Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΚΥΠΡΟΣ: ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΞΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ

O Κυπριακός στρατός σχεδιάζει να εξοπλίσει τα στρατόπεδά του με ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του κόστους, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Κύπρου για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της βιωσιμότητας.

Η εγκατάσταση των ηλιακών πάνελ αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αυτάρκεια σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα.

ΙΝΔΙΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΔΑΣΜΩΝ ΣΕ 25 ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ

Η Ινδία ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία δημοπράτησης για περίπου 100 “μπλοκ” κρίσιμων ορυκτών, ως μέρος του πλάνου για την εξασφάλιση των εγχώριων προμηθειών πρώτων υλών που απαιτούνται για την τροφοδοσία της ενεργειακής μετάβασης.

Τα μπλοκ κοιτασμάτων αφορούν κρίσιμα ορυκτά όπως νικέλιο, λίθιο, κοβάλτιο και πλατίνα, μαζί με σπάνιες γαίες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Νέο Δελχί ο γραμματέας ορυχείων .

«Το νομικό πλαίσιο έχει καθοριστεί και τα μπλοκ έχουν εντοπιστεί», δήλωσε ο γραμματέας ορυχείων Vivek Bharadwaj . Οι διαγωνισμός για την αναζήτηση προσφορών αναμένονται εντός της επόμενης διετίας.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024: ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

Οι Ολυμπιακοί Aγώνες έχουν ξεκινήσει και 11.000 αθλητές αγωνίζονται για την κορυφαία διάκριση, ένα χρυσό μετάλλιο. Παρά την ονομασία τους όμως, τα μετάλλια δεν αποτελούνται εξ ολοκλήρου από χρυσό.

Φέτος, τα χρυσά μετάλλια αποτελούνται από 523 γραμμάρια αργύρου, επικαλυμμένα με 6 γραμμάρια χρυσού. Τα ασημένια μετάλλια, από την άλλη πλευρά, ζυγίζουν 525 γραμμάρια και είναι κατασκευασμένα από καθαρό ασήμι, ενώ τα χάλκινα μετάλλια ζυγίζουν 455 γραμμάρια και είναι κατασκευασμένα από χαλκό, κασσίτερο και ψευδάργυρο, σημειώνει το Oxford Economics. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη.

Αυτό που όμως αποτελεί έκπληξη είναι ότι τα φετινά ολυμπιακά μετάλλια θα αποκλίνουν ελαφρώς από την ιστορική τους παράδοση και θα συμπεριλάβουν ένα σιδερένιο κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ.

ΛΙΘΙΟ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑΣ

Το λίθιο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια στροφή προς τη βιώσιμη και καθαρή ενέργεια. Είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, μεταξύ άλλων χρήσεων.

Από το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συνεργασίες για να εξασφαλίσει την προμήθεια τέτοιων κρίσιμων πρώτων υλών με 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Νορβηγίας και της Ζάμπια. Στοχεύει στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καθαρή τεχνολογία ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

ΧΡΥΣΟΣ: ΗΓΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

H κινεζική αγορά χρυσού έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς, προωθώντας την καινοτομία στην παγκόσμια αγορά, στην οποία κατέχει ηγετική θέση, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ταΐτ, εκτελεστικός διευθυντής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Οι δηλώσεις του Ταΐτ έγιναν στη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης 2024 China Gold Congress που πραγματοποιήθηκε στη Σανγκάη στις 27-28 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 6,91 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Ένα μακροχρόνιο όνειρο των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης για να βάλει τέλος στους εφιάλτες των πλημμυρών, με την ιστορική απόφαση αποδοχής του αιτήματος του Δήμου Αριστοτέλη για χρηματοδότηση του αναγκαίου αντιπλημμυρικού έργου από το ΠΕΠ “Κεντρική Μακεδονία” με κονδύλια που πλησιάζουν τα 7.000.000€!

