Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΜΩΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ…;


Δεν ξέρουμε αν ο π. πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, έχει αναλάβει την προώθηση των επιστημονικά μη τεκμηριωμένων θέσεων της γκρούπας των αρνητών της ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Δεν ξέρουμε αν αυτό εκπορεύεται συνειδητά από τον ίδιο, ή είναι προϊόν άσκησης  μορφής πίεσης από κύκλους που έχουν βάλει στόχο την αστικοποίηση ολόκληρης της Χαλκιδικής, με τις παρελκόμενες συνέπειες αυτής της προθέσεως.

Δεν ξέρουμε επίσης αν αυτή η δεύτερη προσπάθεια εμπέδωσης των απόψεων του, εντάσσεται σε ένα σύνηθες προεκλογικό ζέσταμα για την επικείμενη κάθοδο του, με το «σύγχρονο» κόμμα της αριστεράς, που επιδιώκει την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας και την παράλληλη εξαφάνιση του βιομηχανικού εργάτη.

Δεν ξέρουμε ειλικρινά….

Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως η δεύτερη του απόπειρα να εμφανιστεί ως επαΐοντας του ζητήματος της μεταλλείας στη Χαλκιδική στέφθηκε δυστυχώς με απόλυτη αναξιοπιστία. Το γιατί το εξηγούμε ευθύς αμέσως.


1. Θα έπρεπε να γνωρίζει πως το ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 13/4/2011 δεν εξέδωσε πόρισμα, αλλά προέβη στην δημοσιοποίηση των θέσεων του επί της ΜΠΕ της Ε.Χ. Δεν το λέμε εμείς. Το γράφει ο ίδιος ο φορέας στο επίσημο site του(Αλήθεια μπορείτε να μας δώσετε εσείς μια εξήγηση γιατί στην ημερομηνία δημοσιοποιήσης των θέσεων γράφουν 13/04/2010; Μήπως η λανθάνουσα γραφή αποτυπώνει και την αλήθεια; Μήπως δηλαδή η απόφαση εναντίον της μεταλλευτικής επένδυσης ήταν έτοιμη απο καιρό; Η απλά το λάθος οφείλεται στη βιασύνη , ενδεικτικό επίσης του άγχους της Ο.Ε... για να προλάβει ή να προδικάσει εξελίξεις;) Και είναι απόλυτα ορθό γιατί η επίσημη πολιτεία δεν ζήτησε ποτέ από το ΤΕΕ/ΤΚΜ να εκδώσει κάποιο πόρισμα. Αντιθέτως ό,τι γράφτηκε αποτελεί την κεκαλυμμένη αγωνία των εκπροσώπων της μεταπράτησης, που είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με ξένα στηρίζουν τη φύτευση μπετόν σε κάθε κομμάτι γης, που μέσω των γνωστών διαδικασιών δύναται να χαρακτηριστεί άρτιο και οικοδομήσιμο, για να ζουν καλά, αυτοί που έχουν «τα γένια και τα χτένια».

2. Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ότι οι μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός απάντησαν εκτενώς και με ενδελέχεια στις θέσεις της Ο.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 25/05/2011. Διατυπώνοντας τις θέσεις τους επάνω σε αξιώματα της επιστήμης και όχι της μεταπράτησης, για τα οποία ακόμη περιμένουν την απάντηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Εδώ βέβαια οι μηχανικοί της Ε.Χ. αφελώς λησμονούν ότι στον κλάδο τους η ταξικότητα, που έχει εγκολπωθεί όλες αυτές τις δεκαετίες της αντιπαροχής και της ρεμούλας των αποχαρακτηρισμών και των καταπατήσεων  των δασικών εκτάσεων και των αιγιαλών, δεν επιτρέπει στη μπουρζουαζία του ΤΕΕ/ΤΚΜ να ασχοληθεί με τους πληβείους του χώρου, δηλαδή του μηχανικούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. 

3. Μας προξενεί δυσμενή εντύπωση το γεγονός πώς ένας άνθρωπός, όπως ο π. πρόεδρος του ΤΕΕ/TKM, δεν γνωρίζει πως η γνώμη του συμβουλίου περιβάλλοντος του Α.Π.Θ, επί της ουσίας δεν υφίσταται,  καθώς δεν έχει δημοσιευθεί ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ επισήμως ούτε καν στο επίσημο site του ιδρύματος. Εκτός αν θεωρεί ένας άνθρωπος των τύπων και των πρωτοκόλλων, όπως ο π. πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, επίσημη ανακοίνωση τη διαρροή της «γνώμης» του συμβουλίου περιβάλλοντος του Αριστοτελείου σε «μεταπρατικό» blog

4. Επιπροσθέτως θα μπορούσε ο π. πρόεδρος να μας πει ΠΩΣ και με ΠΟΙΟΝ τρόπο, η μεταλλεία εμπόδισε την τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής; Στην Ουρανούπολη, στην Ιερισσό, στη Γερακινή… Όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές οι χρυσές, από οικονομικής άποψης, δεκαετίες που πέρασαν, γιατί δεν συνοδεύτηκαν με την ισόρροπη ανάπτυξη όλων αυτών που επικαλείται ότι μπορούν να γίνουν τώρα(;), αλλά για κάποιο αδιόρατο λόγο δεν έγιναν μέχρι σήμερα; Τα εμπόδισε η μεταλλευτική δραστηριότητα; Η μήπως αυτή εμποδίζει την επισκεψιμότητα προσκυνητών στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ; Μήπως λέμε μήπως ο επισκέπτης της περιοχής μας δεν αντιλαμβάνεται καν την ύπαρξη μεταλλείου στην περιοχή; Μήπως η μοναδική του επαφή με την μεταλλευτική διαδικασία είναι η θέαση του εργοστασίου εμπλουτισμού στο Στρατώνι, το οποίο σε μια 5ετία από τώρα δεν θα βρίσκεται εκεί, όπως έχει δεσμευτεί στην ΜΠΕ της η Ε.Χ.;

5. Ο π. πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ εκτός από αρχιτέκτων και πρόεδρος κατέχει και την ιδιότητα του γιατρού και μιλάει για την υγεία των Χαλκιδικιωτών; Που στηρίζει τα φληναφήματα του για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία των κατοίκων της περιοχής; Υπάρχει κάποιο επιστημονικό έδαφος  ή το πολυπερπατημένο έδαφος του λαϊκισμού, που χρησιμοποιείται για  πάσα «νόσο»;

6. Επίσης δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα της φράσης «ο κάθε Χαλκιδικιώτης αναρωτιέται….» Δεν ξέρουμε σε ποιόν η ποιους «Χαλκιδικιώτες» αναφέρεται, πάντως αυτοί που ζουν στο δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, έχουν επιλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες δημοτική αρχή, επομένως οι όποιες αναφορές και «πληθυντικοί αριθμοί» στον κόσμο της περιοχής θα πρέπει να εμπεριέχουν και το σεβασμό στη βούληση του. Ένας πρόεδρος δημοκρατικά εκλεγμένος αν μη τι άλλο οφείλει να το γνωρίζει αυτό και να μην διολισθαίνει σε τέτοιας μορφής ατοπήματα. 

7. Τέλος οι συνάδελφοι μηχανικοί  του π. πρόεδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ, δεν έκρυψαν ποτέ την εργασιακή τους εξάρτηση με την Ε.Χ., ούτε βέβαια την προσωπική σχέση που έχουν με την περιοχή και με τους ανθρώπου της. Ένα είναι σίγουρο όμως, ότι δεν έχουν κομματική και μεταπρατική εξάρτηση. ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΔΟΞΟΙ ΤΟΥ ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ;

Υ.γ. Επιχειρώντας να ξεδιαλύνουμε την σκόπιμη σύγχυση που επιδιώκουν κάποιοι αναφορικά με τη φωτογραφία του άρθρου «ΒΟΗΘΑ ΤΕΕ», κάναμε χρήση της λεγόμενης ποιητικής αδείας στην επιλογή της φωτογραφίας. Εάν θίξαμε το θρησκευτικό ή το συντεχνιακό συναίσθημα κάποιων ζητούμε ειλικρινή συγνώμη. Θα περιμέναμε βέβαια την ίδια ευαισθησία να επιδεικνύουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου η ποίηση κακοποιήθηκε βάναυσα από τις ξεκούρδιστες οικό-χορδές κάποιων, που μετά είχαν το θράσος να τις αποκαλούν «ωδές». Πάντως λίγη αιδώς δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν.