ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου 2011 στη Δράμα ημερίδα με θέμα «Προοπτικές αξιοποίησης των ορυκτών πόρων στη χωρική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης» η οποία διοργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.
Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι η ορθολογική και συστηματική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής μπορεί ν’ ανακουφίσει οικονομικά τη χώρα μας στο σύνολό της –ιδίως σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, όπως η σημερινή.
Σήμερα στη Μακεδονία και Θράκη, η λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα της μεταποίησης. Στη Μακεδονία και Θράκη έχουν εντοπιστεί επίσης σημαντικά κοιτάσματα μαρμάρου, βιομηχανικών και μεταλλικών ορυκτών όπως και αδρανών υλικών ειδικών χρήσεων.
Δεκάδες επιχειρήσεις εξόρυξης- επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου και σχιστολίθων δραστηριοποιούνται προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας αποτελώντας ταυτόχρονα, σε αρκετές περιοχές, τη σημαντικότερη πηγή πλούτου για την τοπική οικονομία. Οι δραστηριότητες αυτές αναπτύσσονται κυρίως μακριά από τα αστικά κέντρα, σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, αποτελώντας έτσι βασικό μοχλό συγκράτησης του τοπικού πληθυσμού και συντελώντας στην αναβάθμιση των οικισμών.
Στην Ημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιος Σώκος, τάχθηκε υπέρ μιας δυναμικής αλλαγής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που «πνίγει» την επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργεί ως τροχοπέδη για κάθε επίδοξο επενδυτή.
Στην εισηγητική ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος, αναφερόμενος στον κεντρικό ρόλο του νομού Δράμας στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου επί δεκαετίες, πρότεινε «οι κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες -που έχουν σχέση με τα ορυκτά- να έχουν έδρα τη Δράμα, καθόσον το συντριπτικό ποσοστό των λατομείων και των επιχειρήσεων μαρμάρου της Περιφέρειας είναι στη Δράμα».
Τη «Συμβολή του ΙΓΜΕ στη βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη» ανέπτυξε ο Διευθυντής της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη Νικόλαος Επιτρόπου, ενώ οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανανίας Τσιραμπίδης, Κλεόπας Μιχαηλίδης, Αργύρης Παπαδόπουλος και Ανέστης Φιλιππίδης αναφέρθηκαν σε επί μέρους ορυκτά και πετρώματα, που αφθονούν στη βόρεια Ελλάδα και είναι εκμεταλλεύσιμα με λαμπρές προοπτικές.
Στο προαύλιο του Δημαρχείου είχε στηθεί μια μικρή έκθεση των τελικών προϊόντων από την εξόρυξη μαρμάρου και σχιστολίθου στις περιοχές της Δράμας και της Καβάλας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Παπαδόπουλος ανέπτυξε το θέμα της Συμβολής του Μαρμάρου στην Εθνική Οικονομία, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και την εξωστρέφειά τους (με μεγάλο όγκο εξαγωγών σ’ όλο τον κόσμο), αλλά επισήμανε παράλληλα τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις μαρμάρου (με εξορυκτική και μεταποιητική δραστηριότητα) απασχολούν άμεσα 4.000 εργαζομένους και χιλιάδες άλλους σε ευρύτερο κύκλο εργασιών. Η Ανατ. Μακεδονία (Δράμα και Καβάλα) κατέχει πλέον το 72% της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, έχοντας καταστεί παγκόσμιας σημασίας εξορυκτική περιοχή, και καλύπτει το 90% των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου!
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ORYKTOSPLOUTOS.NET
Σχόλια