ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ = ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ - Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΗΣ


Χωρίς καμία αμφιβολία  με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στα ύψη, το μυαλό των περισσοτέρων  βρίσκεται στη δροσιά που μας προσφέρουν οι παραλίες του δήμου μας, παρά στην ανάγνωση άρθρων στο διαδίκτυο.

Ωστόσο επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στην ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού, χωρίς  λαϊκισμούς  και παράλληλα ακριβείς σε ότι αφορά τις παραμέτρους της μεταλλευτικής επένδυσης, που πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά σε σύντομο χρονικό διάστημα, κρίνουμε σκόπιμο μέσα από τη θεματική ενότητα μας « επανάληψη = μήτηρ πάσης μαθήσεως», να σας ενημερώσουμε σε ότι αφορά την έκταση που θα καταλάβει η μεταλλευτική διαδικασία και τις  στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα  γίνουν σε δασικά τμήματα  εντός αυτής..

Επειδή οι αρνητές της επένδυσης ισχυρίζονται ότι αυτή η διαδικασία θα αφήσει πίσω της «καμένη γη» και ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος, σας παραθέτουμε λεπτομέρειες για την  ακριβή έκταση των εγκαταστάσεων και του δασικού τμήματος, που θα αποψιλωθεί, αλλά και θα αποκατασταθεί μετά το πέρας των εργασιών, όπως δημοσιεύτηκε στο απαντητικό υπόμνημα των μηχανικών της Ελ.Χρυσός απέναντι στη γνωμοδότηση της Ο.Ε Του Τ.Ε.Ε/Τ.Κ.Μ. Προηγούνται βέβαια οι ενστάσεις των μηχανικών του Τ.Ε.Ε Και ακολουθούν οι απαντήσεις των μηχανικών πεδίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Καλή ανάγνωση ευχόμαστε. Ευελπιστούμε μετά από δροσιστικές βουτιές…

 
      Προβάλλεται ότι «Η εταιρεία θεωρεί σαν βιώσιμη εκμετάλλευση την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε οποιοδήποτε σημείο της έκτασης των 317.000 στρεμμάτων, που της έχουν παραχωρηθεί».


Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο, οι μεταλλευτικές παραχωρήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην ΒΑ Χαλκιδική είναι συνολικής έκτασης 264.000 στρεμμάτων και όχι 317.000 στρεμμάτων. Και βέβαια, το ότι στην εν λόγω περιοχή τα 264.000 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί μεταλλευτικές παραχωρήσεις δεν σημαίνει ότι είναι κοιτάσματα. Σε άλλη περίπτωση θα ήταν κοίτασμα όλη η Ελλάδα αφού το σύνολό της σχεδόν είναι μεταλλευτικές παραχωρήσεις.


Προβάλλεται ότι «Στη ΜΠΕ δεν αξιολογείται η τεράστια έκταση της επέμβασης σε μια όχι αχανή, αλλά μικρή και πυκνοκατοικημένη, περιοχή που βιοπορίζει κυρίως από το φυσικό της περιβάλλον το οποίο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».



Κατ’ αρχήν δεν κατανοούμε τον όρο «τεράστια». Ως μηχανικοί που είμαστε ξέρουμε να εκφραζόμαστε μόνο με αριθμούς και όχι με επίθετα. Και κάνοντας χρήση των αριθμών να ξεκαθαρίσουμε ότι όπως αναφέρεται και στη ΜΠΕ σελίδες 5.10-1, 6.6-2, 6.8-3, 6.8-4,  7.5-5 έως 7, οι νέες εγκαταστάσεις του έργου θα καταλάβουν συνολικά έκταση 3.238,28 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 770 στρ. βρίσκονται σε διαπλάσεις μακκίας βλάστησης, τα 345,7 στρ. σε δρυοδάση και τα 2.001,3 στρ. σε δάση οξιάς. 

Με τι κριτήρια αξιολογούν ως «τεράστια» την έκταση κατάληψης του έργου οι «συνάδελφοι» της Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ; Μήπως την συγκρίνουν με τα 745.000 στρέμματα που είναι η έκταση του Δήμου Αριστοτέλη (ποσοστό 0,44%); 

Με τι κριτήρια αξιολογούν οι «συνάδελφοι» της Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ την «τεράστια» επίπτωση του έργου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής; Μήπως την συγκρίνουν με τα 266.000 στρέμματα μακκίας βλάστησης του Δήμου Αριστοτέλη από την οποία για το έργο θα αποψιλωθεί το 0,29%; Μήπως με τα 352.000 στρέμματα δρυοδασών του Δήμου Αριστοτέλη από τα οποία για το έργο θα αποψιλωθεί το 0,01%; Μήπως με τα 91.000 στρέμματα δασών οξιάς του Δήμου Αριστοτέλη από τα οποία για το έργο θα αποψιλωθεί το 2,2%; Ή μήπως με τα 31.000 στρέμματα δασών καστανιάς από τα οποία για το έργο δεν θα αποψιλωθεί ούτε ένα δεντράκι;

Και αναρωτιόμαστε, είναι δεοντολογικά ορθό οι «συνάδελφοι» της Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ να αποσιωπούν το ότι ενώ οι νέες εγκαταστάσεις στον Μαντέμ Λάκκο θα καταλάβουν 651 στρέμματα, αποκατάσταση θα γίνει παράλληλα με τη λειτουργία σε 1007; Ή ακόμα να αποσιωπούν το ότι ενώ οι νέες εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα θα καταλάβουν μόλις 2 στρέμματα, αποκατάσταση και μάλιστα κατά προτεραιότητα (στα πρώτα χρόνια του έργου) θα γίνει σε 201 στρέμματα; Αλλά αυτά δεν τους εξυπηρετούν.
Και προφανώς στη ΜΠΕ έχουμε εκτιμήσει τις επιπτώσεις και στις χρήσεις γης (βλέπε σελίδες 7.6-1 έως 18), και στα οικοσυστήματα (σελίδες 7.5-1 έως 25) και στο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον (σελίδες 7.8-1 έως 11).

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG:  Τα συμπεράσματα ανήκουν σε εσάς...'Ολους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΡΑΜΠ