Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Πόσο πειστικός, όμως, είναι;

  Άμεση εφαρμογή όσων μέτρων έχουν ήδη ψηφιστεί, καθώς και να ληφθούν πρόσθετα διαρθρωτικά όχι εισπρακτικά όμως- μέτρα (όπως η επέκταση του μέτρου της χρυσής εφεδρείας σε ολόκληρο το ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο τους καταργούμενους φορείς του δημοσίου) συμφώνησε με τους απεσταλμένους της Τρόικας η κυβέρνηση.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε πως οι ελεγκτές ασκούν πιέσεις για επιπλέον νέα μέτρα «εδώ και τώρα», αλλά τόνισε πως «τα θέματα είναι πολιτικά, δεν είναι μόνο τεχνικά».

Ο κ.Βενιζέλος απέκλεισε μάλιστα πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι από τα διαπραγματευτικά «ατού» της κυβέρνησης στις συνομιλίες με την Τρόικα.

 «Οι συζητήσεις από τον δεκαπενταύγουστο και μετά διεξάγονταν και διεξάγονται σε πάρα πολύ θετικό, δημιουργικό και εποικοδομητικό κλίμα» τόνισε αλλά διευκρίνισε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πως  «όλα αυτά που είδα και άκουσα σχετικά με σπάσιμο των διαπραγματεύσεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ήταν εκ προοιμίου προγραμματισμένη , είχε προγραμματιστεί ένας δεύτερος κύκλος  συναντήσεων που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου. Είναι δέκα 10 μέρες χρήσιμες για να προετοιμαστούμε και εμείς και η Τρόικα, αλλά και να καταρτιστούν οι πίνακες του νέου προϋπολογισμού».

Πρώτο και κύριο θέμα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, η  Ύφεση και ο υπολογισμός του ύψους της για φέτος. «Θα είναι βαθύτερη φέτος και από αυτή που είχαμε προβλέψει το Μάιο, δεν έχουμε ακόμη το τελικό νούμερο, αλλά θα είναι πολύ κοντά στο 5% και αυτό οδηγεί σε μια αύξηση των ελλειμμάτων. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, για να μην έχουμε εκ των υστέρων εκπλήξεις» τόνισε.

Για πρόσθετα μέτρα λόγω ύφεσης ελλείμματος: Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα που αντί να αντιμετωπίζει την ύφεση, την επιτείνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Βενιζέλος ομολόγησε ότι πολλά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα δεν έχουν προχωρήσει.  «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να προωθηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα» τόνισε και ποντάρει πολλά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις αλλαγές στους φόρους αλλά και στην αποδοτική είσπραξη των φόρων.

Καθησύχασε πάντως ότι η καθυστέρηση στις αποφάσεις για τη νέα δόση δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα. «Έχουν εκτιμηθεί ταμειακά διαθέσιμα, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να καλύπτει τις υποχρεώσεις του».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε πιο υψηλό επίπεδο τις αμέσως επόμενες μέρες.  Τη Δευτέρα ο στενός συνεργάτης του υπουργού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομολόγων Εμπειρογνωμόνων καθ. Γιώργος Ζανιάς θα μετάσχει σε σύσκεψη εκπροσώπων υπουργών Οικονομικών Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις 16 στο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός είχε και χθες στο Παρίσι επαφή με άλλους αρχηγούς κρατών για τα θέματα αυτά, ενώ υπήρξε και νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία του  Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό καθώς αυτός επέστρεφε ακόμα από τη Γαλλία.

Αναδημοσίευση απο το www.protothema.gr