Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤ-3...

Κυρίες/οι της ΕΤ-3, γιατί σε άλλες φωνές on... και σε άλλες off...;
… και έλλειψη δεοντολογίας…;

Αυτό είναι το ερώτημα που μας γεννήθηκε, όταν σε ανάρτηση του «Παρατηρητηρίου μεταλλευτικής δραστηριότητας…», είδαμε το video που προβλήθηκε σε δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-3 στις 17-2-2012. Το ρεπορτάζ αφορούσε τις κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής του Κιλκίς, αναφορικά με την προκήρυξη του ΥΠΕΚΑ για πλειοδοτικό διαγωνισμό των χρυσοφόρων κοιτασμάτων που υπάρχουν στις περιοχές Βάθης και Γερακαρίου.

Ο τίτλος μας για «κούρεμα ενημέρωσης και έλλειψη δεοντολογίας» δεν είναι αυθαίρετος. Σε δελτίο ειδήσεων εκείνης της ημέρας, παίχτηκε ένα ρεπορτάζ, του οποίου η πλάστιγγα κατά τη γνώμη μας έγερνε υπέρ εκείνης της άποψης, που αρνείται δογματικά τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στο δήμο μας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.


Σε αυτό ο ρεπορτάζ, διάρκειας περίπου δυόμιση λεπτών, μετρήσαμε 7 δηλώσεις, εκ των οποίων οι 6 διατυπώθηκαν από γνωστούς αρνητές της μεταλλείας. Η μοναδική φωνή υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας, απέναντι σε όλους τους «ειδικούς» που εμφανίστηκαν, (εξαιρούμε τον κ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος είναι μεταλλειολόγος και λέκτορας του Α.Π.Θ., ωστόσο είναι περισσότερο γνωστός για τις εκστρατείες που συμμετέχει εναντίον της μεταλλείας, παρά για το επιστημονικό του έργο...) ήταν ο ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ανανίας Τσιραμπίδης, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά.

Τέτοιου είδους ποσόστωση και αναλογία είναι ηλίου φαεινότερον, πως δε διασφαλίζει την αντικειμενικότητα στην παρουσίαση ενός τέτοιου θέματος. Ένα ρεπορτάζ, που κατά τη γνώμη μας, δεν κράτησε σε κανένα του σημείο τους τύπους του κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.  

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε, πως αυτές οι δηλώσεις «βγήκαν» από την πρωινή εκπομπή του τρίτου καναλιού «Καινούρια μέρα». Εντάξει, να αξιοποιηθούν οι δηλώσεις που προέκυψαν από την πρωινή εκπομπή. Δεν θα έπρεπε όμως για λόγους δεοντολογίας, να αναζητηθούν φωνές και της άλλης πλευράς, για να προβληθεί ένα ισορροπημένο ρεπορτάζ στο δελτίο, που βλέπει πιθανώς όλη η Ελληνική Περιφέρεια;

Όσοι δε γνωρίζουν τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τα παιχνίδια που παίζουν οι αρνητές της, τι γνώμη σχημάτισαν ακούγοντας τη δημοσιογράφο, που έκανε το ρεπορτάζ να λέει: «Η εικόνα αυτή από το Κιλκίς, φέρνει εικόνες από το Στρατώνι...»!!!;. Προφανώς η εν λόγω δημοσιογράφος δε γνωρίζει ούτε το θέμα, ούτε το Στρατώνι, για να κάνει τέτοιου είδους συγκρίσεις…  Γιατί ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιας μορφής κινητοποιήσεις (κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας) στο Στρατώνι. 

Το δυστύχημα όμως ως προς την εξαγωγή μονομερών εντυπώσεων συνεχίστηκε, καθώς έπειτα από αυτά τα λόγια της δημοσιογράφου, ακολούθησε δήλωση της εκπροσώπου τύπου των οικολόγων –πρασίνων, Ελεάννας Ιωαννίδου, η οποία έκανε λόγο για «τραγική σύμπτωση ανάμεσα στο Στρατώνι και το Κιλκίς, με μια διαφορά»... Μια διαφορά, που έγκειται κατά τη γνώμη της στην εργασιακή εξάρτηση που έχουν κάτοικοι του τόπου μας, από την εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην περιοχή...

