της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας είναι ευτυχώς ανυποχώρητη, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και κίνητρο σε όσους απασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό και βεβαίως προσφέρει και σημαντικά έσοδα σε τοπικές κοινωνίες και δημόσια ταμεία

Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι εξ υμών δεν βλέπουμε, ή δεν αντιλαμβανόμαστε πως η εδραίωση της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού τις τελευταίες δεκαετίες δεν βοήθησε και δεν βοηθάει την Ελλάδα να αποκτήσει μια ισχυρή οικονομική θέση στον παγκόσμιο χάρτη, παρά την ένταξη της στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Σε αυτό το σημείο θα παραθέσουμε την τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νικολάου Βέττα από την ίδια ημερίδα του “Κύκλου Ιδεών” για την οικονομία: Δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάποια άλλη από τις ευρωπαϊκές οικονομίας που είχε σ' αυτά τα 50 χρόνια μικρότερη πρόοδο από αυτή της Ελλάδας.”

Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Βέττας είναι εκείνος που τον περασμένο Ιανουάριο σε συνέντευξη του είχε πει πως η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη απόλυτη ανάγκη από επενδύσεις σε εργοστάσια και όχι μόνο επενδύσεις σε ακίνητα και γενικότερα σε real estate.

Θα θέλαμε πάρα πολύ να μάθουμε πόσα εργοστάσια έχουν ανοίξει την τελευταία 10ετία στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες εγχώριας παραγωγής. Δυστυχώς, γνωρίζουμε μόνο 1 εργοστάσιο, με τέτοιες προϋποθέσεις. 

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού του μεταλλείου των Σκουριών, το οποίο μετά από μια σκληρή 15ετή προσπάθεια της επενδύτριας εταιρείας είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει στα τέλη του 2025. Και αυτό γιατί κάποιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες τρέχουν πίσω από τις παγκόσμιες εξελίξεις, είτε λόγω επιλεκτικής άγνοιας, είτε λόγω αδυναμίας κατανόησης τους.

Ναι, είναι πολύ σημαντική η συμβολή του τουρισμού στην στήριξη του ΑΕΠ. Δεν αρκεί όμως από μόνος του, έτσι δηλαδή όπως τον έχει καταστήσει η ελληνική νοοτροπία, ως κυρίαρχη έκφραση της οικονομίας της χώρας, για να εξαλειφθούν οι πολύ σοβαροί δείκτες της ανεργίας, του πληθωρισμού και του χάσματος μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών, λόγω της έλλειψης δικών μας προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ακόμη και τα χρήματα που αφήνουν οι επισκέπτες μας, τα επιστρέφουμε, καθώς έχουμε διαρκώς τεράστιες ανάγκες από εισαγωγές, εξαιτίας της παραγωγικής αδυναμίας μας. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να απενεργοποιηθούν ΠΟΤΕ με αυτές τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται οι βραδυφλεγείς βόμβες του δημογραφικού και του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού για την Ελλάδα.

Όσες ευθύνες έχουν οι πολιτικοί μας με τις αποφάσεις τους, άλλες τόσες ευθύνες αναλογούν και σε εμάς τους πολίτες που δεν αντιμετωπίζουμε τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Δε νοείται να μην πηγαίνουμε να ψηφίσουμε, ή όταν πηγαίνουμε να πηγαίνουμε με χαλαρή διάθεση. Με αυτές τις λογικές το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διαιώνιση της νοσηρής πραγματικότητας που ζούμε.