ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: "ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ"
Από την ώρα που θα πάμε σε μηδενική βάση χρεών και θα έχουμε συνέπεια αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους παρόχους θα έχουμε και καλύτερη δυνατότητα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, πρόσθεσε.
Σε διαβούλευση θα τεθεί μέσα στις επόμενες ώρες ή τις επόμενες μία-δυο μέρες το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ύδρευσης, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Νερό: Πηγή Ζωής και Πολύτιμος πόρος σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής» που διοργανώνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το portal www.makthes.gr
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε, μετά την υλοποίησή της μεταρρύθμισης, φορείς τοπικούς ύδρευσης με πλήρη ιδιοκτησία από την τοπική αυτοδιοίκηση α' βαθμού χωρίς κανενός άλλου είδους παρέμβαση» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα είναι ΔΕΥΑ, όμως οι καινούριες ΔΕΥΑ που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση από πλευράς χρεών. Οι αδυναμίες των δομών των ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών είναι τα πολύ μεγάλα χρέη στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και οι τεχνικές υπηρεσίες τους».
Παράλληλα εξήγησε ότι πριν από την ενεργειακή κρίση τα χρέη ήταν 147 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2022 υπήρξε μία μικρή αύξηση, περίπου 30-40 εκατομμύρια ευρώ και μετά το 2023 και το 2024 η αύξηση προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στα 100 εκατομμύρια τον χρόνο και τώρα τα χρέη προσεγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
"Από την ώρα που θα πάμε σε μηδενική βάση χρεών και θα έχουμε συνέπεια αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους παρόχους θα έχουμε και καλύτερη δυνατότητα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ," πρόσθεσε.
Ακόμη είπε ότι με ένα ειδικό πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν πόροι 40 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των επιχειρήσεων ύδρευσης και θα υπάρξει αποκοπή των προσλήψεων του προσωπικού από τον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία εμπεριέχει όλη την πολυπλοκότητα που μπορεί κανείς να φανταστεί γιατί είναι η πολυπλοκότητα της δημοκρατίας να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης και ποιότητας και ποσότητας και τιμών στο νερό», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ανέφερε ότι δεν χάνει η τοπική αυτοδιοίκηση την εξουσία του νερού αλλά μπαίνουν κάποιοι κανόνες.
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στη λογική και τη βαθιά υπευθυνότητα που εμπεριέχει ένα δημοκρατικό σύστημα, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση για να κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση και να την κάνουμε να πετύχει. Βάζουμε ένα τεράστιο ποσό, 250 εκατομμύρια, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια θα είναι επιδότηση και τα υπόλοιπα 100 θα είναι μακροχρόνιος πολύ χαμηλότοκος δανεισμός. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουμε όλος ο τομέας να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα», υπογράμμισε.
Όπως είπε, άλλωστε, είναι σημαντικό να έχουμε σε αυτό το ξεκίνημα τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί στο τέλος η επιτυχία δεν θα είναι ενός υπουργού, ενός υπουργείου θα είναι των 100 ή 80 ή 70 ΔΕΥΑ οι οποίες θα παραμείνουν και οι οποίες θα έχουν προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες στους δημότες τους για αυτό το κρίσιμο θέμα.
«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα συνεχίσει, όπως είναι αυτονόητο, να το προστατεύει ως δημόσιο αγαθό» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας.
«Το νερό κατηγορηματικά και ξεκάθαρα είναι δημόσιο αγαθό και με αυτή την έννοια κανείς δε δικαιούται να το εμπορεύεται» επισήμανε ο κ. Γκιουλέκας και ανέφερε ότι μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση είναι η ρύπανση των υδάτων με τοξικά απόβλητα και από την άλλη η αλόγιστη χρήση νερού σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Το νερό είναι απαραίτητο πέρα από τη ζωή μας για τη βιομηχανία, για τη γεωργία αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το μοντέλο που ξέραμε κάποτε, είπε σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η επαναχρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε αυτό το αγαθό.
Ο ίδιος, εξάλλου, ανέφερε ότι η ΕΥΑΘ έχει ακολουθήσει μια πρωτοποριακή πολιτική στη διαχείριση των υδάτων, δεν παρέχει μόνο το νερό, αλλά παρέχει ποιοτικό νερό στους Θεσσαλονικείς με διαρκή μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχει εξασφαλίσει και συνεργασίες στο πλαίσιο των οποίων εξάγει την τεχνογνωσία της και στην Κύπρο και στα Βαλκάνια.
Η χρονιά που τελειώνει μάς υπενθύμισε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο και υπαρκτό, ανέφερε ο Άγις Παπαδόπουλος πρόεδρος της ΕΥΑΘ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια ειδικά στα θέματα των αστικών δικτύων ύδρευσης έχουν γίνει σημαντικά έργα στις περισσότερες πόλεις που μας επέτρεψαν να ζήσουμε τρεις δεκαετίες χωρίς μεγάλες δυσκολίες.
«Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει και λόγω της κλιματικής κρίσης και λόγω αύξησης της ζήτησης, καθώς η αστικοποίηση που συνεχίζεται κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα οδηγεί στην ανάγκη να πρέπει να τροφοδοτήσουμε περιοχές που δεν έχουν δικούς τους υδατικούς πόρους από αρκετά μακριά.
Ο τουρισμός με την εντυπωσιακή ζήτηση δεν βοηθάει ιδιαίτερα επειδή έχει χωρικά και χρονικά εξαιρετικά σημαντικές αιχμές» είπε και σημείωσε ότι οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για το νερό και για τα υγρά απόβλητα ορίζουν πολύ αυστηρά όρια ποιότητας για το νερό που καταναλώνουμε και τα απόβλητα που καταλήγουν στις λεκάνες απορροής. «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το 80% της κατανάλωσης νερού στην Ελλάδα, αφορά αγροτικές εφαρμογές» πρόσθεσε.
«Ως ΕΥΑΘ έχουμε την ευθύνη υδροδότησης πάνω από ενός εκατομμυρίου κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Υλοποιούμε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα και επιδιώκουμε να ενημερώνουμε και τους καταναλωτές μας», ανέφερε.
Στην ημερίδα που πραγματοποιείται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης εξετάζονται θέματα όπως ο ρόλος του νερού στην ανθρώπινη ευημερία και ευζωία, οι κίνδυνοι που το απειλούν ως συνέπεια της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής και η αξία του ως πόρου για την ανάπτυξη, εθνική και περιφερειακή.
Πηγή: businessdaily.gr
Σχόλια