Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μήπως και για αυτό ευθύνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα...;
Ακολουθεί σχόλιο του blog...

Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την τουριστική κίνηση στην ορεινή Χαλκιδική, κατά την περίοδο των γιορτών, μία περιοχή με μονάδες αγροτουριστικού χαρακτήρα που κυρίως βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.

Η εικόνα από την ορεινή Χαλκιδική- δηλαδή από τις περιοχές γύρω από τον Ταξιάρχη και την Αρναία, που ανήκουν αντίστοιχα στους δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη- ήταν μικτή.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολυγύρου Χρήστο Βορδό, η κίνηση υπολογίζεται ότι ήταν μειωμένη κατά 20%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης αφορά την περιοχή του Ταξιάρχη, όπου βρίσκονται μονάδες συνολικής δυναμικότητας περίπου 250 κλινών και πολύ λιγότερο τον Πολύγυρο.

«Από την κίνηση έγινε φανερή η μείωση στο διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα, παρότι οι πολιτιστικές και γιορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον δήμο, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, λειτούργησαν θετικά στην προσέλκυση ενδιαφέροντος από πλευράς επισκεπτών. Εκείνο που εκτιμώ ότι λείπει από την περιοχή, για την προσέλκυση ενδιαφέροντος ξένων τουριστών, είναι μία μεγάλη τουριστική μονάδα στην ευρύτερη περιοχή του Ταξιάρχη, έργο που εάν αναληφθεί θα πρέπει να προσαρμοστεί στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που επιβάλλει ο Χολομώντας με το δασικό του χαρακτήρα».

Στον ορεινό όγκο του δήμου Αριστοτέλη, κυρίως σε Αρναία και λιγότερο στη Βαρβάρα και το Νεοχώρι, η πληρότητα στους ξενώνες την περίοδο των γιορτών, υπολογίζεται ότι έφθασε στο 80%.

Όπως είπε στη Voria.gr η Μαρία Πάππα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης της προ του Άθω Χαλκιδικής, στην περιοχή λειτουργούν επίσης μικρές μονάδες, 20 αγροτουριστικοί ξενώνες που κυρίως δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των Leader και Leader+ και είναι δυναμικότητας 100 κλινών.

Και στην περίπτωση του δήμου Αριστοτέλη, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων στην περίοδο των γιορτών, όπως η «Παραμυθοχώρα» στο Στρατώνι και η «Χριστουγεννιάτικη Αγορά» στην Αρναία.

Όπως όλα έδειξαν, οι μειώσεις στα εισοδήματα είχαν σαν γενικότερο αποτέλεσμα τις μειώσεις στη διανυκτερεύσεις, ενώ πολλοί επισκέπτες από τα κοντινά αστικά κέντρα, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, περιορίστηκαν σε ημερήσιες εξόδους.

Αναδημοσίευση από το www.halkidikifocus.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Ευελπιστούμε ότι οι διαχειριστές ... της διάχυσης φόβου και σπίλωσης της πραγματικότητα στη Β/Α Χαλκιδική, δε θα επιπλήξουν... τη δημοσιογράφο, που δε συμπεριέλαβε στους παράγοντες της μείωσης της επισκεψιμότητας τουριστών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, την "ανθρωποδιώκτρια" μεταλλευτική δραστηριότητα...

Το άρθρο αυτό πέρα από την καταγραφή της πραγματικότητας, που ζούμε όλοι όσοι δεν τρεφόμαστε από το κυνήγι μαγισσών και φαντασμάτων των "παρατηρητών..." μας, καταδεικνύει ότι στην περιοχή μας, ουδέποτε η μεταλλεία  απέτρεψε την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, όπως οι ίδιοι ψευδώς διατείνονται, ούτε επίσης ευθύνεται... με τη σειρά της για τη μείωση της επισκεψιμότητας την περίοδο που μας πέρασε. Ούτε επίσης αυτή η  δραστηριότητα απέτρεψε να την επισκεφτούν, όσοι τελικά την επισκέφτηκαν, οι οποίοι τηρουμένων των αναλογιών( 80% πληρότητα) δεν ήταν λίγοι με βάση τα όσα γράφονται στο άρθρο.

Αναρωτιόμαστε όμως... Δεν ήρθε η ώρα οι επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής, να πάρουν επίσημη θέση απέναντι στη συνεχή και αδιάλειπτη  δυσφήμηση, που κάνει το "παρατηρητήριο...", στον τουρισμό της περιοχής και να το καταδικάσουν για τα επιστημονικοφανή του ιδεολογήματα, τη διάχυση της παραπληροφόρησης, του φόβου και της μαυρίλας (σημαίες, πανό, νεκροκεφαλές, σύμβολα θανάτου και τοξικότητας);