Το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στην ενότητα “προστασία παράκτιων και παρόχθιων περιοχών από τις πλημμύρες και τη διάβρωση”, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και με το ακριβές ποσό των 6.915.874,98 €.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

THE ECONOMIST: Ο ΞΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Κίνα έχει καταναλώσει τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών. Ο πληθυσμός της αυξήθηκε και έγινε πλουσιότερος, απαιτώντας περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτηρά και κρέας. Οι γιγάντιες βιομηχανίες της διψούν για ενέργεια και μέταλλα

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η οικονομία της υπέφερε εξαιτίας της πολιτικής κακοδιαχείρισης και της κρίσης της αγοράς ακινήτων. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιθυμούν διακαώς να απομακρυνθούν από τις βιομηχανίες έντασης πόρων. Η λογική υπαγορεύει ότι η όρεξη της χώρας για πρώτες ύλες οφείλει να συρρικνώνεται, και μάλιστα γρήγορα.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

ΤΕΞΑΣ: ΓΙΑΤΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΑΜΠΛΟΥΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ BLACK OUT ΡΕΥΜΑΤΟΣ - ΤΟ "ΜΑΘΗΜΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από τον… ανατολικο-ευρωπαϊκό «ιό» του αλαλούμ με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας (σαν και αυτό που έχει «χτυπήσει» και την Ελλάδα τελευταία) πλήττεται η πολιτεία του Τέξας. Η έντονη εξάπλωση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας συναντά την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οφείλεται και στο Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), σύμφωνα με την Handelsblatt.

Το Τέξας διαθέτει άφθονη ενέργεια, καθώς δεν είναι μόνο η πολιτεία των ΗΠΑ που παράγει το περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά παράγει επίσης μακράν την περισσότερη αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ και έχει εγκαταστήσει ακόμη και τους περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες – περισσότερους από την ηλιόλουστη πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΡΝΑΙΑΣ - ΣΤΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΚΜ

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία χθες ο οδικός άξονας Αρναίας-Στανού Χαλκιδικής, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων του Στανού, χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την επισκευή και συντήρηση τμήματος δρόμου σε ικανό μήκος, που είχε σοβαρά προβλήματα σε βαθμό επικινδυνότητας για την ασφάλεια οχημάτων και οδηγών.

Σε υλοποίηση σχετικής προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος ως φορέας υλοποίησης, προχώρησε στις διαδικασίες ανάθεσης και επιλογής αναδόχου του έργου προϋπολογισμού 215.000 € με χρηματοδότηση από την ΠΚΜ και τις πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος επενδυτικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. 

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΡΠΟΥΣ ΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η εργασία στα μεταλλεία, εξ ορισμού, είναι μια από τις δυσκολότερες εργασίες, που υπάρχει, αν όχι η δυσκολότερη, εξαιτίας της ποικιλομορφίας των δυσχερειών που δύναται να εμφανιστούν μέσα στις εξορυκτικές στοές.

Στις μέρες μας ο τομέας της υγείας και της ασφάλειας σ' ένα μεταλλευτικό εργοτάξιο είναι το "Α και το Ω". Από εκεί αρχίζει η βιωσιμότητα ενός έργου, και χάρη σ' αυτήν εξασφαλίζεται η ομαλή παραγωγική διάρκεια του μέχρι και την ολοκλήρωση του.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει τα μέγιστα η χρησιμοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, κατά την διάρκεια της εξόρυξης, όπως και η διαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων στους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται με σκοπό την αυστηρή όσο και απαρέγκλιτη τήρηση τους.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ - ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΓΟΜΑΤΙ ΚΑΙ ΙΕΡΙΣΣΟ

«Η προσθήκη 140 νέων οικοπέδων στον οικισμό του Γοματίου, αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό, στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για τις επεκτάσεις των οικισμών του Δήμου, λίγες μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την μελέτη επέκτασης της Ιερισσού. Οι επόμενοι σταθμοί θα αφορούν στην Ουρανούπολη και στην Αμμουλιανή.»

Αυτό επισημαίνει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, με αφορμή την έκδοση της Πράξης Εφαρμογής για τα 140 νέα οικόπεδα που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης του Γοματίου.

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΩΚΕΑΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΞΥΓΟΝΟ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και ένας χημικός του Πανεπιστημίου Northwestern, ανακάλυψε ότι μεταλλικά ορυκτά στον πυθμένα των βαθιών ωκεανών παράγουν οξυγόνο σε βάθος 3,96 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η εκπληκτική ανακάλυψη αμφισβητεί τις μακροχρόνιες υποθέσεις ότι μόνο οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, όπως τα φυτά και τα φύκια, παράγουν το οξυγόνο της Γης. Αλλά το νέο εύρημα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει και άλλος τρόπος. Φαίνεται ότι το οξυγόνο μπορεί επίσης να παραχθεί στον πυθμένα της θάλασσας - όπου δεν μπορεί να διεισδύσει φως - για να υποστηρίξει την οξυγονοαναπνευστική (αερόβια) θαλάσσια ζωή που ζει στο απόλυτο σκοτάδι.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΨΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ FREEPORT LNG ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ

Η μονάδα Freeport LNG, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των ΗΠΑ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, είχε αναστείλει τις εξαγωγές καθώς ο τυφώνας Beryl έφτασε στις ακτές στις αρχές Ιουλίου προκαλώντας διακοπή ρεύματος σε ολόκληρη την πολιτεία. 

