Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Κ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Ε.Π.Ο ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Το στοίχημα των καιρών, μεσούσης μιας οικονομικής κρίσης που δεν έχει προηγούμενο, είναι να κάνουμε αυτή την κρίση ευκαιρία.

 Είμαστε σε κρίση, είμαστε σε πόλεμο ! Αλλά, τούτος ο πόλεμος, αυτή η κρίση, μπορεί να ξεκαθαρίσουν συγκεχυμένες λογικές πάνω σε θέματα αξιών.

Από αυτή τη ζύμωση, πρώτιστα πρέπει να αναδειχθεί η υποχρέωση να διαφυλάξουμε, ως «κόρη οφθαλμού», την πηγή της ζωής μας, που είναι το περιβάλλον, αντιλαμβανόμενοι όμως ταυτόχρονα ότι η ανάπτυξη αποτελεί βασική προϋπόθεση στην επιβίωση και εξέλιξη του ανθρώπινου γένους.

Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε και να κάνουμε πράξη το πραγματικό νόημα της αειφόρου ανάπτυξης, χωρίς αγκυλώσεις και μικροσκοπιμότητες του παρελθόντος που ευνοήθηκαν, τόσο από την έλλειψη πληροφόρησης, όσο και από τη χειραγώγηση.


Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ, μετά από ενάμισι χρόνο ελέγχων, μελετών και σκληρών διαπραγματεύσεων σε κάθε επίπεδο, αποτελεί σημαντική εφαρμογή της λογικής της αειφορίας για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και προστασία του περιβάλλοντος, σε μια περιοχή που για δεκαετίες παρέμεινε στάσιμη, λόγω των οδυνηρών εμπειριών του παρελθόντος, αλλά και των τοπικών μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Στη διαδικασία αυτή το ΥΠΕΚΑ προσπάθησε να προχωρήσει πέρα από τη θεσμοθετημένη διαβούλευση ανοίγοντας, για πρώτη φορά, έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με όλους τους Πολίτες, με τους οποίους είχε ήδη αναπτύξει στενή συνεργασία. Ο διάλογος αυτός πολεμήθηκε με σφοδρότητα από μεμονωμένες ομάδες, που χρησιμοποιώντας το "ενδιαφέρον" τους για το περιβάλλον, ικανοποιούσαν και προσωπικές σκοπιμότητες.

Οι όροι για την υψηλή προστασία του περιβάλλοντος που επιβλήθηκαν, με χρήση των πλέον δαπανηρών, βέλτιστων τεχνικών, με υποχρέωση αποκατάστασης ακόμη και της «ιστορικής» περιβαλλοντικής ζημιάς, που άφησε πίσω της η μακρόχρονη εξόρυξη, αλλά και η απόδοση στην τοπική κοινωνία σημαντικών αναπτυξιακών έργων και ετήσιου «τέλους» επί της αξίας του ορυκτού πλούτου, αποτελούν σταθμό για συναφείς δραστηριότητες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Η εφαρμογή των ιδιαίτερα αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, που τέθηκαν στη σχετική έγκριση, διασφαλίζεται από το συνεχή αυστηρό έλεγχο που θα διενεργεί, όχι μόνον η αξιόπιστη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, μέσα από τη συνεχή τους ενημέρωση από το διαδίκτυο και από την Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία κύριο ρόλο έχει η τοπική κοινωνία.

Πιστεύω ότι η υλοποίηση της επένδυσης αυτής θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη μιας πραγματικής εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών βασικών συντελεστών της κοινωνίας μας, που είναι η Πολιτεία, ο Πολίτης και οι Επιχειρήσεις.

(σχόλιο της Μ.Κ. που της ζητήθηκε από την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" σχετικά με το θέμα)

Αναδημοσίευση απο το μη μαδάτε τη μαραγαρίτα