Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

 Λάβαμε σε email, την πολύ σκληρή απάντηση των σωματείων των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός και αφορά το πρόσφατο άρθρο, με τίτλο " Μην είδατε χρυσό στη Χαλκιδική", που δημοσιεύθηκε  την Κυριακή, που μας πέρασε στο ένθετο περιοδικό της Κυριακάτικής Ελευθεροτυπίας.
Η απάντηση των εργαζομένων, απευθύνεται  στην Κα Μάνια Τεγοπύλου, εκδότρια της εφημερίδας, σε στελέχη και την αρθρογράφο του Έψιλον.



Προς:
Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.
Μινόως 10-16
117 43, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 2109296001, Fax: 2109296342
Υπόψη κας Μάνιας Τεγοπούλου,
Εκδότρια Ελευθεροτυπίας


Κοινοποίηση:
Υπόψη:         κας Σίσσυς Αντωνοπούλου, Διευθύντριας ΕΨΙΛΟΝ,
                   κου Βαγγέλη Παναγόπουλου,Διευθυντή Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
                   κας Μαρίας Λούκα, Δημοσιογράφου
                                                              20 Ιουνίου, 2011
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠΟΓΕΙΤΩΝ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Αξιότιμη κα Τεγοπούλου,
Με μεγάλη μας λύπη διαβάσαμε το άρθρο της συνεργάτιδάς σας κας Μαρία Λούκα, «Μην είδατε το χρυσό στη Χαλκιδική», στο ένθετο περιοδικό «Έψιλον» της Ελευθεροτυπίας την Κυριακή 19 Ιουνίου. 
 Αυτήν την πρωτοφανή επίθεση λάσπης και συκοφάντησης, που δεχθήκαμε μέσα από το δημοσίευμά σας, την καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Δε γνωρίζουμε και ούτε μας ενδιαφέρει, αν η δημοσιογράφος βρισκόταν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Αυτό όμως που μας κάνει κυριολεκτικά έξαλλους, είναι η παραποίηση των συζητήσεων και του κλίματος, που επικράτησε κατά την επίσκεψη της δημοσιογράφου στις στοές.
Ειδικότερα καταγγέλλουμε τη δημοσιογράφο για παραποίηση των δηλώσεων προς αυτή του προέδρου ενός εκ των σωματείων μας, Χρήστου Ζαφειρούδα, «ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τις οικονομικές μας απολαβές» και «ότι οι εταιρείες επικαλούνται την κρίση για να μην δώσουν παραπάνω φράγκο». Η δήλωση του προέδρου ήταν επί λέξει: «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για το νέο μισθολόγιο και είμαστε βέβαιοι ότι θα υπογραφεί μετά την χορήγηση των αδειών.»
Καταγγέλλουμε επίσης την κατασκευασμένη μυθοπλασία της δημοσιογράφου, τα «περί διαρκούς παρακολούθησης» της συναντήσεώς μας από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της εταιρείας. Δεν ξέρουμε ποιοι λόγοι ώθησαν την κ. Λούκα, να εντάξει και αυτό το μύθο στο άρθρο της, ωστόσο, αν θέλει να είναι εντάξει απέναντι στη συνείδηση της και τους αναγνώστες της εφημερίδας, πρέπει να ανακαλέσει τη μνήμη της και να θυμηθεί ότι οι περισσότερες συζητήσεις, που ανέπτυξε με τους συναδέλφους μεταλλωρύχους, έγιναν σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς παρακολούθηση. Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει να λέμε αυτό που θέλουμε, ανεξάρτητα από το ποιος είναι μπροστά και αποτελεί μέγιστη προσβολή για μας η εικόνα του υποτελούς και χειραγωγημένου από την εταιρεία εργαζόμενου, την οποία προσπαθεί να μεταφέρει προς τα έξω. Αν μη τι άλλο, ο συνδικαλισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχει παράδοση συγκρούσεων με το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο από τη δεκαετία του 70. 
Επίσης, καλό είναι να ξέρουν όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν το σώμα μας όπως τους βολεύει, ότι οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Χαλκιδικής, δεν βάζουν πλάτη για καμία εταιρεία και ούτε εκβιάζονται. Υπερασπιζόμαστε ΜΟΝΟ το δικαίωμά μας στην εργασία και το μέλλον των οικογενειών μας. Αυτό που λέμε δεν είναι λόγια κενού περιεχομένου, αλλά η αλήθεια, που πηγάζει από τους αγώνες και τις δράσεις μας.
Νιώθουμε περήφανοι για το επάγγελμά μας. Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από μία μακραίωνη μεταλλευτική κουλτούρα, η οποία μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και δεν περιμένουμε από κανέναν καρεκλοκένταυρο δημοσιογραφίσκο να κρίνει την αξιοπρέπεια και την τιμή μας.  
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε, ότι η μνήμη των νεκρών του μεταλλείου είναι ιερή για όλους μας και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία Μαρία Λούκα τη σκύλευσή τους για τη δημιουργία φθηνών εντυπώσεων. Είναι προφανής η πρόθεση της προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης από πλευράς της αρθρογράφου για την εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων και προκαλεί αηδία σε όλους μας!
Κλείνοντας και μεταφέροντας την αγωνία όλων των ανέργων της περιοχής, θέλουμε να εκφράσουμε την απορία μας, πώς μία τόσο έγκριτη εφημερίδα όπως η Ελευθεροτυπία, θεωρεί φλέγον ζήτημα την αρνητική παρουσίαση μίας δραστηριότητας, η οποία λειτουργεί εδώ και αιώνες στην περιοχή, και μάλιστα σε σημείο να την κάνει εξώφυλλο και να της αφιερώσει 17 ολόκληρες σελίδες, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία που μαστίζει την περιοχή μας και οι θέσεις εργασίας που θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η δραστηριότητα, προφανώς δεν αποτελούν θέμα άξιον λόγου.
Απαιτούμε από την εφημερίδα, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης της τιμής και της αξιοπρέπειάς μας σε εξίσου περίοπτη θέση όπως το εν λόγω άρθρο. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος μας.   

Οι Διοικήσεις των Σωματείων