«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Α.Π.Θ. / ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΤΕΕ/ΤΚΜ
Επιμένουν οι «οικολόγοι» της Β. Χαλκιδικής να αναφέρουν σε κείμενα και σχόλιά τους -επί άλλων κειμένων- την αρνητική γνωμοδότηση της «Επιτροπής Περιβάλλοντος» του Α.Π.Θ. και το αρνητικό πόρισμα του ΤΕΕ/ΤΚΜ σχετικά με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας των Μεταλλείων Χαλκιδικής.
Εξακολουθούν να «πιπιλίζουν» αυτές τις «καραμέλες» περί αρνητικής άποψης, ακόμη και μετά την έγκριση της ΜΠΕ αυτής της επένδυσης από το ΥΠΕΚΑ. Αναρωτιέμαι, αν πιστεύουν έστω και κάποιοι απ’ αυτούς στην αξιοπιστία των περιβόητων, για να μην πω διαβόητων, επιτροπών, ή αν βολεύει ορισμένους να αναφέρουν τα πορίσματα, απλά προς χειραγώγηση των αδαών από τους ακροατές τους, παρ’ ότι γνωρίζουν το παρασκήνιο της συγκρότησης αυτών των επιτροπών.
Κατ’ αρχήν η αρνητική άποψη του Α.Π.Θ. διαφημίστηκε ως απηχούσα το σύνολο των καθηγητών, όχι μόνο της ειδικής Επιτροπής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, αλλά και όλου του Πανεπιστημιακού κόσμου, μη σου πω! Κανείς δε βγήκε να πει με πόσες ψήφους των μελών αυτής της Επιτροπής επικράτησε η αρνητική αυτή άποψη. Κανείς δε βγήκε να πει την αντίθετη γνώμη, αυτών που ήταν υπέρ αυτής της επένδυσης και τις αντιρρήσεις τους. Γιατί δε βγήκαν οι έχοντες εκ των Καθηγητών άλλη άποψη να γνωστοποιήσουν τις αντιρρήσεις τους; Υποψιάζομαι τα καθηγητικά lobbies, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Αυτοί είναι άνθρωποι με φιλότιμο και ίσως κάποια στιγμή να μιλήσουν ευθαρσώς για τα συμβαίνοντα, φανερά και κρυφά. Άλλωστε όποιος θέλει να το ψάξει, μπορεί να δει τη σελίδα επικοινωνίας των καθηγητών στο διαδίκτυο.
Πρέπει δε να διαβάσει κάποιος το «πόρισμα» της Επιτροπής, γιατί είναι χάρμα οφθαλμών και πλήρες υποθέσεων. Άλλωστε, όλα τα μέλη της επιτροπής, αυτοί που δεν αποχώρησαν δηλαδή, ήταν ένας κι ένας, επιλεγμένοι, ειδικοί με το υπό εξέταση αντικείμενο, πάνσοφοι, με γνώμη επί παντός επιστητού!!!!!! Απεφάνθησαν λοιπόν: αν γίνει αυτό..... τότε θα γίνει κάτι άλλο..... αν γίνει κάτι άλλο........ τότε θα συμβεί εκείνο...... αν συμβεί εκείνο.......θα συμβούν «τέρατα» και να πάμε όλοι να εξομολογηθούμε, γιατί τετέλεσται!!! Ή το αμίμητο! Ναι, αν γίνουν αυτά που λέει η εταιρία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα..... αλλά δε θα γίνουν, σίγουρα!!!!!!! Και βέβαια, χωρίς να έχω δει Οικονομολόγο στα μέλη της επιτροπής, εκφράζονται γνώμες περί τιμήματος, βιωσιμότητας και άλλα επιστημονικά, που καμιά σχέση με το Περιβάλλον δεν έχουν! Τέτοια φαιδρά ! Κείμενα, ήδη ακυρωθέντα!
