Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗ.ΣΥ.



Στα εξωφρενικά σημεία των καιρών που ζούμε στη Β/Α Χαλκιδική, προστέθηκε και η «γνωμάτευση» της ΔΗ.ΣΥ. Ο νεόδμητος πολιτικός φορέας με μια ανακοίνωση «μνημείο παραποίησης και παραχάραξης» των επιστημονικών δεδομένων, που συνοδεύουν την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο δήμο μας,  θεωρεί ότι αυτή είναι ασύμφορη για την τοπική κοινωνία, αφού το προσδοκώμενο όφελος από τη συγκεκριμένη παροδική επένδυση είναι ασυγκρίτως μικρότερο από τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής (νερό, ξυλεία, χλωρίδα, πανίδα, φυσικό κάλλος κ.λπ.), που αποτελεί ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά…


 Εδώ νομίζουμε ότι πρέπει να υπενθυμίσουμε τι εστί τραγωδία και πως η ερμηνεία αυτή έπειτα από 3000 έτη ταιριάζει γάντι με τις προθέσεις που απορρέουν, απο τη νέα «γνωμάτευση εργασίας»… Τραγωδία λοιπόν στον ορισμό που δίνει ο Αριστοτέλης στο έργο του « Περί ποιητικής», σημαίνει:  μίμησις πράξεως σπουδαίας κα τελείας…,
Δε θα προχωρήσουμε στη συνέχεια του αριστοτελικού ορισμού, νομίζουμε ότι οι πρώτες 5 λέξεις, αρκούν για να μας βάλουν στο κλίμα,  που βρίσκεται το ΔΗ.ΣΥ, το οποίο ως φαίνεται για να μπορέσει να κερδίσει μια θέση στον «ήλιο» της επικαιρότητας, που αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξη του…, επέλεξε να ασχοληθεί με το ζήτημα της μεταλλευτικής επένδυσης της Χαλκιδικής, με έναν τρόπο που δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτόν που ακολούθησε το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, υπό την αυστηρή επόπτευση και κηδεμόνευση όλων αυτών, από την εξωκοινοβουλευτική οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης. Οι λόγοι προφανείς…



Εξυπακούεται ότι δε μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν να μαϊμουδίζει…, αρκεί βέβαια οι μαϊμουδιές του, να μη θίγουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια μας.



 Μεγάλη ευθύνη σε αυτό κατά τη γνώμη μας έχει ο κ.Αντώνης Τρακατέλης, ο οποίος από το πουθενά εμφανίζεται ως πολυπράγμων και βαθύς  γνώστης ενός ζητήματος, του οποίου οι προεκτάσεις δεν εξαντλούνται σε ταχύρυθμα μαθήματα, που πιθανώς του έδωσαν οι «διδάσκαλοι» της πεπιεσμένης αερολογίας, που και αυτοί με τη σειρά τους ανήκουν στην «εκλεκτή»  συμμαχίας των αρνητών της αναπτυξιακής προοπτικής της Χαλκιδικής .



Σίγουρα μπορεί να ακούγονται σκληρές αυτές οι εκφράσεις για έναν πρώην ευρωβουλευτή και πρύτανη του Α.Π.Θ., επειδή όμως ως κοινωνία έχουμε βιώσει στο πετσί μας τις εστί αερολογία, άλλες δύο φορές τόσο από νύν ευρωβουλευτή, όσο και από πρύτανη, λυπούμαστε, αλλά αναγκαζόμαστε να παραβλέψουμε τις σημαντικές, πλην όμως παρελθούσες ιδιότητες του και να τον τοποθετήσουμε και αυτόν με τη σειρά του, στο πάνθεον των κομιστών της αερολογίας.



Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι στην ανακοίνωση του ο κ.Τρακατέλης λέει ότι ενημερώθηκε και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς… Δηλαδή επισκέφτηκε μεταξύ άλλων και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Εκεί δεν τον ενημέρωσαν; Δεν του έδωσαν έντυπο υλικό, για τα όσα περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο λίαν προσφάτως έλαβε και την σχετική έγκριση από το ΥΠΕΚΑ; Σε περίπτωση που κάποιοι τον βοήθησαν να τα ξεχάσει θα του υπενθυμίσουμε απλά τα εξής;


1.      Η δασική έκταση των Σκουριών δεν εντάσσεται σε ΚΑΜΙΑ περιοχή ΝATURA. Είναι χαρακτηρισμένη με νόμο του κράτους ως μεταλλευτική.
 

2.    Τα περί εκτεταμένης αποψίλωσης… μύθος! Στην ΜΠΕ που κατατέθηκε αναφέρεται επακριβώς ποια είδη δέντρων θα κοπούν και σε τι ποσοστό. (
όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και θέλει να μάθει, μπορεί να διαβάσει εδώ )
 

3.    Διάνοιξη κρατήρα άνω των χιλίων μέτρων ο κ Τρακατέλης θα βρει ΜΟΝΟ σε ταινίες οίκο-τρομολαγνικής φαντασίας. Εάν ήταν καλά ενημερωμένος, πριν προσυπογράψει αυτή την επιστολή, θα όφειλε να γνωρίζει πως με βάση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η διάνοιξη κρατήρα είναι 700 μέτρα.
 

