ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΤΟ "ΟΞΥΓΟΝΟ" ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Η Ελληνική οικονομία μέσα στη 12ετία που πέρασε πέρα από τους κλυδωνισμούς που τη βρήκαν λόγω της ελλιπέστατης οχύρωσης της εμφάνισε και ένα επενδυτικό κενό ύψους 94 δις ευρώ σύμφωνα με έρευνα της Eurobank.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, για να καλύψει η Ελλάδα το χάσμα που δημιουργήθηκε και να φτάσουν οι επενδύσεις το μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα απαιτηθεί μέση ετήσια αύξησή τους κατά 8% έως το 2031.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι επενδύσεις ναι μεν, αντιπροσωπεύουν το 13,3% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι 21,9% στην Ε.Ε., αλλά από την άλλη δε, βρίσκονται σε ανοδική πορεία, πλησιάζοντας το 15% του ΑΕΠ. με την εγκατάσταση δραστηριοτήτων υψηλότερης γνώσης και ανώτερης προστιθέμενης αξίας.
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος και ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα, για την πολυπόθητη οικονομική οξυγόνωση της. Ερχομός επενδύσεων υψηλής τεχνογνωσίας και παράλληλης παραγωγής προστιθέμενης αξίας.
Ένας παραγωγικός κλάδος του οποίου οι επιδόσεις φανερώνουν ανθεκτικότητα στο χρόνο και παράλληλα αντανακλούν στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα είναι ο μεταλλευτικός, καθώς και επενδύσεις υψηλής τεχνογνωσίας κομίζει στη χώρα και επενδύσεις που κάθε ευρώ που πέφτει στην αγορά γεννάει πολλαπλάσια. Στην κυριολεξία και όχι σαν σχήμα λόγου.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα επένδυσης με πολλαπλές ωφέλειες σε εθνική και τοπική οικονομία προκύπτει μέσα από την δημοσίευση της έκθεσης επίδοσης κοινωνικής υπευθυνότητας για το οικονομικό έτος του 2023 της “Ελληνικός Χρυσός”.
344 εκατομμύρια ευρώ το 2023 σε πληρωμές!
Η συνολική επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στο κοιτασματολογικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής έχει υπολογιστεί στα 3 δις δολάρια μέχρι και τα τέλη του 2025, όπου αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Μεταλλείου των Σκουριών. Το 2023 λοιπόν η Ελληνικός Χρυσός έδωσε το 10% του συνολικού κόστους της επένδυσης ΜΟΝΟ σε πληρωμές ύψους 344 εκατ. Ευρώ!
Πληρωμές που αφορούν:
- 236,4 εκατ. Ευρώ σε εργολάβους, προμηθευτές και λοιπούς παρόχους υπηρεσιών,
- 53,1 εκατ. Ευρώ σε μισθούς και παροχές εργαζομένων
- 24,68 εκατ. Ευρώ στο ελληνικό κράτος σε φόρους και μεταλλευτικά τέλη
- 4,6 εκατ. Ευρώ σε περιβαλλοντικές επενδύσεις
- 1,7 εκατ. Ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις δηλαδή εθνικές και τοπικές δράσεις και προγράμματα υποστήριξης.
- Τα ποσά αυτά αποκτούν μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι η μεταλλευτική εταιρεία βρίσκεται ακόμη σε επενδυτική φάση σε ότι αφορά το project Σκουριές.
Τροφή για βαθιά συγκριτική σκέψη προσφέρουν κάποια νούμερα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία το έργο κατασκευής της Μαρίνας της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ένα έργο που σύμφωνα με τους ειδικούς βάζει για τα καλά τη “Νύφη του Θερμαϊκού” στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη θαλάσσιας αναψυχής, καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού σε 440 σκάφη και 9 mega yachts.
Στη Χαλκιδική, από την άλλη, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 350 εκατ. Ευρώ σε τουριστικές μονάδες. Ποσά που πρόκειται να επενδυθούν μέσα στην επόμενη 5ετία.
Θα το επαναλάβουμε. Το ποσό που είναι να δοθεί για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων μέσα στην προσεχή 5ετία, από την Ελληνικός Χρυσός δόθηκε σε πληρωμές μέσα σε μόλις ένα χρόνο!!!
Με την προοπτική της κοινής ωφέλειας σε κράτος και τοπικής κοινωνία να είναι εξαιρετικά αισιόδοξη μόλις εισέλθουν σε παραγωγική κατάσταση οι Σκουριές, συν το μαξιλαράκι των 80 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται να κατατεθούν από την εταιρεία σε κοινωνικές επενδύσεις μέσα στα προσεχή 25 χρόνια.
Είναι σαφές πως η Ελλάδα χρειάζεται πολλές περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις σαν αυτή της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πέρα και μακριά από τις όποιες αντιλήψεις ή αντιδράσεις, που ναι μεν μπορεί να έχουν ιδεολογική υπόσταση, όχι όμως δε σχέση με την πραγματικότητα που υφίσταται.
Εργοστάσιο Σκουριών |
Σχόλια