Αλίμονο, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψη του, όμως τέτοιου είδους σχολιασμοί, δεν κέντρισαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον; Δεν αναρωτήθηκε κανείς στην ΕΤ-3, αν ακούγεται λογικό στις μέρες μας να στοχοποιείται μια περιοχή και οι κάτοικοι της, επειδή ένας σημαντικός αριθμός αυτών έχουν εργασία σε μία μεταλλευτική εταιρεία και σύντομα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της εταιρείας θα ενταχθούν και άλλοι;

Την προηγούμενη ημέρα (16-02-2012) στη βουλή έγινε ολόκληρη συζήτηση για το «χρυσό του Κιλκίς» με τη συμμετοχή τοπικών φορέων της περιοχής, ειδικών επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ και του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη. Αυτό δεν το πληροφορήθηκε ποτέ και κανείς μέσα στην ΕΤ-3; Δεν άκουσαν τίποτα για τη δημόσια παραδοχή του υφυπουργού, στην οποία αναφέρθηκε για το τραγικό έλλειμμα ενημέρωσης των κατοίκων του, με υπαιτιότητα του υπουργείου, λόγω αδυναμίας καταβολής χρημάτων για την αποστολή των επιστημόνων της Διεύθυνσης Ορυκτού πλούτου στο Κιλκίς; Δεν έμαθαν τίποτα για την καταγγελία που έκανε ο ίδιος ο υφυπουργός, από το βήμα της βουλής για τον προπηλακισμό, που δέχτηκε αυτή η επιστημονική ομάδα του υπουργείου, όταν κατάφερε να πάει στο Κιλκίς, από αντίθετους στη μεταλλευτική δραστηριότητα; Δεν έπρεπε αυτά τα αποσπάσματα, αλλά και όποια άλλα κατά τη δημοσιογραφική τους κρίση να συμπεριληφθούν σε αυτό το ρεπορτάζ; Ή δημοσιογραφική τους κρίση τους οδήγησε σε αυτής της μορφής ρεπορτάζ, που παρακολουθήσαμε;

Ζητούμε συγνώμη για το ύφος μας. Δεν μας αρέσει να κάνουμε υποδείξεις. Ερωτήματα θέτουμε και περιμένουμε κάποιες απαντήσεις. Κάνοντας επίκληση της λογικής αντιλαμβανόμαστε, ότι το να μη γνωρίζεις όλες τις πτυχές ενός θέματος, είναι απολύτως κατανοητό και ανθρώπινο στην τελική. Είναι ακατανόητο όμως να προβαίνεις σε τέτοιες φραστικές διατυπώσεις και «αλχημείες», όταν δεν το κατέχεις. Γιατί έτσι δημιουργούνται δυσμενείς εντυπώσεις, άπαξ και δια παντός, οι οποίες μεγεθύνονται όταν προβάλλονται από τη δημόσια τηλεόραση. Ένα κανάλι το οποίο στηρίζεται από το υστέρημα όλων μας και πρέπει να δείχνει σεβασμό προς πάσα κατεύθυνση, με αντικειμενική, υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση.

Αν θέλει αυτή η τηλεόραση να δικαιώνει και να μετουσιώνει σε πράξη το σλόγκαν, που προβάλει «ως η φωνή της περιφέρειας- η δική σου φωνή»... 

Θερμή παράκληση λοιπόν... Μη μας κλείνετε τη φωνή  και δείξτε την ανάλογη υπευθυνότητα που πρέπει σε τέτοιου είδους θέματα. 

Υ.Γ. Για τα μαργαριτάρια που ακούστηκαν από τους καλεσμένους στην εκπομπή της ΕΤ-3 «Καινούρια μέρα» θα ασχοληθούμε εκτενώς σε νέα μας ανάρτηση. Δείτε εδώ το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-3.