Λόγω του τυφώνα Beryl, τουλάχιστον 10 φορτία που θα έφευγαν από το LNG Freeport λέγεται ότι ακυρώθηκαν. Αλλά και στις αρχές Ιουνίου, μια ξαφνική διακοπή παροχής σε υπεράκτιο κόμβο σύνδεσης αγωγών στη Νορβηγία προκάλεσε εκτόξευση των τιμών στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ

Την εκτίμηση πως θα χρειαστούν άλλα 40 χρόνια, ώστε να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο επετειακό τεύχος του περιοδικού της Βουλής «Επί του… περιστυλίου», ο κ. Στουρνάρας έθεσε ως προϋπόθεση για τον παραπάνω στόχο ότι θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα επιτυγχάνουμε ως πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΕΕ ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπαθεί να απογαλακτιστεί περαιτέρω από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε φθηνό: για να γίνει αυτό, η πιο πιθανή διαδρομή είναι η εκ νέου εξαγωγή αζερικού φυσικού αερίου από την Τουρκία. Αυτό, με τη σειρά του, θα απαιτούσε από την Άγκυρα να λάβει περισσότερο ρωσικό αέριο για να αναπληρώσει το έλλειμμα.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Άγκυρα επιθυμεί να παίξει τον ρόλο του σωτήρα και να ενισχύσει τη μόχλευση της σε σχέση με τις Βρυξέλλες, ωστόσο, ως αντάλλαγμα ζητά κάποιες εγγυήσεις ζήτησης προτού αρχίσει να δαπανά για τις απαραίτητες υποδομές.

Δ. ΓΚΟΥΤΗΣ (ΕΑΓΜΕ): Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), κ. Διονύσης Γκούτης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «BraveNewGreece» με τίτλο «BraveNewMetals».

Στην εκπομπή περιγράφτηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου στην Πράσινη Μετάβαση και τις Νέες Τεχνολογίες και πως ο κρυμμένος στο ελληνικό υπέδαφος «θησαυρός» μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

CROWDSTRIKE: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ

Και ξαφνικά αυτό που είχαμε διαβάσει σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας και κατά βάθος όλοι φοβόμασταν, έγινε πραγματικότητα. Ο δικτυωμένος πλανήτης της Micorosoft έμοιαζε να αιχμαλωτίστηκε σε μια μπλε οθόνη.

Αεροδρόμια, επιχειρήσεις, νοσοκομεία, τράπεζες αναγκάστηκαν να διακόψουν τις λειτουργίες τους. Πτήσεις ακυρώθηκαν, επεμβάσεις αναβλήθηκαν, εκπομπές διακόπηκαν, συναλλαγές μπλοκαρίστηκαν.

Οι φόβοι για επίθεση χάκερ γρήγορα πάντως απορρίφθηκαν από τους ειδικούς. Υπαίτιος ήταν ένα κακά προγραμματισμένο update, μια αναβάθμιση ενός λογισμικού ασφαλείας. Ένα μικρό λάθος σε έναν κώδικα έφερε για λίγες ώρες ένα πλανητικό χάος. Είμαστε λοιπόν τόσο εξαρτημένοι και τόσο ευάλωτοι από το διαδίκτυο.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΔΗΜΟΣ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ “TIMES”

Η αναγνώριση και η προβολή που έλαβε ο Δήμος Αριστοτέλη μέσα από τους Times να του απονείμει την 6η θέση μέσα στα 10 ωραιότερα μέρη της πατρίδας μας για διακοπές είναι κάτι πολύ σπουδαίο.

Ενδεχομένως να μας θυμώνει που η γενέτειρα του Αριστοτέλη δεν είναι μέσα στην 1η τριάδα, αν όχι και στην 1η θέση, καθώς φαίνεται πως δεν... ελήφθη στα σοβαρά και όσο θα έπρεπε το πανελληνίου φήμης γνωμικό “Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει”.

Σοβαρά μιλώντας πρόκειται για μια πολύ τιμητική διάκριση, πάνω στην οποία μπορούν να χτιστούν νέες διακρίσεις στο προσεχές μέλλον.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΦΘΗΝΗ Η ΔΥΣΗ ΑΚΡΙΒΗ Η ΑΝΑΤΟΛΗ

Εικόνα διχασμού εμφανίζει ο ευρωπαϊκός χάρτης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις τιμών. Οι αγορές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν χαμηλές τιμές αισθητά κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, την ίδια στιγμή που στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη ο πήχης των τιμών ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 100 ευρώ.

