Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΝΑΥΑΓΗΣΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ, ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ.... - ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ (;)

Δεν τα βρήκαν τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί στην κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Κάρολο Παπούλια. Η πολυπόθητη συναίνεση δεν επιτεύχθηκε, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών...
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει προκήρυξη εκλογών και δήλωσε "Θα προχωρήσω μόνος μου".

«Ναι» σε συναίνεση μόνο όμως για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο δικό του σχέδιο μέρος των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Από την πλευρά της, όπως είπε, η ΝΔ πρότεινε «την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας». «Το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε είναι πώς θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του Μνημονίου», τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Επανέλαβε ακόμη ότι η ΝΔ δεν προσυπογράφει «μια πολιτική που ισοπεδώνει την κοινωνία και την οικονομία που αποκλίνει από τους στόχους που θέτει η Ευρώπη για εμάς».«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι η "καρέκλα ορισμένων είναι τελικά πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας", προμηνύοντας ότι δεν υπήρξε συμφωνία. «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης με τον Θεμιστοκλή, δεν τα είχαν βρει το 480 π.Χ. δεν θα είχε σωθεί η Ελλάδα. Η καρέκλα κάποιων πάνω από την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, από τη βουλή, κάνει λόγο για "τρομοκρατία και εκβιασμό απέναντι στο λαό". "Το ενωτικό κίνημα του κ. Παπανδρέου πρέπει να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, γιατί είναι ένα κόμμα που μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη. Προβλέψαμε αυτό που γίνεται σήμερα". Η ίδια συμπλήρωσε πως ο Πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για πρόωρες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως πάνω από όλα επείγει η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. "Οι Ευρωπαϊοι δεν θα διστάσουν να σμικρύνουν την ΕΕ", συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα.
"Γιατί να επιτύχει αύριο εκεί που απέτυχε χτες η κυβέρνηση;", επισήμανε στο λόγο του ο Πρόεδρος Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Στη δημοκρατία τα αδιέξοδα λύνονται. Εμείς έχουμε θέσει επανειλημμένως το θέμα των δημοψηφισμάτων". "Διατρέχουμε τον κίνδυνο της αργεντινοποίησης, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί υπέρ του λαού". "Όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση τόσο καλύτερο είναι για τη δημοκρατία και τον λαό", επισήμανε ο κ. Τσίπρας, και προσέθεσε πως "ο Πρωθυπουργός ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου".

Απογοήτευση Rehn για τη μη επίτευξη συμφωνίας
Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα εξέφρασε λίγη ώρα μετά τη λήξη του έκτακτου συμβουλίου ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Olli Rehn.
"Όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξουν το προγραμμα που έχει συναφθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ", επανέλαβε ο επίτροπος.

Societe Generale: Έρχεται σύγχυση...

"Θα δούμε περισσότερη αναβολή και σύγχυση στην Ελλάδα τις ερχόμενες μέρες", δηλώνει μετά το αδιέξοδο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο Ciaran O’Hagan της Societe Generale. "Η Ελλάδα έχει τα μέσα να αποφύγει την επιδείνωση της δημοσιονομικής της κατάστασης. Ωστόσο η θέλησή της να λάβει σκληρέςσ αποφάσεις εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης", προσθέτει.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Κατά την άφιξή τους στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί δεν πραγματοποίησαν δηλώσεις. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του συμβουλίου οι κ. Παπακωνσταντίνου και Δρούτσας, οι οποίοι συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο προεδρικό μέγαρο, κλήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, καθώς και για το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για τη χώρα.

Το γόρδιο δεσμό θα προσπαθήσει σήμερα να λύσει ή να “κόψει” ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, καθώς αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο που προωθείται, η ανακοίνωση του οποίου έχει αναβληθεί πολλάκις τις τελευταίες εβδομάδες φουντώνοντας τα σενάρια που θέλουν την Τρόικα να παρεμβαίνει σχεδόν σε όλες τις παραγράφους που ορίζουν νέα μέτρα.
Τα σενάρια για τη σημερινή συνάντηση έχουν φουντώσει τόσο την εκλογολογία όσο και τη δημιουργία “κυβέρνησης σωτηρίας” στελεχωμένη τόσο από πρόσωπα της αντιπολίτευσης όσο και από ειδικούς τεχνοκράτες. Ο στόχος διπλός: Αφενός να καμφθεί η αντίδραση των μικρών και μεσαίων στρωμάτων που βλέπουν τις θυσίες ενός έτους να πέφτουν στο κενό και αφετέρου να μην επωμιστεί όλο το πολιτικό βάρος το ΠΑΣΟΚ. 
 
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του ανασχηματισμού από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι ο ανασχηματισμός θα έχει νόημα μόνο εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, δηλαδή να αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με κάποιο πρόσωπο μη πολιτικό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε ονόματα όπως του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα ή του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές και μέχρι τα μέσα Ιουνίου το αργότερο θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις από τον κ. Παπανδρέου, αφού μέχρι τότε θα έχει ξακαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαρά, οι προτάσεις του οποίου έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, ενώ θα απορρίψει κάθε ιδέα συγκυβέρνησης.

Αξίζει εδώ πάντως να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι των Βρυξελλών απεύχονται το σενάριο των εκλογών, καθώς θα χαθεί ακόμη πολύτιμος χρόνος για την Ελλάδα, με τις αγορές να αντιδρούν σπασμωδικά στους τυχόν λαϊκισμούς που θα “εκτοξευθούν” σε περίπτωση που η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Χωρίς να αποκλείουν μία μεταβατική περίοδο, όπου και θα αποσπάσουν τη συναίνεση όλων των κομμάτων σε τυχόν νέα μέτρα, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας, μερίδα των Ευρωπαίων στέκεται οπορτουνιστικά ωστόσο και σ' αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να θέσει θέμα εκλογών αλλά ο στόχος του είναι να υπάρξει ακόμα μία προσπάθεια συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, αυτή τη φορά υπό τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα. Μάλιστα, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ενδεχομένως για να καταστεί φανερό ότι η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για συναίνεση ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Απειλεί για την πέμπτη δόση το ΔΝΤ


Εμπλοκή προέκυψε σχετικά με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα από το ΔΝΤ, προκαλώντας για ακόμη μία φορά σημαντικές ανησυχίες στο ήδη βεβαρυμμένο κλίμα έναντι της χώρας. Μάλιστα, φημολογίες κάνουν λόγο ότι το σημερινό συμβούλιο των αρχηγών θα γίνει και γι' αυτόν το λόγο.

Με βάση το καταστατικό και τους κανόνες που διέπουν το ΔΝΤ, δε θα υπάρξει συναίνεση στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης εάν δεν προκύψει πλαίσιο συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των στελεχών της τρόικας.

«Για να δώσει το Ταμείο την επόμενη δόση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το Ταμείο δεν καλύπτεται νομικά για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές το 2012 -όπως εκτιμούν ειδικοί του Ταμείου και της Ε.Ε. Το Ταμείο δεν καλύπτεται νομικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων, από το οποίο προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χωρίς να προσφύγει στις αγορές μόνο μέχρι το Μάρτιο του 2012». Αυτό τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων, Κ. Ατκινσον, σε δηλώσεις της για το θέμα σήμερα τα ξημερώματα (ώρα ΗΠΑ).
 
Αναδημοσίευση απο το www.bankingnews.gr