4.    Τώρα σε ότι αφορά τους «βέβαιούς» κινδύνους, που επικαλείται για την υδροδότηση των περιοχών του δήμου μας, ευτυχώς που δεν συμπεριέλαβε και τις Σποράδες μέσα σε αυτές… Για να μην λέμε πολλά, μία περίπτωση υπάρχει για να μείνει χωρίς νερό η περιοχή μας,. Να μην ξαναβρέξει ποτέ… Ανεξάρτητα από αυτό το απίθανο σενάριο, θα έπρεπε να γνωρίζει επίσης, πως από τα 11.5 εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού, που η μάνα φύση δωρίζει κάθε χρόνο στην περιοχή, αλλά χάνονται, κυρίως λόγω της εγκεφαλικής αγκύλωσης κάποιων, οι 500 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες υδροδότησης όλων των «αστικών» περιοχών του δήμου μας. Από εκεί και πέρα από τα 11 εκατομμύρια που απομένουν η διαδικασίας εξόρυξης και κατεργασίας στις Σκουριές, βάση των γραπτών εγγυήσεων της εταιρείας και του ΥΠΕΚΑ, θα κάνει χρήση των 2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού για τις λειτουργικές ανάγκες του έργου… Επομένως από πού του προκύπτει προβλήματα υδροδότησης; Να τον ενημερώσουμε δε, σε περίπτωση που δεν του το είπαν, ότι η Μεγάλη Παναγία βρίσκεται και σε διαφορετική υδρολογική λεκάνη…
 

5.     «…Σύννεφα σκόνης και αστικές περιοχές…». Εδώ λίγο χάσαμε το νόημα των λέξεων, είναι η αλήθεια. Αστικές περιοχές η Ιερισσός, τα Νέα Ρόδα, η Ουρανούπολη, η Μεγάλη Παναγία, η Αμμουλιανή; Μήπως ξέρει κάτι που αγνοούμε εμείς και αφορά μελλοντική επέκταση σχεδίου πόλης της Θεσσαλονίκης προς αυτές τις περιοχές; Πάντως μέχρις ότου υλοποιηθεί και αυτό το σενάριο της αστικοποίησης των οραματιστών της μεταπράτησης, τον διαβεβαιώνουμε πως η σκόνη θα αγγίζει τις περιοχές αυτές, όσο άγγιζε η σκόνη των λατομείων της Εξοχής στη Θεσσαλονίκη το Α.Π.Θ, επί των ημερών της πρυτανείας του…
 

6.    Αναφορικά με τις μαντικές του… ικανότητες που προβλέπουν στα επόμενα 30 χρόνια οικονομική συρρίκνωση αντί για ανάπτυξη στην περιοχή, δεν θα μπούμε στην διαδικασία συγκρίσεως μαζί του, γιατί πολύ απλά στερούμαστε τέτοιων δυνατοτήτων. Εάν πάντως ο ίδιος  βλέπει μια περιοχή με μακραίωνη παράδοση στη μεταλλευτική διαδικασία, να φυτοζωεί επειδή 2000 χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας για 30 χρόνια και άλλες 6000 χιλιάδες έμμεση, επί συνόλου 18000 κατοίκων με βάση την πρόσφατη απογραφή, χώρια τα ετήσια αντισταθμιστικά οφέλη, χώρια τις φορολογικές, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, που θα πηγαίνουν στα στεγνά κρατικά ταμεία, επιτρέψτε μας να  αναρωτηθούμε εάν μέσα του, πρυτανεύει η λογική ή κάτι άλλο… Τώρα σχετικά με τα φθηνά επιχειρήματα της απομείωσης των θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, ευθέως επηρεαζόμενες δήθεν από την μεταλλευτική διαδικασία, να μας επιτρέψει να τον  ρωτήσουμε, εάν παρατήρησε μείωση όλα αυτά τα χρόνια, στην τουριστική κίνηση της Γερακινής, στην οποία εδράζεται μεταλλευτική επιχείρηση με πολλαπλάσια επιφάνεια εξόρυξης από αυτή για την οποία δεσμεύονται από κοινού κράτος και ιδιώτης στη Β/Α Χαλκιδική; Είδε κανείς να κλείνουν ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, λόγω της γειτνιάζουσας μεταλλείας; Μπορεί να το δει βέβαια φέτος ή του χρόνου, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης…



Εν κατακλείδι κύριε Τρακατέλη λάθος πόρτα χτυπήσατε για να βγείτε από το τούνελ της απαξίωσης, που έχει βρεθεί το κόμμα και οι συνεργάτες σας. Ο λόγος είναι προφανής, όμως η τριφηλή  ζωή που διάγετε, δεν σας επιτρέπει να δείτε την κατάσταση ξεκάθαρα, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς. Ο κόσμος και η κοινωνία εν γένει, πλέουν στη θάλασσα της κατάθλιψη και της απελπισίας, που την οδήγησαν πολιτικές και αντιλήψεις όμοιες με τις δικές σας. Ψάχνει διεξόδους όχι για να πλουτίσει, αλλά για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Εσείς όμως ψάχνετε για υποτελείς. Με μια μικρή διαφορά κ.Τρακατέλη… Δεν ψηφίζουν τα δέντρα, αλλά οι άνθρωποι. Μπορεί αυτό να συνέβη κάποια στιγμή στο απώτερο παρελθόν. Δεν πρόκειται να επαναληφθεί.  Αυτό θα ήταν χρήσιμο να το θυμάστε…