"ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ'' ΜΕ 155 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-143 ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΤΑ
Με 155 ψήφους η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά ψήφισαν 143 βουλευτές, ενώ απόντας ήταν ο Γ. Λιάνης.
Για αλλαγή της χώρας μίλησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης,ζητώντας συναίνεση όλων των κομμάτων για «την εκπλήρωση των πατριωτικών στόχων» και τονίζοντας ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για στόχους που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και των ελλειμμάτων, την αποφυγή της χρεοκοπίας και την διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις, καθώς δεν «φταίνε μόνο οι άλλοι», αλλά και το ίδιο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Ως προς τις ευθύνες των άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους οίκους αξιολόγησης αλλά και στο διεθνές σύστημα, όπως επίσης και τα λάθη ορισμένων εταίρων που πήραν αποφάσεις δυσμενείς για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Σαμαρά στο σκέλος της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση άλλαξε τους βασικούς όρους του επιτοκίου, ενώ συνεχίζει την διαπραγμάτευση πολλών ακόμα όρων.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε την δευτέρα παρουσία», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως πρώτοι οι Έλληνες πρέπει να βάλει τάξη στα του οίκου της.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές γιατί τους ζητάει ο λαός, που στις πλατείες ζητά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, Αυτό το αίτημα θα ικανοποιήσει το δημοψήφισμα, είπε ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε δε ΚΚΕ και ΝΔ ότι φοβούνται μια γνήσια λαϊκή έκφραση, γι' αυτό αρνούνται το δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε εθνική συναίνεση για ακόμη μια φορά καθώς θα πρέπει η χώρα να δείχνει ενωμένη. Ως λαθος συνταγή χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, το μνημόνιο, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να συναίνέσει στο λάθος, αλλά θα δωσει απλόχερα συναίνεση στη διόρθωση του λάθους.
Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΟΣΗ ΘΕΛΕΤΕ"
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι με την τρόικα βρίσκεται σε διάλογο, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που δεν θέλει να ακούει.
«Δεν συμφωνούμε έτσι κι αλλιώς αλλά βρισκόμαστε σε διάλογο. Εσείς απλώς παρακολουθείτε, ενώ αυτοί ακούν», είπε ο κ. Σαμαράς .
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε το Ζάππειο 2 έχει γίνει αποδεκτό σε μερικά μέρη από την τρόικα, όμως η κυβέρνηση τα αποσιωπεί, ενώ όπου διαφωνεί η τρόικα με το πρόγραμμα της ΝΔ, η κυβέρνηση πανηγυρίζει.
Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, η Νέα Δημοκρατία σηρίζει τους κύριους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, που είναι η μείωση του ελλείμματος μεταξύ άλλων και την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών.
Οι ξένοι, είπε ο κ. Σαμαράς ζητούν συναίνεση από τη ΝΔ γιατί ξέρουν ότι σύντομα θα χρειαστούν εφεδρικό σχέδιο αφού το σχέδιο της κυβέρνησης έχει βρεθεί σε αδιέξοδο.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το σχέδιο δεν δούλεψε επειδή είναι λάθος συνταγή και όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε σωστά. Αυτή η λάθος συνταγή είναι η βασική πηγή του προβλήματος».
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές, ενώ απέρριψε το δημοψήφισμα που έχει εξαγγήλει ο πρωθυπουργός.
Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΡΟΣΕΒΑΛΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ένταση προκλήθηκε πριν λίγο στη Βουλή, από μία φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου ο οποίος υποστήριξε ότι η «δημοκρατία ήρθε με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981».
Αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απαίτησε να ανακαλέσει τα λεγόμενα του ο Θ. Πάγκαλος. Κάτι τέτοιο δε συνέβη και αποχώρησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εκτός του Δημήτρη Σιούφα και του Γεράσιμου Γιακουμάτου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, «άδειασε» τον Θ. Πάγκαλο, και οι βουλευτές της ΝΔ, ύστερα από αποχή λίγων λεπτών επέστρεψαν στα έδρανά τους.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω. Μαύρη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Τόλμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1981, αν είναι δυνατόν».
ΕΝΤΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σημειώθηκαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.
Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και αντικείμενα κατά των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν. Τα επεισόδια δεν έλαβαν περαιτέρω έκταση.
Νωρίτερα, με το πέρας της ψηφοφορίας της ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώθηκε μικροένταση, όταν μερίδα των «αγανακτισμένων» που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή εκτόξευσε μπουκάλια με νερό προς το εσωτερικό του προαυλίου του Κοινοβουλίου. Η κατάσταση, ωστόσο, εκτονώθηκε με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.
Με αποδοκιμασίες «υποδέχθηκαν» την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση οι «Αγανακτισμένοι», μερικοί από τους οποίους παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος.
Αναδημοσίευση απο το www.newpost.gr
Σχόλια