Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΠΡΙΝΟΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ

Κατατέθηκε τη Παρασκευή προς κύρωση από την Βουλή, η 7η τροποποίηση της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Energean Oil & Gas, θυγατρικής του ομίλου Energean plc.

Η συγκεκριμένη τροποποίση προβλέπει την παράταση έως το 2039 των αδειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον. Από αυτήν την εξέλιξη κερδισμένη είναι η Energean που συνεχίζει την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Κόλπου της Καβάλας, με προσδοκίες για ενίσχυση της παραγωγής μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, η οποία πάντως απαιτεί ακόμη σημαντικές επενδύσεις (συνολικά ως τώρα έχει επενδύσει περί τα 600 εκατ. στα κοιτάσματα) αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον εργολάβο - κατασκευαστή της εξέδρας.

Κερδισμένη είναι όμως και η εθνική και η τοπική οικονομία που θα εξακολουθήσει να έχει αξιοσημείωτα έσοδα από την διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας: από το 2008, όταν και η Energean απέκτησε τις άδειες του Πρίνου, και παρά το ότι το κοίτασμα βρίσκεται σε παρακμή (μέγιστη ημερήσια παραγωγή τα 4.000 βαρέλια κατά μέσο όρο το 2018) στο ελληνικό Δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικά ταμεία), σε εταιρείες κοινής ωφελείας καθώς και σε εγχώριες επιχειρήσεις έχουν εισρεύσει περί τα 430 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στην τοπική οικονομία του νομού Καβάλας από μισθούς εργαζομένων, εργολαβίες, προμήθειες, ενοικιάσεις έχουν εισρεύσει περί τα 270 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με βάση τη νέα σύμβαση, το ελληνικό Δημόσιο αποκτά πρόσθετες προσόδους, καθώς καθιερώνονται ετήσιες αποζημιώσεις 200 ευρώ ανά στρέμμα για τις περιοχές εκμετάλλευσης και 50 ευρώ ανά στρέμμα για τις ερευνητικές που θα καταβάλλονται από τον ανάδοχο. Επίσης, καταργείται η απαλλαγή του αναδόχου από την καταβολή royalties για το ημερολογιακό έτος που η τιμή πώλησης είναι κάτω των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.

Παράλληλα βελτιώνεται και η ρύθμιση περί καταβολής royalties, καθώς το 3% επί του τζίρου θα καταβάλλεται πλέον για μέση ημερήσια παραγωγή άνω των 2.250 βαρελιών και όχι άνω των 2.500 που ίσχυε ως τώρα. Τα ποσοστά 6% για παραγωγή άνω των 5.000 βαρελιών και 10% για παραγωγή πάνω από τις 10.000 βαρέλια παραμένουν. Με βάση το νόμο περί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η φορολογία επί των κερδών είναι 25%.

Τι θα γίνει με τη Νότια Καβάλα

Επίσης με την τροποποίηση της σύμβασης, παρατείνεται ως τις 23 Νοεμβρίου 2024 η άδεια εκμετάλλευσης του, εξαντλημένου, πλέον, κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Με τον διαγωνισμό για τη δημιουργία της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου να μην προχωρά, το ελληνικό Δημόσιο προφανώς προβληματίζεται για τις επόμενες κινήσεις για τη Νότια Καβάλα.

Το ΥΠΕΝ και η αρμόδια ΕΔΕΥΕΠ προφανώς θα ήθελαν να αποφύγουν να μείνουν με μια εξέδρα, την Κάππα, αφύλαχτη στον Κόλπο της Καβάλας, γι’ αυτό και κατά περιόδους ζητούν τη συναίνεση της Energean για την παράταση της άδειας εκμετάλλευσης, καθώς η εταιρεία δεν έχει κάποιο ουσιαστικό έσοδο, αλλά επιβαρύνεται με κόστη φύλαξης, συντήρησης κλπ. Μάλιστα, με την τροποποίηση της σύμβασης, καθιερώνεται η καταβολή έως 350 χιλ. ευρώ ετησίως στον ανάδοχο για τις δαπάνες συντήρησης της εξέδρας Κάππα.

Τέλος να σημειωθεί ότι τόσο για την παραχώρηση του Πρίνου (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Έψιλον) όσο και για τη Νότια Καβάλα, οι ερευνητικές άδειες ισχύουν ως τον Μάρτιο του 2025. Από το 1981 που πρωτοτέθηκαν σε παραγωγή τα κοιτάσματα του κόλπου της Καβάλας, έχουν παραχθεί περί τα 130 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Ωστόσο τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι της τάξης των 35 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και λόγω χαμηλών πιέσεων και υδρόθειου το κόστος εξόρυξης τους είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο.

Πηγή:energia.gr