Η γραμμή που διαχωρίζει τη φθηνή Δύση από την ακριβή Ανατολή ξεκινά στα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας. Ενδεικτικά, για σήμερα η τιμή της Αυστρίας είναι στα 78 ευρώ η μεγαβατώρα όταν στην Ουγγαρία η τιμή είναι στα 176 ευρώ η μεγαβατώρα

ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΛΙΘΙΟΥ ΣΤΟ ΓΙΑΝΤΑΡ

Η κυβέρνηση της Σερβίας επανέφερε σε ισχύ ένα χωροταξικό σχέδιο για ένα ορυχείο και εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγες ημέρες αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο του κράτους δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενήργησε αντικανονικά για να σταματήσει το έργο.

Τα σχέδια του μεταλλευτικού γίγαντα Rio Tinto για ένα εκτεταμένο συγκρότημα 250 εκταρίων για την εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων ορυκτών είναι από τα πιο διχαστικά που έχουν γίνει πρόσφατα στη Σερβία, ξεσηκώνοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Σερβία και τα Βαλκάνια υποφέρουν από τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη και η Rio Tinto αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή δεν δημοσίευσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακόμη και όταν απέκτησε γη και δεσμεύτηκε να θέσει σε λειτουργία το ορυχείο Jadar έως το 2026.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΣΒΕΤΕΛΙΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Τσβετελίνα Πενκόβα της ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ενέργειας, ανακοίνωσε το γραφείο της. Η ψηφοφορία διεξήχθη χθες στην πρώτη συνεδρίαση του Φόρουμ στη νέα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου. Η Πενκόβα θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Φόρουμ.

Θα διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, ο οποίος ηγήθηκε του Φόρουμ τα τελευταία 10 χρόνια. Μετά την εκλογή της η Πενκόβα παρουσίασε τις προτεραιότητες της για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ενέργειας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕ

Δραματικές αλλαγές προμηνύονται για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις ΑΠΕ μετά το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, μετά από ταραχώδεις διαπραγματεύσεις, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ενέκρινε ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που προβλέπει κατάργηση των επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ όταν οι τιμές χονδρικής πέφτουν κάτω από το μηδέν

Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη μείωση της επιβάρυνσης των κρατικών ταμείων, διαμορφώνοντας ωστόσο ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους επενδυτές. Το ευρωπαϊκό πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι γνωστό: Επειδή οι ΑΠΕ, και ιδιαίτερα οι φωτοβολταϊκές μονάδες παράγουν ισχύ πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης, οι τιμές χονδρικής πέφτουν στο μηδέν ή και υπό του μηδενός, με συνέπεια οι παραγωγοί να μην έχουν κέρδη. 

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

Με συνολική αύξηση των εξαγωγών συγκριτικά με το περσινό Μάιο έκλεισε ο Μάιος του 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε ο ΣΕΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές άγγιξαν τα €4.159,4 εκατ. έναντι €4.082,3 εκατ. τον Μάιο του 2023 και την αύξηση να διαμορφώνεται σε €77,1 εκατ., δηλαδή 1,9%.

Οι εισαγωγές, επίσης, αυξήθηκαν κατά €481,8 εκατ. (δηλαδή 6,8%) και ανήλθαν σε €7.549,4 εκατ. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά €404,7 εκατ. (δηλαδή 13,6%) και τη διαμόρφωσή του σε €3.390,0 εκατ.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΙΜΩΝ - ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ

Ενώ το φυσικό αέριο παραμένει στα ίδια επίπεδα και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν εμφανίζει κάποια ουσιώδη διαφοροποίηση, εντούτοις οι τιμές της χονδρικής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα να απειλούνται νέες σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια για τους απλούς καταναλωτές. 

Το πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια αντίδρασης. 

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΑ 1.168 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Ένα όνειρο της κοινωνίας της Ιερισσού που παρέμενε σε τέλμα για 14 χρόνια, γίνεται πραγματικότητα, χάρη σε μεθοδικές ενέργειες της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς ξεκινά άμεσα η εκπόνηση της μελέτης επέκτασης της έδρας του Δήμου κατά 1.168 στρέμματα, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο μελετητή, από τον Δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο!

Με προϋπολογισμό 1.439.819 €, η μελέτη για την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως της Ιερισσού, βάσει του εγκεκριμένου ΓΠΣ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί -όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία- με ίδια κεφάλαια του Δήμου και προείσπραξη εισφορών που θα καταβληθούν από τους ωφελούμενους δημότες, οι περιουσίες των οποίων θα αποκτήσουν μεγάλη υπεραξία. 

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΤΡΑΜΠ: ΡΑΛΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 55% ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ TRUMP MEDIA ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Ράλι άνω του 55% καταγράφουν οι μετοχές της Trump Media στις προκαταρκτικές συναλλαγές τη Δευτέρα στη Wall Street, καθώς η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύει τις προοπτικές επανεκλογής του στον Λευκό Οίκο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Trump Media, Devin Nunes, εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια» σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση στην Πενσυλβάνια και στην οικογένεια του ατόμου που σκοτώθηκε στην εκδήλωση.

«Η κατάσταση απαιτεί μια γρήγορη, ενδελεχή ομοσπονδιακή έρευνα για να προσδιοριστούν όλες οι συνθήκες αυτής της άνανδρης επίθεσης και να εντοπιστεί εάν εμπλέκονται άλλα άτομα», ανέφερε ο Nunes.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΜΕ ΤΗ "ΣΦΡΑΓΙΔΑ" ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑ 12ΜΗΝΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ - ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 2025 Η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ

Υπόθεση των επόμενων μηνών και μέχρι τις αρχές του νέου έτους είναι η θέσπιση σταθερών τιμολογίων δωδεκάμηνης διάρκειας στην αγορά λιανικής ρεύματος σε συνέχεια της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Ειδικότερα, η νέα οδηγία που έλαβε το «πράσινο φως» των Βρυξελλών μόλις τον προηγούμενο μήνα και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστά υποχρεωτικά τα σταθερά τιμολόγια διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, καλώντας τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν όλους τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου αυτά να αποτελούν μέρος των προσφερόμενων προϊόντων από τις εταιρείες προμήθειας προς τους καταναλωτές.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΝΑΝΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Είναι ψηλή, ξανθιά και έχει ακριβά γούστα. Έτσι περιγράφουν ένα από τα αφεντικά της ομάδας των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων που συνελήφθησαν για εκβιασμό επιχειρηματιών. Εννοείται πως πέφτω από τα σύννεφα που γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα από δημοσίους υπαλλήλους. Ποιος το περίμενε να συμβεί αυτό; Το μαχαίρι θα φτάσει ως το κόκαλο. (Γέλωτες από το κοινό!)

Τους κατηγορούν πως στην «εταιρεία» που έφτιαξαν, είχαν και υπαλλήλους που δεν ήταν άλλοι από άστεγους οι οποίοι έκαναν στοχευμένες καταγγελίες κατά καταστηματαρχών. (Όποιος το σκέφθηκε, ένα μεγάλο εύγε!) 

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΗΓΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Η μεταλλευτική δραστηριότητα ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη περιφερειών που φιλοξενούν επιχειρήσεις του κλάδου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση διαδραματίζουν τα μεταλλευτικά τέλη, τα οποία οι εταιρείες οφείλουν να καταβάλλουν στο κράτος, με ένα μέρος τους να κατευθύνεται στους Δήμους εντός των οποίων ασκείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτήν την πραγματικότητα είναι ο Δήμος Αριστοτέλη στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, που για πολλούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πλέον ευνοημένος στη χώρα, λόγω των σημαντικών πόρων που λαμβάνει κάθε χρόνο από τη δραστηριότητα που ασκεί η Ελληνικός Χρυσός εντός των ορίων του. 

Η μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή, αλλά και μια σημαντική πηγή δημιουργίας άμεσου και έμμεσου εισοδήματος για την τοπική κοινωνία και τα ταμεία του Δήμου.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

REUTERS: ΣΤΑ "ΣΚΑΡΙΑ" ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διευκολύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τους ενεργειακούς φορολογικούς συντελεστές εάν οι τιμές εκτιναχθούν απροσδόκητα, όπως προβλέπουν τα προσχέδια προτάσεων που συζητούν οι χώρες- μέλης της ΕΕ για αναθεώρηση των φόρων στην Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ειδικότερα, οι προκαταρκτικές αυτές προτάσεις προβλέπουν μείωση των φόρων στην ενέργεια αν οι ενεργειακές τιμές αυξηθούν πάνω από 40% μέσα σε τρεις μήνες, αντί για 70% μέσα σε έξι μήνες, όπως προέβλεπε το προηγούμενο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν.

ΗΠΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ ΠΑΡΑΜΈΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ "ΜΠΕΡΙΛ"


Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Τέξας παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα, τέσσερις ημέρες αφότου η καταιγίδα Μπέριλ έπληξε την πολιτεία, συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλές θερμοκρασίες.

Περίπου 1,1 εκατομμύρια των καταναλωτών που παραμένουν στο σκοτάδι είναι πελάτες της εταιρείας CenterPoint Energy, του μεγαλύτερου παρόχου της πολιτείας, βάσει των στοιχείων από τον ιστότοπο PowerOutage.us.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΕΕ: ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΔΥΝΑΤΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά το μερίδιο της βιομηχανίας και των κατασκευών στη συνολική παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

Στις κατασκευές, μάλιστα, από όλες τις χώρες της ΕΕ η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ποσοστό επί της προστιθέμενης αξίας, ενώ στη βιομηχανία βρίσκεται μόλις στην 7η θέση από το τέλος, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα διακρίνεται για τις επιδόσεις των υπηρεσιών της και της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας.

Στην πρώτη περίπτωση, οι υπηρεσίες της χώρας, εξαιτίας και της ισχυρής παρουσίας του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, κατατάσσεται στην 5η θέση, 12 θέσεις πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στη δεύτερη περίπτωση, η Ελλάδα σκαρφαλώνει στην τρίτη καλύτερη θέση της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ Δ.Ε. - ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΣΤ. ΒΑΛΙΑΝΟΣ

Ιστορικό ορόσημο για την οικιστική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη, αποτελεί η έναρξη της μελέτης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των τριών Ενοτήτων του Δήμου (Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας, Παναγίας), που εκπονούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Στέλιου Βαλιάνου, με τους επικεφαλής μελετητές που έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των στοιχείων της περιοχής, καθώς η Διοίκηση του Δήμου προτίθεται να παρακολουθεί και να βοηθά με κάθε θεμιτό τρόπο την εξέλιξη της μελέτης.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

ΧΡ. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ: Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον καθοριστικό ρόλο των ορυκτών και των μετάλλων του ελληνικού υπεδάφους στην αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής οικονομίας σε κάθε επίπεδο, μα κυρίως ενεργειακά και εμπορικά ανέδειξε η εκπομπή “BRAVE NEW GREECE” που προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Στο επίκεντρο της εκπομπής βρέθηκε το μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής και ειδικότερα η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όπου κυριαρχούν οι Σκουριές με το παγκοσμίου κλάσης αλλά και εξορυκτικού ενδιαφέροντος κοίτασμα πορφυριτικού χαλκού, του οποίου η εμπορική εκμετάλλευση αναμένεται το β' εξάμηνο του 2025.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΣΕ 21 ΠΡΟΪΟΝΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ LEADERS ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Μεγάλη προοπτική ανάπτυξης των ήδη βελτιωμένων ελληνικών εξαγωγών φαίνεται από μελέτη, που πραγματοποίησε η εταιρεία Global Greece – International Business Projects (σ.σ. η οποία εδρεύει στην Επανωμή Θεσσαλονίκης). Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα όχι μόνο παράγει και εξάγει, αλλά σε 21 προϊόντα είναι στους leaders παγκοσμίως.

Το υπάρχον μοντέλο, όπως επισημαίνεται επίσης, σαφώς και πρέπει να βελτιωθεί, κυρίως ως προς την παραγωγή και εξαγωγή περισσότερων προϊόντων ελληνικής και υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και τυποποιημένων προϊόντων, έναντι των χύμα, σαφώς πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προκαλούν οι τεχνολογικές εξελίξεις στον κόσμο αλλά δεν είναι προς πλήρη απόρριψη και ριζική αλλαγή, όπως αποδεικνύεται.

BUSINESSEUROPE: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Υψηλότερες τιμές ενέργειας θα εξακολουθεί να έχει η ΕΕ τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Κίνα, κυρίως λόγω αυξημένης ζήτησης και μειονεκτημέτων του μπλοκ, σύμφωνα με μελέτη της BusinessEurope.