Πριν ακόμη βέβαια τεθεί το ζήτημα της σύνθεσης της Επιτροπής, ένα άλλο ερώτημα πρέπει να τεθεί! Πως νομιμοποιούνται οι κύριοι Καθηγητές, να ελέγχουν ΜΠΕ; Το κάνουν για όλες τις κατατεθειμένες στο ΥΠΕΚΑ; Θα μου πεις πόσες είναι αυτές....... σιγά τα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν στην Ελλάδα! Αλλά τέλος πάντων, το κάνουν και για άλλες ΜΠΕ; Αν θα γίνει μια χοιροτροφική μονάδα στη γειτονιά μου, μπορώ να τους απασχολήσω και γω λίγο;
Ήταν μια προσπάθεια να επηρεάσουν την τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για να μη δώσει την έγκριση για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας; Δεν είχαν εμπιστοσύνη στους συμβούλους της Μπιρμπίλη; Θεωρούσαν ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να ελέγξει μια ΜΠΕ; Κι αν δε μπορεί το ΥΠΕΚΑ να ελέγξει μια ΜΠΕ, γιατί μπορεί το ΑΠΘ; Γιατί να μην ελέγχουν ΜΠΕ και τα άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας; Υποδεέστερα είναι; Εγώ π.χ. θα πρότεινα να καθιερωθεί αυτό! Να περνάνε όλες οι ΜΠΕ όλων των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων της χώρας από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας! Και για να είμαστε πιο σίγουροι ως λαός, να περνάνε και από τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, γιατί όχι και απ’ αυτά πέραν του Ατλαντικού; Σε καμιά δεκαριά χρόνια θα έχουμε τα πορίσματα, θα τα επεξεργαζόμαστε και σε καμιά εικοσαριά..... ε! εκεί να δεις ανάπτυξη!!!!!! Και μάλιστα πράσινη!!!! Απ’ το κακό της!
Εκτός, αν η Μπιρμπίλη είχε ζητήσει τη συνδρομή του ΑΠΘ, γιατί δεν είχε η ίδια το θάρρος να εκφράσει την «περί περιβάλλοντος» γνώμη της και ήθελε να έχει ακαδημαϊκή νομιμοποίηση για να αρνηθεί την έγκριση της άδειας! Φοβόταν ίσως, ότι αν εκφράσει την «περί περιβάλλοντος» γνώμη της, θα εξέφραζαν και οι πολίτες την «περί Μπιρμπίλη» δική τους; Φοβόταν ότι θα την πάρουν με τις πέτρες οι άνεργοι της περιοχής και της Β. Ελλάδας γενικότερα και ήθελε «πλάτες»; Αν είναι έτσι, τελικά, ποιος είναι ο ρόλος του ΥΠΕΚΑ; Αν οι ΜΠΕ κάθε μεγάλης επιχειρηματικής προσπάθειας πρέπει να περάσουν από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για να εγκριθούν ή όχι, γιατί να πληρώνει ο Ελληνικός λαός στελέχη Υπουργείων Περιβάλλοντος;
Στο κάτω – κάτω άλλη εμπειρία έχουν οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, ειδικά στην Ελλάδα!!!!!! Γι’ αυτό και τόσα χρόνια τώρα έχουν κάνει άπειρες μελέτες για εταιρίες του Δημοσίου, με το αζημίωτο βέβαια, τσάμπα θα δουλεύουν οι άνθρωποι; Γι’ αυτό τόσα χρόνια καταλαμβάνουν θέσεις σε Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών! Για την εμπειρία και τις γνώσεις τους, έ! συμπληρώνουν και το πενιχρό εισόδημα του Πανεπιστημιακού δάσκαλου, κάνουν και κάτι παραγωγικό, ως μαριονέτες των αντίστοιχων Υπουργών! Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν και τους συμβούλους του ΥΠΕΚΑ! Εκεί να δεις τσιμεντένιο Περιβάλλον!
Παλιότερα είχα διαβάσει, ότι μέχρι και ημερίδα είχε προγραμματιστεί από το Α.Π.Θ. για το θέμα των μεταλλείων, η οποία τελικά αναβλήθηκε.
Που είχε ανακοινωθεί επίσημα αυτό; Πουθενά! Πως ενημερώθηκε το κοινό; Δεν ενημερώθηκε! Ήταν ημερίδα που αφορούσε μόνο την Πανεπιστημιακή κοινότητα, αφορούσε και τον απλό κόσμο, που θα ήθελε ν’ ακούσει τους φωστήρες; Τι ήταν;
Είχα διαβάσει γι’ αυτήν, σε μεγάλο blog της Χαλκιδικής, στο Respentza συγκεκριμένα, στην ανάρτηση ενός Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ., Γεωλόγου. Καλά, διάβασα και πολλά άλλα πολύ πιο «πιασάρικα» στην εν λόγω ανάρτηση τότε, γι’ αυτό δεν είχα δώσει σημασία στην ημερίδα - λίγο ως πολύ προφήτευε ως άλλος Ιωάννης την επερχόμενη «Αποκάλυψη», αλλά άλλο είναι το θέμα μας τώρα.
Για να δει ο κόσμος, λοιπόν, πόσο «δημοκρατικοί», αλλά και «σκεπτόμενοι» είναι οι Καθηγητές, σκόπευαν να κάνουν και ημερίδα επί του θέματος των μεταλλείων!
Υποθέτω απ’ αυτές, τις «οικολογικές», που διοργανώνουν διάφοροι φορείς, όπου εναλλασσόμενοι περισπούδαστοι ακαδημαϊκοί, περιφέρουν τις χιλιοειπωμένες, έτοιμες, ίδιες ομιλίες και παρουσιάσεις τους, χωρίς καν να κάνουν τον κόπο να τις προσαρμόσουν στα εκάστοτε δεδομένα, μη κουράζονται κιόλας! Διαφημίζονται οι ομιλητές, οι διοργανωτές των ημερίδων, πίνουν τον καφέ τους οι ακροατές κι όλοι φεύγουν ευχαριστημένοι που επιτέλεσαν γι’ άλλη μια φορά το καθήκον τους και ακούστηκαν προτάσεις για το περιβάλλον! Το σώσαμε πάλι, πάμε γι’ άλλα!
Και πάμε στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Είναι περιττό να ασχοληθώ με την σύνθεση της Επιτροπής! Οποιοσδήποτε κάνει μια έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να καταλάβει πολλά! Εκείνο που με εκπλήσσει, είναι πως οι Μηχανικοί της Μακεδονίας δεν ενοχλήθηκαν ποτέ με την άναρχη δόμηση, με τα αυθαίρετα, με τις παρανομίες (τις κάνουν οι ίδιοι άλλωστε), με την καταπάτηση δασικών εκτάσεων και αιγιαλών, αλλά ενοχλήθηκαν με την επέκταση μιας παραγωγικής δραστηριότητας! Μιας δραστηριότητας που θα δώσει ψωμί σε συναδέλφους τους! Και ασχολήθηκαν πώς; Όχι εξετάζοντας την μέθοδο εξόρυξης, αλλά απορρίπτοντάς την ως ασύμφορη! Συμπέρασμα; Αποκλείεται να εφαρμοστεί από την εταιρία!!!!!! Έτσι απεφάνθησαν! Δεν είχαν να προτείνουν λύσεις, δεν ασχολήθηκαν με αυτό το κομμάτι! Κάθε τι που δεν αφορά οικοδομικά δρώμενα, απορρίπτεται μετά βδελυγμίας! Πεμπτουσία επιστημοσύνης! Αιδώς Αργείοι!
Μεταλλευτικές επενδύσεις που αδειοδοτούνται μέσα σε ένα εξάμηνο σε άλλα ευρωπαϊκά, ευνομούμενα κράτη, εδώ περιφέρονται από Νομαρχία σε Υπουργείο για χρόνια! Η δικτατορία των «Οικολογικών» συλλογίσκων, που δρουν στις τοπικές κοινωνίες τρομοκρατώντας ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο τους, μη «γνώστες» όμως των θεμάτων αυτών, επίσης μη «γνώστες» των «οικολογικών» συμφερόντων, κρατάει τον τόπο στην ανέχεια και στην ανεργία, τον κόσμο στην αβεβαιότητα και στην ένδεια!
Το Α.Π.Θ., όπως και κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το Τ.Ε.Ε., όπως και κάθε Επιμελητήριο δεν νομιμοποιούνται να πράττουν ακτιβιστικά, ασυλλόγιστα και αντιεπαγγελματικά ως κλουβί της Ανάπτυξης, αλλά ως στυλοβάτες της, αλλά και πραγματικοί προστάτες του Περιβάλλοντος, ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΗΣ.
Αναγνώστρια
Σχόλια