Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ = ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ - "ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΕ ΦΙΣΩΚΑ-ΤΣΙΚΑΡΑ-ΠΙΑΒΙΤΣΑ;"

Στα αλήστου μνήμης μυθεύματα χειραγώγησης από την πλευρά της συντεχνίας  των «επενδυτών» της ερήμωσης  της Χαλκιδικής, συμπεριλαμβάνονταν και η …εκκίνηση εξορυκτικής διαδικασίας στη Φισώκα-Τσικάρα – Πιάβιτσα , πριν καν ξεκινήσει η εξόρυξη και η κατεργασία στα διαπιστωμένα και αναφερόμενα στη ΜΠΕ κοιτάσματα, των Μαύρων Πετρών- Ολυμπιάδας- Σκουριών. 

Επειδή κατά την άποψη μας ο αντικειμενικά και σφαιρικά  ενημερωμένος πολίτης, έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα ζητήματα που ανακύπτουν και αφορούν καθημερινότητα και μέλλον, για αυτό το λόγο αναπαράγουμε αποσπάσματα από το απαντητικό υπόμνημα των μηχανικών της Ελληνικός Χρυσός.

 Δεν τους αγιογραφούμε , απλά στο βιογραφικό τους εμπεριέχεται η μόνιμη παραμονή στον τόπο μας με τις οικογένειες τους, ενώ παράλληλα η επιστημονική τους γνώση έχει εμπλουτιστεί με την εμπειρία του μεταλλευτικού πεδίου, που κάποιοι εξ αυτών κουβαλούν για χρόνια στην πλάτη τους. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά – συστατικά θεωρούμε που συνιστούν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους μηχανικούς  και σε εκείνους που συμμετείχαν στην Ο.Ε του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται σε βάρος μας από τους επενδυτές της θεμελίωσης μεταναστευτικού κύματος στη Β/Α Χαλκιδική αξιολογούνται ως «νόστιμα αλλά ταυτόχρονα επιβλαβή για την πνευματική και παθολογική υγεία»  όλων μας.

Διαβάστε λοιπόν τη απαντούν οι μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός στην Ο.Ε Του ΤΕΕ/ΤΚΜ σε ότι αφορά την  πιθανή ή μη εκμετάλλευση του κοιτασματολογικού δυναμικού των περιοχών Φισώκα- Τσικάρα –Πιάβιτσα.

 
Προβάλλεται ότι «Η επέκταση γνωστών κοιτασμάτων θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με τη ΜΠΕ. Τα γνωστά κοιτάσματα, που αναφέρονται και στο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης είναι (πλην των Σκουριών) αυτά της Φισώκας, Τσικάρας και Πιάβιτσας.
Το επενδυτικό σχέδιο για τη συνέχιση και επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, πρέπει να αξιολογηθεί στο σύνολό του. Το πρόβλημα είναι ένα αδιάσπαστο πολυπαραμετρικό σύστημα. Κατά συνέπεια οφείλει να αντιμετωπισθεί ενιαία, να ληφθεί υπόψη η αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης καθώς επίσης και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (κλείσιμο μεταλλείων και αποκατάσταση)».


Η εν θέματι ΜΠΕ αφορά αποκλειστικά και μόνο την εξόρυξη και κατεργασία των συγκεκριμένων τόνων μεταλλεύματος από τα συγκεκριμένα τρία (3) κοιτάσματα Μαύρων Πετρών – Ολυμπιάδας – Σκουριών που προδιαγράφονται στην μελέτη.
Η ανάπτυξη και λειτουργία νέων εκμεταλλεύσεων σε τυχόν νέα κοιτάσματα που θα διαπιστωθούν από την έρευνα που θα διεξάγεται παράλληλα με την ανάπτυξη και λειτουργία των τριών προδιαγεγραμμένων κοιτασμάτων δεν αποτελεί αντικείμενο της εν θέματι ΜΠΕ. Εάν και εφόσον εντοπιστούν νέα κοιτάσματα, η αξιοποίησή τους θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης αδειοδότησης. 

