Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ "ΟΙΚΟ-ΜΥΘΟΥ"....

 
Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών εμπίπτουν οι διαδικασίες για την εκτέλεση της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την ανάκτηση 15 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.


Αυτό επισημαίνει σε έγγραφο του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μετά από ερώτηση που είχαν υποβάλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης αλλά και μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ωστόσο, ενημερώνει τους βουλευτές ότι κατά της απόφασης αυτής της Επιτροπής, η Ελληνική Δημοκρατία έχει ασκήσει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή ακύρωσης. 
 
    Οι κ. Τσίπρας και Παπαδημούλης, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν καταθέσει ερώτηση για τα μεταλλεία που βρίσκονται στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Με την ερώτηση τους καλούσαν επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει από ποιο όργανο και με ποια αιτιολογία ελήφθη απόφαση κρατικής ενίσχυσης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μεταλλευτικό πεδίο πουλήθηκε κατά 14 εκατομμύρια ευρώ φθηνότερα και η διαφορά αυτή αποτελεί συγκαλυμμένη επιδότηση. 

    «Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατομμύρια ευρώ και δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατομμύρια ευρώ, συν τους τόκους. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατομμύρια ευρώ», είχαν επισημάνει στην ερώτηση τους οι κ.κ. Τσίπρας και Παπαδημούλης μαζί με το ότι «η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή».

    Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί, με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, και ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή «με ποιο σκεπτικό δόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο οι επιχορηγήσεις προς τη συγκεκριμένη εταιρεία αν και το κράτος εισέπραξε ελάχιστα από την πώληση των μεταλλείων».

Η ΕΕ εκτιμά ότι το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε παράνομα στην καταβολή των επιχορηγήσεων στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ προκειμένου αυτή να αναλάβει την εκμετάλλευση των ορυχείων στη Χαλκιδική, έχει επισημάνει και ο κ. Καράογλου και ακόμη ότι «το ελληνικό δημόσιο, που παραχώρησε το 2003 την άδεια για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας στην εταιρεία, έχει εισπράξει ελάχιστα από την πώληση και από φόρους κερδών ή άλλους φόρους αν και η περιουσία των μετόχων της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας αποτιμάται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο βουλευτής έχει επιπλέον υπογραμμίσει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε την περίοδο 1995-1996, όταν μεταβιβάστηκε το ενεργητικό της εταιρείας Μεταλλεία Κασσάνδρας σε εταιρείες καναδικών συμφερόντων και έκτοτε, από το 2003 και μετά, Καναδοί και ελληνικό δημόσιο βρίσκονται σε σύγκρουση, με τα συναρμόδια υπουργεία να καταγγέλλουν τη σύμβαση, καθώς οι εταιρείες δεν την έχουν υλοποιήσει.

    Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
    Προς απάντηση των δύο ερωτήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο οποίο περιγράφεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απόφασή της που κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 24.2.2011, θεώρησε ως μέτρα παράνομης κρατικής ενίσχυσης που χορηγήθηκαν στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, κατά τη μεταβίβαση σε αυτήν των μεταλλείων της Κασσάνδρας, την τιμή πώλησης που κατά τους υπολογισμούς της ήταν κατώτερη της αγοραίας αξίας κατά 14 εκατομμύρια ευρώ. Παράνομη, με την ίδια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρήθηκε και η απαλλαγή από την καταβολή φόρων, που υπολογίζονται σε 1,34 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των 15,34 εκατομμυρίων ευρώ η Ελλάδα κλήθηκε με την ίδια απόφαση να το ανακτήσει έντοκα από την εν λόγω εταιρεία».


    Όπως ενημερώνει με το έγγραφο του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, «ήδη κατά της απόφασης αυτής της Επιτροπής, η Ελληνική Δημοκρατία έχει ασκήσει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή ακύρωσης, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της σε σχέση με τους κανόνες της Συνθήκης περί κρατικών ενισχύσεων, την ορθή εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και την αιτιολογία της».

    Το Υπουργείο Οικονομικών

     Στο έγγραφο αναφέρεται επιπλέον ότι «η απόφαση αυτή της Επιτροπής, ως εκτελεστή, απαιτεί τη συμμόρφωση της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή, την ανάκτηση του ανωτέρω ποσού από την προαναφερόμενη εταιρεία. Οι σχετικές διαδικασίες εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών».

    Ως προς την ουσία της υπόθεσης, το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Βλασίου Ασημακόπουλου και του Νομικού Συμβούλου του Κράτους κ. Γιώργου Κανελλόπουλου, επισημαίνει ότι τα μεταλλεία της Κασσάνδρας ήσαν ιδιωτικά από εποχής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανήκαν το 1893 σε Γαλλοοθωμανική εταιρεία, την οποία διαδέχθηκε το 1927 η Ανώνυμη Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, ενώ το 1995 αγοράσθηκαν με σύμβαση που κυρώθηκε με το ν. 2436/1996 από την εταιρεία TVX Hellas.

    «Απλοί διαμεσολαβητές»

    «Κατά την επίμαχη μεταβίβαση του 2003, το Δημόσιο ενήργησε ως απλός διαμεσολαβητής μεταξύ της πρώην ιδιοκτήτριας των μεταλλείων της TVX Hellas και της αγοράστριας Ελληνικός Χρυσός, χωρίς την εμπλοκή κρατικών πόρων», σημειώνει το Νομικό Συμβούλιο και προσθέτει ότι «αυτό έγινε λόγω της επιτακτικής ανάγκης, η οποία αναφέρεται στον κυρωτικό της σύμβασης νόμο, να διασφαλίσει την αδιάκοπη λειτουργία των μεταλλείων σε συνδυασμό με την αδιάλειπτη προστασία του περιβάλλοντος, λόγω της όξινης απορροής των αργούντων τότε μεταλλείων, καθώς και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. 

Αυτό επίσης έγινε, ενόψει της παύσης των δραστηριοτήτων της ανωτέρω πρώην ιδιοκτήτριας και της πτώχευσης της, συνεπεία αλλεπάλληλων ακυρώσεων των μεταλλευτικών της αδειών με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

  
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επισημαίνει επίσης ότι ο υπολογισμός της αξίας των μεταλλείων σε 25 εκατομμύρια ευρώ είναι εκτίμηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Δημοκρατία δεν αποδέχεται για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στην προσφυγή. 

    Σε σχέση με την αναφερόμενη υποχρέωση διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επισημαίνει ότι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει πως η συγκεκριμένη πώληση δεν ενέπιπτε στο πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων και στους κανόνες ανάθεσης μέσω διαγωνισμού. 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Σχεδόν 3 μήνες χρειάστηκε η ελληνική πολιτεία για να πράξει τα αυτονόητα απέναντι στην αδηφάγα...διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαικής επιτροπής...Το μη χείρον βέλτιστο, είναι κάτι που ταιριάζει γάντι σε αυτή την υπόθεση... Συμπερασματικά "η γή ξανά...κινείται...Μένει να δούμε αν αυτό θα είναι παροδικό φαινόμενο ή μόνιμο... Σε ότι αφορά "τα παιδιά της ενσυνείδητης παραπληροφόρησης", περιμένουμε με ακόρεστο ενδιαφέρον, ποιά χημική διαδικασία... "μετάλλαξης" της παραπάνω είδησης θα ακολουθήσουν αυτή τη φορά...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