Σύμφωνα με ένα βιώσιμο σενάριο, το κόστος ενέργειας θα διαμορφώνεται τουλάχιστον 50% υψηλότερα, ενώ μπορεί να φτάσει και 3 φορές υψηλότερα από τους 2 κύριους ανταγωνιστές της ΕΕ, σε ένα σενάριο που εκφράζονται σημαντικές καθυστερήσεις στις πολιτικές της μετάβασης.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΤΟ ΑΛΜΑ ΣΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΑΠΕ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα. Στο α’ εξάμηνο του έτους που διανύουμε όπως δείχνουν προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος – εξαιρούνται οι μήνες Μάιος- Ιούνιος επειδή τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί η ισχύς από τον άνεμο, τον ήλιο και τα νερά κάλυψαν το 58,1% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου, σε ποσοστό 35,6% και λιγνίτη, 6,2%

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εντυπωσιάζει το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εν τούτοις, η καθήλωση της ζήτησης ηλεκτρισμού και η αναγκαστική περικοπή πράσινης ισχύος προκαλεί τριγμούς στο υπερφιλόδοξο αφήγημα της πράσινης μετάβασης, αφού, εκτός των άλλων, οδηγεί σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές στο ρεύμα.

ΕΥΡΩΠΗ: ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Η ιστορική ήττα των Συντηρητικών στις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ουδόλως αναστάτωσε τις αγορές. Ίσα – ίσα που στο Σίτυ του Λονδίνου κυριάρχησε μια ανακούφιση. Διότι δεν είναι οι Εργατικοί που κέρδισαν, αλλά είναι οι μέχρι πρότινος κυβερνώντες Συντηρητικοί που συνετρίβησαν, μετά από μια τραγική και αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, σερ Κιρ Στάρμερ, θεωρείται ένας πολιτικός του «βαθέος βρετανικού κράτους» που ουδεμία σχέση έχει με τον ιδεοληπτικό προκάτοχο του, Τζέρεμι Κόρμπιν. Έτσι δεν αναμένεται η παραμικρή διατάραξη του επενδυτικού κλίματος, αφού το ενδεχόμενο επιβολής νέα φορολογίας δεν υπάρχει στον ορίζοντα. 

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ: Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Παραλία "Πρώτη Αμμουδιά" στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής με φόντο το τοίχος των Αρχαίων Σταγίρων 

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η τουριστική Χαλκιδική βίωσε τη μεγάλη εικόνα που θα επικρατήσει και αυτό το καλοκαίρι. Απόλυτες πληρότητες σε καταλύματα και χώρους μαζικής εστίασης. Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της υφηλίου ήρθαν εδώ κολύμπησαν και περπάτησαν στα μοναδικής ομορφιάς τοπία της και φυσικά γεύτηκαν την ανεπανάληπτη κουζίνα της.

Στη ΒΑ Χαλκιδική ή Ανατολική, όπως προτιμούν να την συστήνουν στα διεθνή φόρα οι επαγγελματίες του τουρισμού αυτή την περίοδο καταγράφηκε και το εξής πολύ σπουδαίο: Πληρότητες επιπέδου 100% και στα ορεινά καταλύματα οικισμών, όπως η Αρναία, το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι και η Μεγάλη Παναγία, τόσο μέσα στο τριήμερο όσο και μετά από αυτό.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2024:ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ;

Ο Διδάκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Πετρούνιας, εξηγεί τις μεγάλες δυνατότητες, που έχει η επιστήμη της Γεωλογίας αναφορικά με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και γιατί αποτελεί μια σίγουρη επιλογή στο μηχανογραφικό του 2024.

Η Γεωλογία βρίσκεται στην κορυφή των «πράσινων επαγγελμάτων». Η επιστήμη της Γεωλογίας ουσιαστικά είναι παντού γύρω μας και το να κατανοούμε πως λειτουργεί αυτός ο πλανήτης μας βοηθάει να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και τη ζωή γενικότερα, μας βοηθάει να προστατέψουμε τον ίδιο τον πλανήτη.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΙΝΔΙΑ: ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΑ 50%

Είναι γνωστή η αγάπη των Ινδών για τον χρυσό. Θεωρείται παραδοσιακά ως ένα απόθεμα αξίας για οικογένειες και έχει δεσμούς με τη Λάκσμι, την Ινδουιστική θεότητα του πλούτου και της ευημερίας. Τώρα, όμως, η αξία του χρυσού έχει σπάσει τα κοντέρ και πλέον οι πωλήσεις στα κοσμηματοπωλεία του Μπανγκαλόρ έχουν πέσει κατά 50%.

