Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΤΟ "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ "ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ", ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ...


Ανάπτυξη σημαίνει θέσεις εργασίας και όχι προπαγάνδας...
Το κείμενο που ακολουθεί, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα elthraki.gr, μετα το εξίσου "πολυπληθές", χάρη στη μαθητιώσα νεολαία, συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης, κατά των μεταλλείων Χρυσού στο Πέραμα, που διοργανώθηκε στις 7 Μαρτίου.

 Όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας το, αναφέρεται στα τηλεφωνήματα που δέχθηκε η εφημερίδα "Ελεύθερη Θράκη" την ίδια μέρα, από κυριολεκτικά αγανακτισμένους πολίτες της περιοχής, τη βουβή πλειοψηφία, όπως πολύ εύστοχα περιέγραψε  ο σκεπτόμενος πολίτης σε προχθεσινό του άρθρο. Διαπιστώνει κανείς πως η κοινωνία της Θράκης κυριολεκτικά είναι στα κάγκελα, εξαιτίας του παραλογισμού των τοπικών αρχόντων της περιοχής...



"...Άλλα λένε οι πολιτικοί μας κατ' ιδίαν, και άλλα δημοσίως - Το “ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ” πρέπει επιτέλους να σταματήσει - “Αειφόρος Ανάπτυξη” δεν γίνεται μόνο με τα λόγια

Δεκάδες συμπολίτες μας αγανακτισμένοι και θυμωμένοι, σήκωσαν το τηλέφωνο και απευθύνθηκαν τόσο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ όσο και στον τηλεοπτικό σταθμό ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.

Αφορμή; Το συλλαλητήριο κατά της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα.

Για άλλη μια φορά έγινα δέκτης απόψεων αντιφατικών.

Κάποιοι κατά της επένδυσης, επικαλούνταν επιχειρήματα του τύπου “θέλουν να μας πεθάνουν με το κυάνιο” και κάποιοι άλλοι υπέρ της επένδυσης “θέλουν να μας πεθάνουν από την πείνα”.

Κοινός παρανομαστής τους, όπως καταλαβαίνετε... “θέλουν να μας πεθάνουν...”. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Κάποιος πατέρας ωστόσο, μου είπε κάτι που με συγκλόνισε.

“Δεν με νοιάζει αν πεθάνω από το κυάνιο. Θέλω δουλειά για να μπορέσω να μεγαλώσω τα παιδιά μου, να τα σπουδάσω και να μπορέσω να τα διώξω από αυτό τον τόπο, από αυτή τη χώρα, μακριά από αυτούς που μας κυβερνούν, να πάνε στο εξωτερικό, να βρούνε την υγεία τους.

Αν όμως δεν έχω δουλειά, που δεν έχω σήμερα, θα αναγκάσω τα παιδιά μου να κάτσουν εδώ και να πεθάνουν μαζί μου”.

Προσωπικά, δεν ήξερα τι να απαντήσω, ούτε στους μεν, ούτε στους δεν.

Ωστόσο επειδή επί χρόνια εργάζομαι στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του τόπου μας, είμαι σε θέση να γνωρίζω κάποια πράγματα και να μπορώ να έχω μια διαμορφωμένη άποψη.

Εκείνο που λέω και γράφω είναι ότι είμαι υπέρ των επενδύσεων, υπέρ των θέσεων εργασίας, έστω και μίας, και ειλικρινά στο σημείο που φτάσαμε, δεν με νοιάζει από ποιον θα δημιουργηθούν.

Αυτή η συζήτηση για την επένδυση των χρυσωρυχείων, κρατάει πολλά χρόνια τώρα.

Αν πραγματικά οι κυβερνώντες μας και δη οι τοπικοί μας άρχοντες, δεν ήθελαν να γίνει η επένδυση αυτή στη συγκεκριμένη περιοχή, θα μπορούσαν να το πετύχουν.

Θα μπορούσαν να προτάξουν όχι λεκτικά επιχειρήματα, αλλά απτά και ουσιαστικά έργα.

Ας μας απαντήσουν πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή και τι έκαναν για να προστατέψουν το περίφημο “δάσος της μαύρης Πεύκης” ή πως ανέδειξαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που επικαλούνται ότι υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή.

Όταν λένε, θεωρητικά πάντα, ότι θέλουμε αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή μας, οικοτουρισμό, πράσινη ανάπτυξη, και το λένε χρόνια τώρα, τι έκαναν για να το πετύχουν;

Δεν είδα να κτίζεται κανένα ξενοδοχείο στην όμορφη παραλία των Πετρωτών, ούτε είδα να κατασκευάζεται ένας δρόμος για να μπορώ να επισκεφθώ τον λόφο των Πετρωτών.

Οι πολιτικοί μας φταίνε για όλα, αλλά κι εμείς φέρουμε τις ευθύνες μας που τους ψηφίζουμε.

Πολύ λίγο θυμόμαστε τι μας τάζουν προεκλογικά, και τι κάνουν μετέπειτα, όταν καθίσουν στην πολυπόθητη καρέκλα.

Έχω ακούσει πολλούς από τους τοπικούς πολιτικούς μας και πολιτευτές μας, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους να είναι θετικοί υπέρ της επένδυσης χρυσού, αλλά δημοσίως να λένε άλλα.

Να ασπάζονται τις θέσεις των λίγων δεκάδων “οικολόγων”, χαϊδεύοντας τα αυτιά τους, λες και σε τελική ανάλυση υπάρχει περίπτωση να πάρουν έστω κι ένα ψηφουλάκι... από τα συγκεκριμένα άτομα.

Βαρέθηκα να μαλώνουμε μεταξύ μας σ' αυτό τον τόπο. Κουράστηκα να ακούω το “ΟΧΙ” σε κάθε επένδυση ακόμα από τη δεκαετία του '80. Και το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα.

Αφού δεν καταφέραμε όχι εμείς, αλλά αφού δεν κατάφεραν οι τοπικοί μας άρχοντες να μας αναπτύξουν “πράσινα”, αφού δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας που τα έχουμε στείλει ήδη μετανάστες, ίσως είναι η ώρα να αλλάξουμε κατεύθυνση και να δεχθούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούμε διαφορετικά.

Με κόστος, περιβαλλοντικό ή ότι άλλο πιστεύετε...κάποιοι.

Επιτέλους ας γίνει κάτι σ' αυτό τον τόπο.

Από σήμερα, από χθες..."

ΛΕΜΟΝΙΑ ΣΑΚΑΛΑΚΗ 

Αναδημοσίευση απο το www.elthraki.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα θυμηθήκατε και την ανάπτυξη εκεί στη Χαλκιδική...

Τα πράματα είναι απλά για την κατάντια σας.

Τόσα χρόνια είχατε εύκολο χρήμα με τους σαλονικιούς τουρίστες το καλοκαίρι, στάνταρ πράγματα.

Λόγος για ανάπτυξη του τουρισμού και προσέλκυση ξένων τουριστών, κανένας.

Εκμετάλλευση μιας των ομορφότερων παραλιών -στην Ιερισσό- καμμία.

Ακόμα χειρότερο το γεγονός οτι ψωνίζετε πλέον όλοι από το μασούτη και τα LIDL καταστρέφοντας την τοπική αγορά...

Ε, ήρθε και το κόψιμο των μισθών και πήρατε χαμπάρι ότι δεν τη βγάζετε...

Το εργοστάσιο έρχεται ως η μοναδική πλέον λύση μόνο που δεν υπολογίζετε την καταστροφή του περιβάλλοντος και φυσικά το γεγονός ότι αυτοί που εκπροσωπούν τέτοιου είδους έργα είναι οι ίδιοι πίσω από τη χρηματοπιστωτική κρίση!

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας...


Υ.Γ. Να τονίσω ότι γνωρίζω τα της περιοχής επειδή είμαι μισός Ιερισσιώτης και επισκέπτομαι συχνά το χωριό, έχοντας δουλέψει επίσης για κάμποσα καλοκαίρια στην περιοχή.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

29 Μαρτίου 2012 6:05 μ.μ

Αγαπητέ σχολιαστή διαβάζοντας, προς στιγμή μου έδωσες την εντύπωση ότι μπερδεύτηκες και ότι κανονικά το σχόλιο σου προορίζονταν για το antigold... Στην τελευταία σου παράγραφο κατάλαβα ότι το blog μας ήταν ο τελικός αποδέκτης του σχολίου σου.

Ερώτηση 1η: Τα μεταλλεία ευθύνονται για τη μη τουριστική ανάπτυξη της Ιερισσού;
Ερώτηση 2η: Τα μεταλλεία εύθυνονται για το έκτρωμα που έχουν κάνει στην παραλία των Κακουδίων;
Ερώτηση 3η: Τα μεταλλεία φατίνει που οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής δεν έκαναν ένα λιμάνι της προκοπής στην Ουρανούπολη;
Ερώτηση 4η: Τα μεταλλεία ευθύνονται για ότι άνοιξαν στην Ιερισσό Μασούτης και Λίντλ, ρημάζοντας, όπως πολύ σωστά αναφέρεις την τοπική αγορά;
Ερώτηση 5η: Για τη χρηματοπιστωτική κρίση δε φταίνε τα κόμματα του σαθρού μας πολιτικού συστήματος; Τις μίζες τους δεν πληρώνουμε. Τα εκατομμύρια προσλήψεων στο δημόσιο απο την κομματοκρατία δεν πληρώνουμε;
Ερώτηση 6η: Τα παιχνίδια συμφέροντος δεν πληρώνουμε επίσης; Τον κακό συνδικαλισμό; Έναν συνδικαλισμό που οδήγησε στην αποβιομηχάνιση της χώρας;
Ερώτηση 7η: Πως μιλάς για de facto καταστροφή του περιβάλλοντος; Ποιές ειναι οι πηγές που το στηρίζεις;

Περιμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις σου. Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.

Ανώνυμος είπε...

Για να απαντήσω σύντομα στα πολλά ερωτήματα..

Στο σχόλιό μου θέλησα να σας υποδείξω το θέμα ότι τόσα χρόνια δεν γινόταν τίποτα απ΄όσα αναφέρθηκαν και τώρα πια μιλάτε για ανάπτυξη.

Επιτέλους, θα μου πείτε, πρέπει να επέλθει η ανάπτυξη στην περιοχή.

Τίθεται όμως το θέμα του περιβάλλοντος. Για το οποίο βέβαια δεν συμφωνώ με τις τρομακτικές συνέπειες που παρουσιάζονται, δεν θα είναι όμως και αμελητέες.

Επίσης, για να εξηγήσω τα περί κρίσης που ανέφερα:

Οι μίζες και τα λοιπά προβλήματα που λέτε είναι ένα μικρό κομμάτι της όλης κατάστασης και πιστεύω είναι μόνο το ηθικό θέμα της υπόθεσης. Το πώς δηλαδή θα τιμωρήσουμε τα καθάρματα που τρώγαν σε βάρος όλων τόσα χρόνια, για να νοιώσουμε ηθική ικανοποίηση μέσα στη δύσκολη κατάστασή μας.

Το πρόβλημα είναι τα εξωτερικά χρέη όλων των κρατών που φουσκώνουν όλο και περισσότερο δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο δανείων επί δανείων κάνοντας τελικά τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Και στην κορυφή της πυραμίδας είναι αυτό που λέμε το Σύστημα. Ο καπιταλισμός στη χειρότερη μορφή του τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό. Το σύστημα το οποίο για να επιβιώσει θέλει να ανοίγει συνεχώς νέες αγορές όπως αυτήν στο μεταλλείο.

Άρα λοιπόν, ή φτιάξτε το μεταλλείο και συνεχίστε όμορφα τη ζωούλα σας, ή κάντε την περιοχή εστία αντίστασης. Πιθανώς δεν θα οδηγήσει πουθενά, αλλά θα ξέρετε ότι έχετε δίκαιο!