Προβάλλεται ότι Το μεταλλείο “Πιάβιτσα” και άλλες τοποθεσίες στην περιοχή που διερευνώνται για μεταλλευτική εκμετάλλευση, είναι αποθέματα αρσενοπυρίτη “τύπου Ολυμπιάδας”. Πόσο συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη θα εισαχθεί και πόσο θα παραχθεί από τα κοιτάσματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας»;



Από τα προκαταρκτικά διαθέσιμα στοιχεία γεωλογικής έρευνας που έχουμε στη διάθεσή μας (κυρίως γεωφυσικές μελέτες, επιφανειακά γεωλογικά δείγματα και ιστορικές γεωτρήσεις από την εποχή της ΑΕΕΧΠ&Λ) φαίνεται ότι η περιοχή Πιάβιτσα εμφανίζει ενδιαφέρον. Για να είμαστε σε θέση να μιλάμε για μεταλλοφορία στην περιοχή, και πολύ περισσότερο για τύπο κοιτάσματος και εάν μοιάζει με αυτό της Ολυμπιάδας, απαιτείται λεπτομερής γεωτρητική έρευνα σε  τουλάχιστον 50x50 m, με χημικές αναλύσεις ανά μέτρο καρότου, με αξιολόγηση των χημικών αναλύσεων κ.ο.κ. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να επενδυθούν και πολλά χρόνια και πολλά χρήματα. Και η όποια έρευνα θα γίνει μόνο παράλληλα με την εκμετάλλευση των 3 βεβαιωμένων σήμερα κοιτασμάτων Μαύρων Πετρών, Σκουριών και Ολυμπιάδας.

 Προβάλλεται ότι «Δεδομένου ότι τα μεταλλεία “Τσικάρα”, “Φισώκα” και άλλες τοποθεσίες στην περιοχή είναι “τύπου Σκουριών” πώς θα αξιοποιηθούν οι επιπλέον ποσότητες συμπυκνωμάτων Cu-Au; Από τα αναφερόμενα σχετικά στην ΜΠΕ προκύπτει ότι η οριακή ποσότητα της ετήσιας τροφοδοσίας της με 30.000 τόνους συμπυκνώματος Cu-Au επιβάλλεται από την παραγωγή 134.000 τόνων/έτος συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη και την πρόβλεψη δυνατότητας εξεύρεσης (από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ή από εισαγωγή) των υπόλοιπων 116.000 τόνων».



Είναι και πάλι πολύ πρώιμο να μιλάμε για μεταλλεία στην Τσικάρα, στην Φισώκα και σε όποιες άλλες τοποθεσίες. Και για αυτές τις δύο περιοχές ισχύουν τα όσα προαναφέρθηκαν για την περιοχή της Πιάβιτσας. 
Και προφανώς θα ήταν ευχής έργον η μεταλλευτική έρευνα στις εν λόγω περιοχές να αποδώσει πρόσθετα νέα κοιτάσματα. Και προφανώς είναι ευχής έργον να διαπιστωθεί ότι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε σήμερα ως βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα. Και προφανώς εάν αυτές οι περιοχές δώσουν νέα κοιτάσματα τύπου Σκουριών, θα αξιοποιηθούν για την επέκταση της λειτουργίας της μεταλλουργίας και μετά τα πρώτα 30 χρόνια που προτείνουμε στην μελέτη μας. Εκτός εάν κατά τη γνώμη των «συναδέλφων» του ΤΕΕ-ΤΚΜ η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας αποτελεί «ποινικό αδίκημα».
Και τέλος, από κανένα σημείο της μελέτης μας δεν προκύπτει, ότι η οριακή ποσότητα της ετήσιας τροφοδοσίας της προτεινόμενης μεταλλουργίας επιβάλλεται από την παραγωγή συγκεκριμένων τόνων (250.000 είναι, όχι 134.000) συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας. Αντίθετα, η οριακή ποσότητα σε συμπύκνωμα χαλκού ισχύει όσο διαρκεί η παραγωγή συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας. Όπως επανειλημμένα έχουμε προαναφέρει, εάν μετά την εξάντληση του μεταλλεύματος Ολυμπιάδας δεν βρεθούν νέα κοιτάσματα τύπου Ολυμπιάδας, η τροφοδοσία της μεταλλουργίας θα γίνεται αποκλειστικά με συμπύκνωμα Cu-Au Σκουριών ή τύπου Σκουριών.