Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ "ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ" ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΤΟΝΙΣΤΕΙ!

Ενας ακόμη οικο-μύθος, όπως και τόσοι άλλοι...
Ο καθηγητής Χημείας Φριτς Φάρενχολτ*, στέλεχος του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας, παρουσίασε ένα βιβλίο που συνυπογράφει με τον συνάδελφό του τού πετρελαϊκού τομέα, Σεμπάστιαν Λούνινγκ, στο οποίο προβάλει την άποψη ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων δεν βλάπτει τελικά την υγεία, παρότι...

οι Γερμανοί αποδίδουν πάρα πολλά φαινόμενα και συμβάντα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Φάρενχολτ, που πολιτικά τοποθετείται στην αριστερά και φημίζεται για τις "απόψεις ενάντια στο ρεύμα", διευθύνει σήμερα το Τμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον δεύτερο σε μέγεθος όμιλο κοινής ωφέλειας, τον RWE. Ο Λούνινγκ εργάζεται στο Τμήμα πετρελαίου του RWE.



Στο βιβλίο, που τιτλοφορείται: "Ο Ψυχρός Ήλιος : Γιατί δεν θα συμβεί κλιματική καταστροφή", τονίζεται ότι ο Ήλιος ψύχεται, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζεται το "φαινόμενο του Θερμοκηπίου", που "η σημασία του έχει υπερτονιστεί" όπως προστίθεται.

Τονίζεται επίσης στο βιβλίο ότι οι Γερμανοί θα πρέπει, εφεξής, να έχουν φιλικότερη στάση για τα ορυκτά καύσιμα και πάντως να εγκαταλείψουν τον αρνητισμό που τούς διαπνέει σε ό,τι τα αφορά, έως τώρα.

Το βιβλίο των Φάρενχολτ-Λούνινγκ αναμένεται να προκαλέσει διαμαρτυρίες.

Σπανίζει η κριτική για την επιστήμη που μελετά την κλιματολογική αλλαγή, ειδικά στη Γερμανία, όπου και η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν λάβει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω μιας τιμαριθμικής προσαρμογής στα ενεργειακά τιμολόγια.

 Η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητεί, επίμονα, σε πολλά διεθνή φόρουμ, να αναληφθεί ταχέως δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

*Ο Φάρενχολτ, που πολιτικά τοποθετείται στην αριστερά και φημίζεται για τις «απόψεις ενάντια στο ρεύμα», διευθύνει σήμερα το Τμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον δεύτερο σε μέγεθος όμιλο κοινής ωφέλειας, τον RWE.


Αναδημοσίευση απο το www.taxalia.blogspot.com

2 σχόλια:

GeoMin(d)er είπε...

Η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος έχει την τελευταία και πλέον δεκαετία εξελιχθεί σε κυρίαρχο θέμα συζητήσεων.Για λόγους που δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένοι επιστημονικά δημιουργείται εσφαλμένα η εντύπωση ότι το όλο πρόβλημα είναι «ατμοσφαιρικό» ή αν θέλετε μετεωρολογικό, με κύρια αιτία το φαινόμενο του θερμοκηπίου.Βασικός ένοχος στην περίπτωση αυτή θεωρείται το διοξείδιο του άνθρακα(CO2)που εκπέμπεται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και παγιδεύετε μαζί με άλλα αέρια του θερμοκηπίου στα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας προκαλώντας υπερθέρμανση του πλανήτη,έντονες κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές.Η προσέγγιση αυτή χαρακτηρίζεται από πολλούς γεωεπιστήμονες, υπερβολικά απλουστευμένη και μονοδιάστατη.Είναι γνωστό ότι μόνο το 0,1% των εκπομπών CO2 οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες και ότι οι φυσικοί υδρατμοί αποτελούν το 96% των αερίων του θεμοκηπίου.Από την άλλη πλευρά η γη υπήρξε, για το 80% περίπου της ηλικίας της, ένας «υγρός», «θερμοκηπιακός» πλανήτης με τους πολικούς παγετώνες σχετικά σπάνιους, και το 99,99% της προυπάρχουσας ζωής να έχει εξαφανισθεί.Η ιστορία της γης έχει δείξει ότι οι κλιματικές συνθήκες,το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας(έχει ανυψωθεί για περισσότερες από 1000 φορές),η εξέλιξη της ζωής,η κατάσταση της ατμόσφαιρας έχουν υποστεί δυναμικές και διαρκείς αλλαγές στην διάρκεια του γεωλογικού χρόνου. Η σημερινή μετερεωλογική ερμηνεία ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οφείλεται αποκλειστικά στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες δεν συμφωνεί με την ιστορική, αρχαιολογική, γεωλογική ή/και αστρονομική καταγραφή.Οι παγκόσμιες ατμοσφαιρικές συγκέντρωσεις σε CO2 και μεθάνιο έχουν διαχρονικά μειωθεί ενώ την ίδια στιγμή το οξυγόνο που εμφανίσθηκε στο ενδιάμεσο του γεωλογικού χρόνου έχει αυξήσει την παρουσία του.Οι τεκτονικές κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών συνεχίζουν να οδηγούν στον διαμελισμό των ωκεανών,στην μετακίνηση των ηπείρων και την ηφαιστειότητα.Η τελευταία αποτελεί την κύρια πηγή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.Το παρόν και το μέλλον της γης δεν θα είναι διαφορετικό.Δεν πρέπει λοιπόν ν’αποπροσανατολίζονται οι πολίτες ότι οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζονται επενδύοντας στην μείωση του CO2 και την κλιματική σταθερότητα ενώ την ίδια στιγμή οι μηχανισμοί άμεσης επέμβασης και διαχείρισης κρίσεων παραμελούνται και υστερούν.

GeoMin(d)er είπε...

Κλιματικές αλλαγές από την μια, υπερθέρμανση του πλανήτη από την άλλη, καταστροφικά σενάρια που παίρνουν και δίνουν καθημερινά σε ένα «κλίμα» υστερίας και κάθε είδους εκμετάλλευσης. «STOP CLIMATE CHANGE» είναι το σύνθημα που ακούγεται ολοένα και περισσότερο . Αν βασικός στόχος μας είναι να θέσουμε τέλος στις κλιματικές αλλαγές τότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα υπερφυσικό πρόβλημα. Γιατί θα χρειασθεί να σταματήσουμε τις κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών, να εμποδίσουμε τις υποθαλάσσιες εκχύσεις λάβας και τις μεταβολές των ωκεάνιων πυθμένων, να «φράξουμε» την διαφυγή αερίων θερμοκηπίου από τα ηφαίστεια, να αποτρέψουμε την γένεση των σεισμών, να ελέγξουμε τις αλλαγές του μαγνητικού πεδίου της γης, να ακινητοποιήσουμε το ηλιακό σύστημα και να απωθήσουμε την κοσμική ακτινοβολία. Η αλήθεια είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν εμφανίσθηκαν ξαφνικά σήμερα, το κλίμα της γης άλλαζε πάντοτε. Στην διάρκεια του γεωλογικού χρόνου υπήρξαν δεκάδες περίοδοι κλιματικών αλλαγών με θερμοκρασιακές μεταβολές πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές. Οι υδρατμοί αποτελούν το βασικό αέριο θερμοκηπίου. Χωρίς την παρουσία τους η μέση θερμοκρασία της γης θα έπεφτε στους πλην 18 βαθμούς κελσίου. Σε ότι αφορά στο διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας μόνο το 0,117% είναι ανθρωπογενούς προέλευσης. Η παρουσία του τείνει αυξανόμενη στην ατμόσφαιρα εδώ και 4.600 εκατομμύρια χρόνια και ακόμη συνεχίζεται. Οι απόψεις που εκφράζονται σήμερα για τις κλιματικές αλλαγές δείχνουν έλλειψη γνώσης για το πώς λειτουργεί και δρα ένας δυναμικός πλανήτης σαν την γη. Η επιστημονική προσέγγιση και γνώση, είναι η μόνη που μπορεί να ακυρώσει την όποια μεθοδευμένη σκοπιμότητα. Η σημερινή προσέγγιση ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Βέβαια αυτό δεν εμποδίζει την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος η οποία αποκτά σε πολλές περιπτώσεις δογματικά χαρακτηριστικά και καλλιεργεί στρεβλές αντιλήψεις. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική υπόθεση όταν προσανατολίζεται και επικεντρώνεται στην πραγματική διάσταση και κλίμακα του προβλήματος. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές οφείλονται κατά κύριο λόγο στη δυναμική εξέλιξη της γης και πολύ λιγότερο στις αλλαγές του κλίματος. Το τσουνάμι στις ακτές της Ταϋλάνδης προήλθε από τον ισχυρό σεισμό στον Ινδικό ωκεανό, ενώ οι πρόσφατοι κυκλώνες στην Μιανμάρ αποτελούν ιστορικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στον γεωλογικό χρόνο. Η ανθρωπότητα οφείλει να επικεντρωθεί στην θωράκιση της από τις αναπόφευκτες αυτές καταστροφές και να προσπαθεί σώνει και καλά να σταματήσει τις κλιματικές αλλαγές.