Ωστόσο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο θεωρείται ευρέως ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, έχουν αυξηθεί κατά 24% σε όρους ρουπίας τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, καθώς και από τεράστια στοιχήματα από κερδοσκόπους στην Κίνα, η οποία έχει επισκιάσει την Ινδία ως τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χρυσού στον κόσμο.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ #BRAVENEWMETALS

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece, με τίτλο #BraveNewMetals και την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός, έρχεται στον ΑΝΤ1 το Σάββατο 6 Ιουλίου και ώρα 08:30 το πρωί, θέλοντας να φωτίσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η υπεύθυνη αξιοποίηση του κρυμμένου στο ελληνικό υπέδαφος «θησαυρού», σε μια συγκυρία κατά την οποία η απεξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες αναφορικά με τον εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών είναι μονόδρομος.

Στη σύγχρονη ζωή, τόσο οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από το κινητό και τους υπολογιστές μέχρι το αυτοκίνητο και τα κτίρια στα οποία κατοικούμε και εργαζόμαστε, όσο και αυτές που αφορούν την πράσινη μετάβαση και θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συνδέονται άρρηκτα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΤΟΣ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΖΗΤΗΣΗ

"Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να γίνουν γεωτρήσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση. Κατά συνέπεια οι έρευνες δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και περιφερειακό και ευρωπαϊκό ζήτημα".

Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος μιλώντας χθες στο συνέδριο του ECONOMIST. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΥΕΠ πρόσφατα επεκτάθηκε εκτός από τις έρευνες υδρογονανθράκων και σε δύο νέους τομείς:

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στη ζωή η συνέπεια δικαιώνεται. Αργά ή γρήγορα. Αυτή η δικαίωση έχει μεγάλη σημασία και στην πολιτική, στην οποία η συνέπεια σχεδόν αγνοείται, αν δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Ήταν πολύ δίκαιο, λοιπόν, (στα δικά μας μάτια) να βρεθεί την περασμένη εβδομάδα στο μεταλλείο των Σκουριών ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κος Δημήτρης Κουτσούμπας δίνοντας το δικό του σημαντικό παρόν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Για όσους τυχόν δεν θυμούνται, ο κος Κουτσούμπας ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός από τον προοδευτικό χώρο, που την εξαιρετικά εχθρική περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στάθηκε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του ξεκάθαρα υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και βέβαια υπέρ του ιερού δικαιώματος των 2.000 εργαζομένων στην εργασία και την προσωπική αξιοπρέπεια.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΣΕΡΡΕΣ: ΑΓΝΩΣΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΟ - Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΚΡΟΥΣΤΑ

Έπειτα από δέκα χρόνια συνεχιζόμενων ερευνών η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ έδωσε στη δημοσιότητα τα σπάνια ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο του Μαύρου Βράχου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Στο σπήλαιο εντοπίστηκαν άγνωστα βακτήρια που θα δώσουν νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής του Σιδηροκάστρου Σερρών. Η εξερεύνηση στο σπήλαιο, που αποτελεί μια μοναδική γεωλογική δομή, έφτασε σε βάθος 56 μέτρων, αποκαλύπτοντας μία μεταλλική κρούστα με πορώδη δομή αντί για τους συνήθεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

ΡΕΥΜΑ: ΑΠΟ 13,5 ΕΩΣ 20 ΛΕΠΤΑ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Τη δεύτερη μεγαλύτερη έκπτωση από την έναρξη των ειδικών τιμολογίων στις αρχές του έτους προσφέρει η ΔΕΗ για τον Ιούλιο, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, στα οποία βρίσκονται οι περισσότεροι καταναλωτές.

Η έκπτωση 31% της Επιχείρησης απορροφά σημαντικό μέρος από την ανατίμηση κατά 22% της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουνίου, προσγειώνοντας την τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά στα 0,1355 λεπτά. Πολύ κοντά στην ΔΕΗ βρίσκεται και η Φυσικό Αέριο, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία διατήρησε την τιμή χαμηλά στα 0,1399 λεπτά από 0,1285 λεπτά τον Ιούνιο.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ "ΧΑΙΡΕ" ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΧΟ ΑΡΝΑΙΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟ


Τη θλίψη για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Αρναίας Αστερίου Γ. Ζωγράφου, εκφράζει ο Δήμος Αριστοτέλη, με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης δια περιφοράς, που έλαβε χώρα χθες Κυριακή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, αποφάσισε ομόφωνα:

Την έκδοση ψηφίσματος για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Αρναίας, πρώην Νομάρχη Χαλκιδικής, πρώην Δημάρχου Πολυγύρου και εν ενεργεία Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πολυγύρου, αρχηγού της Δημοτικής Παράταξης «Ισχυρός Δήμος» Αστερίου Γεωρ. Ζωγράφου   σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, και βάσει αυτού: